ΕΛΛΑΔΑ

Στο κόκκινο η κίνηση: Μαζική έξοδος με μποτιλιάρισμα σε δρόμους και λιμάνια

Στο κόκκινο η κίνηση: Μαζική έξοδος με μποτιλιάρισμα σε δρόμους και λιμάνια
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ένα Σαββατοκύριακο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και η κίνηση στους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι αδειούχοι του Αυγούστου μαζί με τους πρόσκαιρους εκδρομείς που επιλέγουν διήμερες αποδράσεις συνωστίζονται στις εξόδους των πόλεων, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο τόσο στους δρόμους που οδηγούν στα λιμάνια όσο και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Από το πρωί του Σαββάτου σημειώνονται καθυστερήσεις 15 έως 20 λεπτών στην Αθηνών – Κορίνθου αλλά και στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο από τον κόμβο Μαγούλας έως τα διόδια της Ελευσίνας.

Και στα ΚΤΕΛ η κίνηση σημειώνει κατακόρυφη αύξηση, καθώς έχουν προστεθεί έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων.

Τεράστιες οι ουρές των ΙΧ στο λιμανι του Πειραιά / ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα λιμάνια

Κορυφώνεται και η κίνηση στα λιμάνια της χώρας καθώς οι εκδρομείς φεύγουν μαζικά για τα νησιά. Το αδιαχώρητο από το πρωί στον Πειραιά, τη Ραφήνα αλλά και Λαύριο, ενώ γεμάτα αναχωρούν και τα πλοία από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και τις Σποράδες.

Στο λιμάνι του Πειραιά παρατηρείται το αδιαχώρητο, με τα πλοία να αναχωρούν με πληρότητα σχεδόν στο 100% και η κίνηση να σημειώνει αύξηση 7,85% σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, για σήμερα Σάββατο, 5/8, είναι προγραμματισμένα από το λιμάνι του Πειραιά 25 δρομολόγια, από το λιμάνι της Ραφήνας 9 και από το λιμάνι του Λαυρίου 10 δρομολόγια.

Χθες, Παρασκευή 4/8, αναχώρησαν 65 πλοία από το λιμάνι του Πειραιά: Τα 42 με προορισμό τον Αργοσαρωνικό με 9.316 επιβάτες με 1112 οχήματα και τα υπόλοιπα 23 τα νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα, το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, με 27.652 επιβάτες και 5.436 οχήματα.

Αντίστοιχα από το λιμάνι του Λαυρίου, αναχώρησαν 11 πλοία με 2962 επιβάτες και 859 οχήματα, ενώ από τον λιμένα της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 17 δρομολόγια με 8.561 επιβάτες και 2086 οχήματα.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες μετακινήθηκαν τον Ιούλιο προς τα νησιά από τα 3 λιμάνια της Αττικής (Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο), με την κίνηση να σημειώνει αύξηση κατά 7,85% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως υπενθυμίζει το Λιμενικό, οι ταξιδιώτες πρέπει να βρίσκονται μια ώρα πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση των πλοίων, ενώ έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα, προκειμένου να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις. Μέχρι στιγμής οι μόνες καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι στους δρόμους πέριξ των λιμανιών.

Στο «Ελ. Βενιζέλος»

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα αεροδρόμια της χώρας στις τουριστικές περιοχές - ιδιαίτερα στα νησιά - με το «Ελ. Βενιζέλος» καταγράφει ήδη αύξηση 16,1% συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες του 2022 και 10,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, χρονιά – σταθμός με ρεκόρ αφίξεων. Τα στοιχεία του Αυγούστου αναμένεται να εκτοξεύσουν τα στατιστικά.

Το αδιαχώρητο από τους τουρίστες επικρατεί και στον πρώτο αερολιμένα της χώρας, όπου καταγράφηκε αύξηση τόσο στην κίνηση του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο του 2023 ανήλθε σε 3,29 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ συνολικά το αεροδρόμιο έχει υποδεχτεί 33.700 πτήσεις το πρώτο 7μηνο του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ