ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Κατσουρή: Στο «μικροσκόπιο» βίντεο και εξέταση DNA - Στη φυλακή οι Κροάτες χούλιγκαν

Δολοφονία Κατσουρή: Στο «μικροσκόπιο» βίντεο και εξέταση DNA - Στη φυλακή οι Κροάτες χούλιγκαν
ΙΝΤΙΜΕ/ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Τον δρόμο για τις φυλακές παίρνουν και οι τελευταίοι χούλιγκαν μετά τη μαραθώνια απολογία τους. Οι ισχυρισμοί των συνολικά 105 κατηγορουμένων που κρίθηκαν προφυλακιστέοι ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, δεν έπεισαν τους τρεις ανακριτές.

Πλέον το βάρος της έρευνας πέφτει στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο από την καταδρομική επίθεση των Κροατών οπαδών.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. αναλύουν δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το βιντεοληπτικό υλικό κατά το οποίο φαίνεται πως λίγο πριν τη μοιραία μαχαιριά, οι Κροάτες χούλιγκαν ξυλοκόπησαν τον Μιχάλη με ρόπαλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο άτυχος 29χρονος προσπάθησε να ξεφύγει, όμως λίγα μέτρα πιο κάτω, το μαχαίρι του δολοφόνου του έκοψε την αρτηρία του χεριού, οδηγώντας τον στον θάνατο.

Στο «μικροσκόπιο» βίντεο και εξέταση DNA

Όπως δείχνει το βίντεο, η ώρα είναι 23:08 και oι Κροάτες χούλιγκαν, όλοι μαυροντυμένοι, με κουκούλες, καπέλα και κράνη, ορμούν στο γήπεδο της ΑΕΚ διαλύοντας τον περιβάλλοντα χώρο.

Κυνηγούν, χτυπούν όποιον βλέπουν μπροστά τους και σκορπούν τον τρόμο. Με ξύλα, λοστούς, στιλέτα και φωτοβολίδες στα χέρια. Οπαδοί της ΑΕΚ τρέχουν να ξεφύγουν, ενώ οι Kροάτες χούλιγκαν συνεχίζουν να τους κυνηγούν.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στους οποίους ανακοινώθηκε ότι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι είναι οι πέντε υπήκοοι Κροατίας που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, επιχειρώντας να φύγουν προς Ιταλία, καθώς και ο συμπατριώτης τους που συνελήφθη στην Κακαβιά θέλοντας να περάσει τα σύνορα για Αλβανία.

Πλέον ανέρχονται σε 105 οι προφυλακιστέοι, 102 Κροάτες, δύο Έλληνες και ένας κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής, για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς και άλλων.

Στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Ο 14ος τακτικός ανακριτής μετέβη νωρίτερα στον «Ευαγγελισμό» και έλαβε απολογία από έναν Κροάτη κατηγορούμενο που νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Aρνήθηκαν κάθε εμπλοκή οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία αρνήθηκαν κάθε σχέση με την αιματηρή συμπλοκή, ενώ ένας 40χρονος κατηγορούμενος ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της κροατικής ομάδας φανατικών φιλάθλων «Bad Blue Boys», ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήρθε αεροπορικώς από τη Βιέννη, όπου διαμένει, για να χειροκροτήσουν την ομάδα τους μετά το τέλος της προπόνησής της, και εκεί, όπως ισχυρίστηκε, δέχθηκαν επίθεση από την αντίπαλη ομάδα, ενώ αρνήθηκε τον αρχηγικό του ρόλο.

Στο διαβιβαστικό των Αρχών περιλαμβάνεται ωστόσο ακόμη ένα πρόσωπο ελληνικής καταγωγής, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως.

ΥΠΕΞ Κροατίας σε Γεραπετρίτη: Ζητάμε δίκαιη μεταχείριση των κρατουμένων

Tη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατουμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Κροάτης ομόλογός του Γκόρνταν Γκρίλιτς Ράντμαν, την ώρα που προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι 105 κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η απολογία του τελευταίου γκρουπ των κατηγορουμένων για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, αντιπροσωπεία γονέων των συλληφθέντων συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας, προκειμένου να ενημερωθούν για επαφές που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην επίσημη ενημέρωση που δόθηκε από το κροατικό ΥΠΕΞ τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή παρέχεται στήριξη στους κρατουμένους και ότι η κροατική διπλωματία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τις συνθήκες κράτησης και την ασφάλειά τους.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρίλιτς Ράντμαν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη μεταφέροντας τις ανησυχίες των Κροατών πολιτών, αλλά και τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατουμένων οπαδών».

Σε ποιες φυλακές μεταφέρονται οι συλληφθέντες

Οι προφυλακισθέντες μεταφέρονται σε διάφορες φυλακές της χώρας, καθώς εκδόθηκαν τα πρώτα φυλακιστήρια.

Συγκεκριμένα, οι πολυπληθείς ομάδες των προφυλακισμένων κατηγορούμενων θα κρατηθούν σε συνολικά 16 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των τριών ατόμων.

Επίσης ομάδα από οκτώ κατηγορούμενους θα μεταφερθεί στις φυλακές Αυλώνα και ομάδα από άλλους έξι θα κρατηθεί στον Κορυδαλλό.

Οι κατηγορούμενοι θα μοιραστούν συνολικά στις εξής φυλακές:

  • Κομοτηνή
  • Μαλανδρίνο
  • Γρεβενά
  • Χίο
  • Θεσσαλονίκη
  • Κορυδαλλό
  • Νιγρίτα
  • Λάρισα
  • Χανιά
  • Κω
  • Βόλο
  • Ναύπλιο
  • Τρίκαλα
  • Γιάννενα
  • Αυλώνα

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Προσβολή των θεσμών της χώρας μας, οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου

Παράλληλα, με αιχμηρή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, έκανε λόγο για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης όσον αφορά το θέμα της προφυλάκισης των Κροατών χούλιγκαν που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πήγαν για επεισόδια, αλλά αν η Αθήνα κρατήσει και τους 100, θα ανοίξει βεντέτα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη»

Στο μεταξύ, ηχηρό μήνυμα έστειλε και η Αθήνα στον Κροάτη πρόεδρο, καθώς στέλεχη της κυβέρνησης τόνισαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι «η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, κινείται στις εξής κατευθύνσεις:

1) Προτεραιότητα είναι να συλληφθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

2) Σε επιχειρησιακό σκέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη ο εσωτερικός έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ και το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν σε ανώτατο επίπεδο.

3) Δεδομένου ότι η οπαδική βία αποτελεί διεθνές πρόβλημα – καθώς υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος των χούλιγκαν – κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού την Τετάρτη (16/08) με τον πρόεδρο της UEFA, ο οποίος διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία για το θέμα, αλλά και στη συνέχεια η απόφαση για διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βάλουν τέλος στην εν λόγω μάστιγα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ