ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Ώρα απολογιών για τους 105 χούλιγκαν - Μαραθώνια διαδικασία στην Ευελπίδων

Νέα Φιλαδέλφεια: Ώρα απολογιών για τους 105 χούλιγκαν - Μαραθώνια διαδικασία στην Ευελπίδων
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ανοίγει από σήμερα (10/8) η τεράστια διαδικασία με τις απολογίες των 105 συλληφθέντων για την οργανωμένη επίθεση το βράδυ της Δευτέρας (7/8) στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής. Την κύρια ανάκριση για την υπόθεση, η δικογραφία της οποίας είναι ογκωδέστατη, διενεργούν τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι.  

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση, για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη στους συνολικά 105 κατηγορούμενους, έχει αναλάβει η 25η Τακτική Ανακρίτρια. Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστοφόρου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρίας Γκανέ, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, την 25η Τακτική Ανακρίτρια επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.

Την Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία

Έτσι, και προκειμένου οι απολογίες των κατηγορουμένων να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου που ορίζεται από το νόμο, οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίστηκαν θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων ανά ομάδες.

Καθημερινά έως την Κυριακή, ο κάθε ένας από τους τρεις ανακριτές θα δέχεται 10 έως 12 άτομα, ενώ συνολικά ο καθένας θα λάβει απολογίες από 35 έως 40 άτομα.

Οι έρευνες γίνονται υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, η οποία βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους εισαγγελείς πρωτοδικών, σύμφωνα άλλωστε και με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

Τι αναμένεται να υποστηρίξουν οι Κροάτες χούλιγκαν

Εξάλλου, λεπτομέρειες για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν οι συλληφθέντες Κροάτες χούλιγκαν κατά τις απολογίες τους, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας κροατικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κροατικό κανάλι «RTL», οι συλληφθέντες αναμένεται να ισχυριστούν ότι ως μέλη των Bad Blue Boys δεν χρησιμοποιούν μαχαίρια στις συγκρούσεις με οπαδούς άλλων ομάδων.

Για να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό αναμένεται να φέρουν ως παράδειγμα και τα πρόσφατα επεισόδια στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μέλος των Bad Blue Boys έφερε τραύματα από μαχαίρι, αλλά κανείς οπαδός της αντίπαλης ομάδας δεν τραυματίστηκε από αιχμηρό αντικείμενο. Με αυτό τον ισχυρισμό, οι Κροάτες προσπαθούν να στρέψουν το βλέμμα της αστυνομίας στους Έλληνες κατηγορούμενους.

Βαρύτατο κατηγορητήριο

Βαρύτατες κατηγορίες για πράξεις που συνδέονται με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης απήγγειλε χθες Τετάρτη ο εισαγγελέας σε βάρος των συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η δίωξη που ασκήθηκε στους συνολικά 105 κατηγορούμενους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αφορά τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά σε βαθμό πλημμελήματος.

Στη δίωξη περιλαμβάνεται επίσης και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη, αδίκημα ωστόσο το οποίο προς το παρόν δεν προσωποποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές σε αυτήν τη φάση της έρευνας.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:

  • εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)
  • ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα)
  • έκρηξη (κακούργημα)
  • κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα)

και τα πλημμελήματα:

  • διατάραξη κοινής ειρήνης
  • επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
  • φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου)
  • παράνομη οπλοφορία
  • οπλοχρησία
  • κατοχή φωτοβολίδων

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη

Το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο Μιχάλη Κατσουρή, θα πουν την σήμερα (11/8), η οικογένεια του, οι συγγενείς, οι φίλοι του καθώς και ο οργανισμός της ΑΕΚ.

Η κηδεία του 29χρονου φιλάθλου, που δολοφονήθηκε στην επίθεση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα πραγματοποιηθεί στον ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου στην Ελευσίνα στις 17:00 το απόγευμα. Ο Δήμος Ελευσίνας, μετά τα θλιβερά γεγονότα, ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις μέχρι την κηδεία του άτυχου Μιχάλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ