ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Πύρινο μέτωπο στις Μικροθήβες - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών

Νέα Αγχίαλος: Πύρινο μέτωπο στις Μικροθήβες - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε συναγερμό εξακολουθούν να βρίσκονται οι Πυροσβεστικές Αρχές, η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και οι εθελοντές εξαιτίας της δραματικής εξέλιξης της φωτιάς στη Μαγνησία, η οποία περίπου στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) προκάλεσε τις απανωτές εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο και συγκεκριμένα στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης. Μάλιστα, οι φλόγες μέχρι και αργά το βράδυ έκαιγαν στα 100 μέτρα απόσταση από την Εθνική Οδό στις Μικροθήβες, αλλά και στο ύψος του Αερινού

Ολη τη νύχτα θα εξακολουθούν οι επιχειρήσεις κατάσβεσης, αν και ο άνεμος δεν είναι σύμμαχος καθώς υπάρχουν συνεχείς εναλλαγές της έντασης που φέρνουν και τις ανεπιθύμητες αναζωπυρώσεις στα μέτωπα.

Παρά τις ενισχυμένες δυνάμεις που επιχειρούν από χθες, οι πυρκαγιές δεν υποχωρούν και νέα μέτωπα ξεπηδούν κάθε λίγη ώρα.

Οι φλόγες έχουν περάσει από περιοχές όπως οι: Νέα Αγχίαλος, Κατήραγας, Σέσκλο, Α' ΒΙΠΕ Βόλου, Β' ΒΙΠΕ Βόλου, Βελεστίνο, Πλάτανος Αλμυρού, Περιοχή ΣΟΒΕΛ Αλμυρού, Άγιος Γεώργιος Φερών, Γλαφυρές, ενώ απείλησαν πολλές ακόμα.

Τρόμος σε όλη τη Μαγνησία από τις εκρήξεις

Το απόγευμα, οι εκρήξεις που σημειώθηκαν περίπου 6-7 χιλιόμετρα μακριά (στην περιοχή Καράμπα) από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου προκάλεσαν πανικό στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα τεράστιο θερμικό φορτίο και μανιτάρια φωτιάς και καπνού στον ουρανό σε συνδυασμό με εκκωφαντικές εκρήξεις που έγιναν αισθητές ακόμα και σε απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων, δημιούργησαν ένα σκηνικό χάους.

Άμεσα οι Αρχές δημιούργησαν μία «κόκκινη ζώνη» απαγόρευσης κυκλοφορίας προσπαθώντας να εκκενώσουν σταδιακά τη Νέα Αγχίαλο σε μια ακτίνα τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων. Τόσο η ΕΛΑΣ, όσο και το 112 έδωσαν εντολή στους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής για να αποχωρήσουν είτε από στεριά, είτε από θάλασσα.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της επικινδυνότητας της κατάστασης, δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό περισσότερα από 130 άτομα απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης και πολλά περισσότερα μέσω του οδικού δικτύου.

Περίπου 2.500 κόσμος στον Εκθεσιακό Πολυχώρο

Ο δήμος Βόλου λόγω των δύσκολων καταστάσεων που επικρατούν στη Νέα Αγχίαλο διατηρεί ανοιχτό τον Εκθεσιακό Πολυχώρο στο Πεδίον του Άρεως για να φιλοξενηθούν όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση των οικισμών.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο δήμος Βόλου αναφέρει ότι «όσοι δεν έχουν καταλύματα μπορούν να κατευθύνονται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ή και να διοχετευθούν και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής, που διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια». Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 2.500 είναι οι κάτοικοι και τουρίστες που χρειάστηκαν να φιλοξενηθούν, καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια και ξενοδοχεία.

Οι κρίσιμες επόμενες ώρες

Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό προς την αποθήκη για παν ενδεχόμενο, για λόγους ασφαλείας και αφού περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες, τότε θα γίνει η προσέγγιση ώστε να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής σε αυτή την αποθήκη πυρομαχικών για τα F-16 Block 50 και Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μία «τυποποιημένη» διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας γίνονταν έκτακτες εργασίες, ακόμη και αποψίλωσης σε ορισμένα σημεία, ώστε να αποφευχθεί ο παραμικρός νέος κίνδυνος για μία από τις κεντρικότερες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Περιορίστηκε η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Περιορίστηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 27/07 σε επαγγελματικό χώρο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Ειδικότερα νωρίς το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε επιχείρηση με παλιά ανταλλακτικά οχημάτων και λάστιχα που βρίσκεται στην οδό Αγίου Γεωργίου στην βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου.

Λόγω της φύσης των υλικών που καίγονταν, η περιοχή γέμισε με μαύρους πυκνούς καπνούς με αποτέλεσμα να σταλεί στις 17:10 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Η αστυνομία προχώρησε νωρίτερα, λόγω της πυρκαγιάς σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγίου Γεωργίου από το ύψος της οδού Μεγαρίδος έως τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, καθώς και στην οδό Μεγαρίδος από το ύψος της Ελ. Βενιζέλου. Αυτή την ώρα η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία του νοτιοανατολικού μετώπου της φωτιάς, έδιναν μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης πυροσβέστες και εθελοντές στο νησί της Ρόδου. Από τις αναζωπυρώσεις δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός ή χωριό του νησιού.

Η μάχη όμως θα συνεχιστεί καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κατάσταση, δεδομένου ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να ενισχυθεί η ισχύς των ανέμων.

Η μάχη με τις αναζωπυρώσεις δόθηκε και σήμερα καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, με την συνδρομή πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων που κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να περιορίσουν σημαντικά τις αναζωπυρώσεις.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αιτωλοακαρνανία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στις 13:30 στην τοποθεσία Λειβάδια στον Μαχαιρά Ξηρομέρου. Η φωτιά είχε «σύμμαχο» τον άνεμο που την βοηθούσε στην επέκταση της.

Όταν ο άνεμος ξαφνικά κόπασε, σύμφωνα με το agrinionews.gr οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, βρήκαν την ευκαιρία να την σβήσουν, μπαίνοντας μέσα στην περιοχή και επιχειρώντας κατευθείαν στην εστία της.

Έσπευσαν στην περιοχή δυνάμεις της Π.Υ. Αμφιλοχίας και αργότερα ενισχύθηκαν και από την Π.Υ. Μεσολογγίου με συγκέντρωση αρκετών οχημάτων και προσωπικού, αεροπλάνα επιχειρούσαν ρίχνοντας νερό. Ο Δήμος Ξηρομέρου από την πρώτη στιγμή ήταν στο σημείο με τα δικά του μέσα και το προσωπικό πυροπροστασίας.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει ελεγχθεί απόλυτα και δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για παν ενδεχόμενο. Προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς, διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφιλοχίας.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 34 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και 3 αεροσκάφη, ενώ από την πρώτη στιγμή ήταν στο σημείο ο Δήμος Ξηρομέρου με τα δικά του μέσα και το προσωπικό πυροπροστασίας.

Σε ύφεση η φωτιά στη Λαμία

Τρεις ώρες κράτησε η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να περιορίσουν τις φλόγες που προέκυψαν από αναζωπύρωση στο βόρειο τμήμα της χθεσινής πυρκαγιάς στη Λαμία.

Τη λύση την έδωσαν οι συνεχείς πτήσεις από δύο αεροσκάφη που συμπληρώθηκαν με ένα ελικόπτερο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, τα χωματουργικά μηχανήματα και τις υδροφόρες που διατέθηκαν από τον δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς – και μαζί τους οι εθελοντές που με ένα κλαδί στα χέρια προχωρούσαν για να σβήσουν τις φλόγες.

Αρχικά περιόρισαν το ένα μέτωπο που κινούνταν προς το Κάστρο της Λαμίας από τη βόρεια πλευρά και στη συνέχεια το δεύτερο μέτωπο που κινούνταν προς κατοικημένη περιοχή. Οχήματα της αστυνομίας με μεγάφωνα καλούσαν τους πολίτες που έμειναν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ δύο φορές απεστάλη μήνυμα από το 112 που καλούσε τους πολίτες του Αφανού να φύγουν από την περιοχή και να κατατεθούν προς Δομοκό.

Στα υπόλοιπα μέτωπα

Στα υπόλοιπα μέτωπα, οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται σε Κέρκυρα, Κάρυστο και Αχαΐα, είναι, όμως «αντιμετωπίσιμες», όπως ανέφερε νωρίτερα η Πυροσβεστική με επίσημες ανακοινώσεις της.

Υπό έλεγχο τέθηκε, επίσης, η φωτιά που ξέσπασε στην Κύμη Εύβοιας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Χαλκιδική και Τανάγρα Βοιωτίας που είχαν ξεσπάσει το μεσημέρι της Πέμπτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ