ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Καρατομήθηκε ο διοικητής της 111 ΠΜ - Στήριξη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων 

Νέα Αγχίαλος: Καρατομήθηκε ο διοικητής της 111 ΠΜ - Στήριξη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων 
Πυρομαχικό καρφωμένο στο τσιμέντο Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

Την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο, Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Εξάλλου, την κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε την Παρασκευή (28/7) ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, σε δηλώσεις του πως «το τι συνέβη θα διερευνηθεί, αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν».

Πηγές, τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, αναφέρουν πως τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές που διερευνούν το περιστατικό - έπειτα από εντολή του υπουργού Άμυνας - Νίκου Δένδια, δείχνουν πολλά σημεία μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας για τη μεταφορά και αποθήκευση των συγκεκριμένων πυρομαχικών.

Ακόμα φέρεται να έχουν ανακαλύψει και μια σειρά ακόμα παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά. Πρόκειται για τις αποθήκες πυρομαχικών στις οποίες φιλοξενούνται όπλα και πυρομαχικά για τις τρεις Πολεμικές Μοίρες που φιλοξενούνται στη Νέα Αγχίαλο.

Απαλλάχθηκε των καθηκόντων του ο διοικητής της 111 ΠΜ

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου, απαλλάχθηκε των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», είπε.

Αναζητούν τα αίτια της έκρηξης

Φως στα αίτια της χθεσινής έκρηξης σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο αναμένεται να ρίξουν οι έρευνες που ξεκινούν άμεσα για το συμβάν.

Ήδη από το πρωί και καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς στην περιοχή, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η αεροπορική βάση, ενώ διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο.

Χθες για προληπτικούς λόγους όσα αεροσκάφη βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Ασκήσεις πυρασφάλειας και επιτόπιοι έλεγχοι

Επιτόπιοι έλεγχοι, διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα σε όλες τις Μονάδες της χώρας.

Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων.

«Δεν καταστράφηκαν κρίσιμα όπλα»

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τα βλήματα που καταστράφηκαν είναι πεπαλαιωμένα και δεν χρησιμοποιούνται καν από τα F-16. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι εάν τα όπλα αυτά ήταν κρίσιμα δεν θα αποθηκεύονταν σε αποθήκη διασποράς, αλλά στον ίδιο χώρο με τα αεροσκάφη.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι θα έπρεπε αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας. Οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ανέφεραν ότι αυτά είχαν ληφθεί, κάτι που διαψεύστηκε εκ του αποτελέσματος, που δείχνει ότι δεν είχαν γίνει τα δέοντα και σίγουρα όχι στο μέτρο και την έκταση που επέβαλαν οι συνθήκες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τα F-16 και τον οπλισμό τους από την πυρκαγιά στην εν λόγω αποθήκη. Και αρμόδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ