ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κροάτης πρόεδρος: Πήγαν για επεισόδια, αλλά αν η Αθήνα κρατήσει και τους 100, θα ανοίξει βεντέτα

Κροάτης πρόεδρος: Πήγαν για επεισόδια, αλλά αν η Αθήνα κρατήσει και τους 100, θα ανοίξει βεντέτα
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς AP Photo / Matias Basualdo

Θέση για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, πήρε για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αναμένει οι οπαδοί που ευθύνονται για τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, να βρεθούν το δυνατόν συντομότερο. 

«Πήγαν για επεισόδια. Δεν μπορώ να το στηρίξω αυτό. Δεν ξεκαθαρίστηκαν ακόμα οι συνθήκες της δολοφονίας», δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Η Αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν να κάνουν επεισόδια, και δεν μπορώ να το υποστηρίξω αυτό, είναι απλά μια περίεργη συμπεριφορά. Αλλά οι πολίτες έχουν τα δικαιώματά τους. Οι συνθήκες της δολοφονίας, δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα, αν οι ελληνικές Αρχές μπορούσαν να κρατήσουν και τους 100 μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, ξέρω ότι θα είχε στοιχεία εκδίκησης ή συλλογικής ευθύνης», πρόσθεσε.

«Ακόμα και οι συνθήκες θανάτου αυτού του ανθρώπου δεν είναι οι πιο ξεκάθαρες», επισήμανε ο Μιλάνοβιτς», σύμφωνα με το dnevnik.hr.

«Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι. Αν τους κρατήσουν όλους, είναι de facto στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους», κατέληξε.

Προφυλακιστέοι ακόμα 40 κατηγορούμενοι

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου (12/08) προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι 40 κατηγορούμενοι του δεύτερου γκρουπ συλληφθέντων για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Νωρίτερα, τον δρόμο για τη φυλακή πήραν άλλα 27 άτομα από το δεύτερο γκρουπ των συλληφθέντων. Μεταξύ των προφυλακιστέων και ένας Έλληνας, ενώ οι υπόλοιποι 26 είναι Κροάτες. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι 70 κατηγορούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι 30 που απολογήθηκαν χθες (11/08) εξίσου προφυλακίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο και υποστήριξαν ότι βρέθηκαν στο σημείο είτε τυχαία είτε για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της ομάδας τους στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Οι υπόλοιποι, από τους συνολικά 105 συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον ανακριτή αύριο Κυριακή (13/08).

Στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, περιλαμβάνεται η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, πλην όμως δεν έχει προσωποποιηθεί έως τώρα σε κανέναν από τους κατηγορούμενους.

Δικηγόρος οικογένειας Κατσουρή: Ζητάμε να βρεθεί ο δολοφόνος του Μιχάλη

Απόδοση δικαιοσύνης ζητά από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας του Μιχάλη Κατσουρή.

«Απαίτηση της οικογένειας και της οικογένειας της ΑΕΚ, να βρεθούν αυτοί που συνετέλεσαν στο έγκλημα. Ο Μιχάλης ήταν το καλύτερο παιδί του κόσμου. Το ότι ήταν οργανωμένος οπαδός δεν λέει κάτι», δήλωσε ο δικηγόρος Χρήστος Μαυρομμάτης μιλώντας στον Alpha.

«Eμπιστευόμαστε μόνο την ελληνική δικαιοσύνη και κανέναν άλλον, διότι κάποιοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα είναι «μικρή ηθική δικαίωση για την οικογένεια αν φτάσει η δικαιοσύνη στα σωστά συμπεράσματα και αν κάνει τις σωστές επιλογές».

Επιπλέον, όσον αφορά την κατηγορία της ανθρωποκτονίας που δεν έχει ακόμα αποδοθεί σε κανέναν από τους κατηγορούμενους, τόνισε πως «το τοπίο είναι ακόμα θολό», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «ζητάμε απόδοση δικαιοσύνης, όχι μόνο να βρεθεί και να ταυτοποιηθεί με αποδεικτική ασφάλεια το ποιος σκότωσε τον Μιχάλη αλλά και ποιοι οι συνεργοί του».

«Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη» δηλώνει ο αδερφός του Μιχάλη

«Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδερφό μου» δήλωσε προσερχόμενος στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο αδερφός του 29χρονου Μιχάλη, θύματος των αιματηρών επεισοδίων με οπαδικά κίνητρα, της περασμένης Δευτέρας, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο αδελφός του 29χρονου μετέβη στην Ευελπίδων συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Σταύρο Γεωργόπουλο προκειμένου να δηλώσει παράσταση για τον χαμό του Μιχάλη που έπεσε νεκρός στη Νέα Φιλαδέλφεια χτυπημένος από μαχαίρι, αγνώστου μέχρι στιγμής δράστη.

Το υπόμνημα

Ο αδελφός του θύματος κατέθεσε ένα υπόμνημα-αίτημα στην ανακρίτρια ζητώντας τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων «με σκοπό τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος και τη διερεύνηση της τέλεσης λοιπών αξιόποινων πράξεων».

• Να συλλεγεί και να τεθεί στην διάθεση της ανάκρισης όλο το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των συνοριακών σταθμών εισόδου των κατηγορουμένων καθώς και των σταθμών διοδίων που διήλθαν μέχρι την άφιξή τους στην Αττική

• Να συλλεγεί το βιντεοληπτικό υλικό από τους σταθμούς «ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» «ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» , «ΠΕΡΙΣΣΟΣ», «ΕΙΡΗΝΗ», «ΠΕΥΚΑΚΙΑ»

• Να ανασυρθούν όλα τα δεδομένα ( μηνύματα, φωτογραφίες, εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις και βιντεοληπτικό υλικό) από τις κατασχεθείσες στα χέρια των κατηγορουμένων ηλεκτρονικές συσκευές.

• Να τεθούν στην διάθεση της ανάκρισης όλες οι σχετιζόμενες με το τραγικό συμβάν και την παρουσία των κατηγορουμένων στην Ελλάδα – συνομιλίες, αναφορές και ενδοσυνεννοήσεις που έχουν καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

• Να διερευνηθεί αν είχανε μισθωθεί καταλύματα διαμονής στην Ελλάδα και από ποιους.

• Να κληθούν μάρτυρες από Εσάς παθόντες και αστυνομικοί για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της δολοφονικής επίθεσης που έλαβε χώρα από τους κατηγορουμένους

• Να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο τουλάχιστον από τις συσκευές που έχουν ήδη κατασχεθεί και αποδίδονται στους κατηγορούμενους, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι συνομιλούσαν με Έλληνες υπηκόους και από πότε ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα η μεταξύ τους επικοινωνία.

• Να τεθεί στην διάθεση Σας το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που όπως ακούγεται διενεργείται ήδη εντός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο προοίμιο του υπομνήματος επισυνάπτεται το εξής απόσπασμα από το ποίημα «Σχήμα της απουσίας» του Γιάννη Ρίτσου:

«Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ΄τα σπίτια τους, Tριγυρίζουν εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ