ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Κατσουρή: Oι διευθύνσεις που έψαχναν οι Κροάτες - Πιθανές νέες κατατομήσεις αξιωματικών

Δολοφονία Κατσουρή: Oι διευθύνσεις που έψαχναν οι Κροάτες - Πιθανές νέες κατατομήσεις αξιωματικών
ΙΝΤΙΜΕ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Φύλλο και φτερό» κάνουν οι αστυνομικοί τα κινητά των συλληφθέντων για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, προκειμένου να εντοπίσουν τις διευθύνσεις που αναζητούσαν πριν τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο μεταξύ, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA που ενδεχομένως θα «δείξει» περισσότερα στοιχεία για τον δολοφόνο, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται νέες καρατομήσεις αξιωματικών στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σωρεία παραλήψεων και λαθών.

Επιλέον οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες της περιοχής και μαρτυρίες περιοίκων συλλέγουν οι Αρχές την ώρα που από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. αναμένουν την εντολή του ανακριτή για άρση απορρήτου, με τους Κροάτες χούλιγκαν να τηρούν ενιαία και «σκληρή γραμμή».

Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να αντλήσει όλο και περισσότερα στοιχεία από σεσημασμένα πρόσωπα δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από χούλιγκαν, προσπαθώντας να εντοπίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα εκείνα που γνωρίζουν τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή αλλά και ποιος ήταν αυτός που τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες ορισμένοι εκ των συλληφθέντων χούλιγκαν είναι γνώριμοι της ΕΛ.ΑΣ. ενώ φέρονται να είχαν συμμετάσχει σε επεισόδια στην Ελλάδα το 2015.

Οι αστυνομικοί αναζητούν μανιωδώς καινούργια στοιχεία, ενώ νέο οπτικό υλικό που φέρνει στη δημοσιότητα το Mega, δείχνει καρέ καρέ τα τελευταία βήματα του 29χρονου στη δολοφονική επίθεση εναντίον του το βράδυ της Δευτέρας 07/08 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο δράστης βρήκε την ευκαιρία να καρφώσει το μαχαίρι στο μπράτσο του Μιχάλη Κατσουρή, χωρίς όπως φαίνεται να ήρθε σε μάχη σώμα με σώμα μαζί του.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί «ξεσκονίζουν» τα κινητά των συλληφθέντων βάζοντας στο «στόχαστρο» την αναζήτηση που έκανε ένας Κροάτης, ο οποίος συνελήφθη μαζί με ακόμα τέσσερις συμπατριώτες του στην Ηγουμενίτσα και ο οποίος έδωσε οικειοθελώς το κινητό του στις Αρχές.

Οι διευθύνσεις που έψαχναν οι Κροάτες

Οι αναζητήσεις που έκανε μέσω google maps από το Ζάγκρεμπ για την Αθήνα και την Πάτρα, δείχνουν σύμφωνα με το Star, αναζητήσεις και για μια διεύθυνση στην Αθήνα όπως και για μια ακόμα διεύθυνση στο Μαρούσι. Τελικός προορισμός στους χάρτες του Κροάτη ήταν ο σταθμός «Ειρήνη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν επίσης στοιχεία για τη διαδρομή που ακολούθησαν οι πέντε Κροάτες για να φύγουν από την Αθήνα προς την Ηγουμενίτσα.

Πληροφορίες για νέες καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε νέες απομακρύνσεις αξιωματικών, με αφορμή τη σωρεία παραλήψεων και λαθών από πλευράς Αστυνομίας που οδήγησαν στα αιματηρά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ειδικότερα, κατά πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα στην απομάκρυνση επτά ακόμη ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την ολιγωρία και τους εν γένει εσφαλμένους χειρισμούς που οδήγησαν στη δολοφονία του άτυχου 29χρονου. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ξεκινά εφόδους σε συνδέσμους οπαδών.

Υπενθυμίζεται ότι σε άμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε προ ημερών ο Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο γεγονός, σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, του Β' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε, παράλληλα, ότι «οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού δεν θα σταματήσουν εδώ».

Δικαιοσύνη ζητά η οικογένεια του Μιχάλη

Από την πλευρά της, η μητέρα του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή έσπασε τη σιωπή της για τη δολοφονία του 29χρονου γιου της στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, ζητώντας Δικαιοσύνη.

«Όσα είδα στα βίντεο που κυκλοφόρησαν είναι μια τρέλα. Τα κοιτάω, τα ξανακοιτάω, να δω ποιος είναι ο δολοφόνος του παιδιού μου», είπε η γυναίκα μιλώντας στο Star.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ολιγωρία της Αστυνομίας, τονίζοντας πως «αν ήταν εκεί θα είχε σωθεί το παιδί μου. Ασθενοφόρο δεν υπήρχε τη στιγμή εκείνη, ήταν μόνο ένας ιδιώτης, με τον οποίο μίλησα».

«Αυτός που το έκανε, θα πληρώσει»

«Δεν είμαι σε θέση να μιλάω άλλο. Έχω πολύ πόνο, στεγνώνει και το μυαλό μου. Έρχονται εικόνες του παιδιού μου πολλές και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Αυτός που το έκανε όμως θα πληρώσει, υπάρχει Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η ίδια αποκάλυψε ότι ο 29χρονος Μιχάλης ήταν παθιασμένος με την ΑΕΚ, ενώ της είχε πει «μαμά θα σε πάρω μια μέρα να δεις το γήπεδο».

«Είπα στον γιο μου ότι κέρδισαν και του αφιέρωσαν τη νίκη. Μιλάω μόνη μου. Του λέω για τα παιδιά που τρέχουν, για τα πανό που βάζουν για εκείνον, που μιλάνε για την οικογένειά του. Να είναι όλοι καλά. Να έχουν υγεία» κατέληξε η μητέρα του Μιχάλη Κατσουρή.

Σε ασφυκτικό κλοιό της ΕΛ.ΑΣ. ομάδα χούλιγκαν που ξέρει τον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή

Έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από χούλιγκαν, οι οποίοι βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο με τους οποίους στο παρελθόν έχει ασχοληθεί η ΕΛ.ΑΣ., έχει δημιουργήσει η ασφάλεια, προσπαθώντας να εντοπίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα εκείνα που γνωρίζουν τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή και ποιος ήταν αυτός που τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

Τα πρόσωπα αυτά είναι σεσημασμένα και οι αρχές εκτιμούν ότι από εκεί μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και άρα να προχωρήσουν την έρευνα.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν στο CNN Greece, ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, ενώ είναι πεπεισμένοι ότι τα κινητά τηλέφωνα των Κροατών έχουν στοιχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία του Μιχάλη.

Και δεν είναι μόνο οι τηλεφωνικές κλήσεις πριν την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και οι κλήσεις και τα μηνύματα που έστειλαν οι χούλιγκαν όταν συνελήφθησαν μέχρι να φτάσουν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και να τους κατασχεθούν τα κινητά.

Από τα πολεμοφόδια, οι αρχές έχουν εντοπίσει πάνω από 220 δείγματα DNA και συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης με συγκεκριμένα πρόσωπα από τους συλληφθέντες.

Στη ΓΑΔΑ πάντως, όλες αυτές τις ημέρες φτάνουν διάφορες πληροφορίες πολιτών σχετικά με τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ στην αιματηρή επίθεση και τη δολοφονία του Μιχάλη και ερευνώνται όλες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάτι αξιοσημείωτο.

Με διαδικασίες εξπρές τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Άμεσα θα πρέπει να υποβληθούν οι πρότασεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (17/8), στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή.

Η σύσκεψη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη, πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η Αστυνομία στην εφαρμογή των μέτρων και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο.

Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας θα αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι γενικοί Διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς χώρους, οι Γενικοί Διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα και άλλοι παράγοντες.

Τα 4+2 μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με τους Κροάτες χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη (16/08) με τον πρόεδρο της UEFA και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή τριών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας:

  • Κλείσιμο των παράνομων λεσχών Φιλάθλων
  • Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ
  • Έλεγχος από την ελληνική αστυνομία στις θύρες των γηπέδων
  • Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή άλλων κρατών

Εάν απαιτηθεί:

  • Αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
  • Κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ