ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Κινητά, dna και καταθέσεις οδηγούν στον δολοφόνο του οπαδού της ΑΕΚ

Νέα Φιλαδέλφεια: Κινητά, dna και καταθέσεις οδηγούν στον δολοφόνο του οπαδού της ΑΕΚ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας γύρω από τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί όπου επιτέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι περίπου 150 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τη διαλεύκανση της υπόθεσης, έχουν ήδη στα χέρια τους σημαντικά στοιχεία που μπορούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της δολοφονίας.

Αρχικά, τα κινητά των 98 συλληφθέντων, 82 εκ των οποίων είναι Κροάτες, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφέρουν πλούσιο υλικό στους ερευνητές, καθώς οι χούλιγκαν συνηθίζουν να βιντεοσκοπούν τις παράνομες δράσεις τους προκειμένου να αναρτούν το υλικό στους οπαδικούς ιστότοπους και τα social media ως «κατορθώματά» τους.

Επιπλέον, συνεχίζεται η έρευνα και σε ό,τι αφορά το οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, κάμερες καταστημάτων.

Ο Έλληνας με το βαρύ... βιογραφικό

Τα κινητά όλων, μπορεί να «μιλήσουν» σε τέτοιο βαθμό, ακόμα και με την ύπαρξη βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα οδηγούσε απευθείας στον εντοπισμό του φυσικού δολοφόνου του άτυχου οπαδού της ΑΕΚ.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους δυο Έλληνες που συνεχίζουν να κρατούνται, ο ένας έχει «βαρύ παρελθόν» σε οπαδικές συμπλοκές, με συμμετοχή σε βίαια περιστατικά, ενώ έχει απασχολήσει τις Αρχές και για άλλου είδους εγκληματικές ενέργειες, όπως ληστείες.

Ταυτόχρονα, οι έρευνες όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά πραγματοποιούνται ακόμη και σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα AIRBNB στο Λεκανοπέδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κάποιοι συνεχίζουν να κρύβονται εντός Αττικής.

Θέμα χρόνου να ανοίξουν στόματα

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εστιάζουν είναι η λήψη DNA, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (8/8) με γενετικό υλικό όλων των συλληφθέντων, αλλά και από τα ρούχα του θύματος. Η εξέταση των δεδομένων έχει ήδη ξεκινήσει στα εγκληματολογικά εργαστήρια και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν καταθέσεις, προσπαθώντας να αντλήσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν για τη στιγμή της επίθεσης. Θεωρείται βέβαιο, ότι κάποια στόματα θα ανοίξουν και θα προσφέρουν τις πληροφορίες εκείνες που θα «δέσουν» τον δολοφόνο.

Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί στη ΓΑΔΑ, θα ακολουθήσει νέος γύρος από το πρωί της Τετάρτης (9/8) με την παραπομπή τους στον εισαγγελέα. Εκεί από τις περιγραφές που θα κληθούν να δώσουν οι εμπλεκόμενοι, ίσως εξαχθούν πολύ σοβαρά συμπεράσματα γύρω από το πώς οργανώθηκε η επίθεση, από ποιους και ποιοι ενδεχομένως κατάφεραν το μοιραίο χτύπημα που σκότωσε τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

Στην Αθήνα ο 19χρονος που συνελήφθη στην Κακαβιά

Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι διαφεύγουν τουλάχιστον 50 «πρωταγωνιστές ή συμμετέχοντες» στα επεισόδια, η αστυνομία έχει στήσει «μπλόκα» σε εθνικές οδούς και τα σύνορα. Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι και στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς.

Μάλιστα, νωρίτερα, υπήρξε η προσαγωγή ενός 19χρονου Κροάτη, που επέβαινε σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Τίρανα. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψή του ως υπόπτου για την εμπλοκή στα επεισόδια στην Αθήνα.

Ο 19χρονος εισήλθε στην Ελλάδα το μεσημέρι της Δευτέρας (7/8) και ένα 24ωρο μετά μετέβη στην Κακαβιά προσπαθώντας να περάσει στην Αλβανία και από εκεί να ταξιδέψει για Κροατία.

Αφού αρχικά ανακρίθηκε από τις Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει σχέση με τη δολοφονία και το βράδυ οι συνοριακές αρχές προχώρησαν στην επιστροφή του 19χρονου στην Αθήνα.

Το νέο έγγραφο «φωτιά»

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία «φωτιά» έρχονται στο φως αναφορικά με την άφιξη των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει το έγγραφο που εστάλη στις Ελληνικές Αρχές, υπήρξε έγκαιρη και έγγραφη ενημέρωση ότι καταφθάνουν στην Αθήνα «επικίνδυνοι» οργανωμένοι οπαδοί, με συγκεκριμένες μάλιστα πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων.

364210713_294049556566546_6146094366551460928_n.jpg

Σύμφωνα με το δισέλιδο έγγραφο που έφθασε τη Δευτέρα στις 9 το πρωί στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η αστυνομία του Μαυροβουνίου ενημέρωσε την ΕΛΑΣ ότι πέρασαν από τα σύνορα της χώρας τους με προορισμό την Αθήνα «risky fans» όπως τους κατονομάζει, δηλαδή «επικίνδυνοι φίλαθλοι». «Θεωρείται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό» επισημάνθηκε.

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας - περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας - που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», σημειώνεται στην ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σήμα αναγραφόταν όχι μόνο η πληροφορία και ο αριθμός των ατόμων, αλλά και οι μάρκες των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν καθώς και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Λεωφόρο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οργανωμένοι χούλιγκαν της Μαρσέιγ, της ιταλικής Λιβόρνο αλλά και της Ζανκτ Πάουλι του Αμβούργου ενδέχεται να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα, σε μία μορφή αντιποίνων για τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο πλαίσιο αυτό έχει στηθεί ένας ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο για αύριο αλλά από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες με διακριτική παρακολούθηση οπαδών. Έχουν μάλιστα επιστρατευθεί και διμοιρίες από την περιφέρεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οπαδοί της Μαρσέιγ είναι «αδελφοποιημένοι» με αυτούς της ΑΕΚ και η ομάδα τους αντιμετωπίζει αύριο στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League. Από την πλευρά τους, και οι οπαδοί της Λιβόρνο έχουν «στενές σχέσεις» με τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Εξάλλου, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, όρισε και 2ο υπεύθυνο ασφαλείας της UEFA στο «Απόστολος Νικολαΐδης» που βρίσκεται απέναντι από τη ΓΑΔΑ (σ.σ. έχει και αυτό τη σημασία του).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ