ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Προσβολή των θεσμών της χώρας μας, οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Προσβολή των θεσμών της χώρας μας, οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου
ΙΝΤΙΜΕ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με αιχμηρή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, κάνει λόγο για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης όσον αφορά το θέμα της προφυλάκισης των Κροατών χούλιγκαν που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πήγαν για επεισόδια, αλλά αν η Αθήνα κρατήσει και τους 100, θα ανοίξει βεντέτα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη»

Παράλληλα, ηχηρό μήνυμα έστειλε και η Αθήνα στον Κροάτη πρόεδρο, καθώς στέλεχη της κυβέρνησης τόνισαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι «η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, κινείται στις εξής κατευθύνσεις:

1) Προτεραιότητα είναι να συλληφθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

2) Σε επιχειρησιακό σκέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη ο εσωτερικός έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ και το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν σε ανώτατο επίπεδο.

3) Δεδομένου ότι η οπαδική βία αποτελεί διεθνές πρόβλημα – καθώς υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος των χούλιγκαν – κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού την Τετάρτη (16/08) με τον πρόεδρο της UEFA, ο οποίος διαθέτει διεθνή τεχνογνωσία για το θέμα, αλλά και στη συνέχεια η απόφαση για διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα βάλουν τέλος στην εν λόγω μάστιγα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ