ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή
ΙΝΤΙΜΕ / KΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η Πυροσβεστική κατέβαλε ολονύχτια προσπάθεια για την κατάσβεσή της. Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί. 

Συνολικά εκκενώθηκαν 12 χωριά, κάηκαν 9 σπίτια και μία εκκλησία, ενώ χιλιάδες εκτάσεις γης έγιναν στάχτη.

Με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

«Όλη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως είπε στο CNN Greece ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Τα καμένα σπίτια, τα εκατοντάδες καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργήσιμης γης, η αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά και ο ανυπολόγιστος αριθμός νεκρών ζώων συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό στον Εβρο, ενώ αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν την περιουσία τους.

Οι άνεμοι δυσχαιρένουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ παρά τη συνδρομή των εναέριων μέσων η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με το METEO η κατάσταση βρισκεται στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας τόσο λόγω έντασης, όσο και δυσκολίας ελέγχου της φωτιάς με τι ςσυνεχείς αναζωπυρπώσεις.

Ερήμωσαν χωριά

Μόνο την Κυριακή (21/8) στάλησαν μηνύματα εκκένωσης των περιοχών Αμφιτρίτη, Μαΐστρος, Μοναστηράκι, Δορίσκος και Άβαντας, ενώ το Σάββατο είχαν εκκενωθεί επιπλέον οκτώ χωριά: Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια.

Μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης ώστε να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα.

Αυξημένες δυνάμεις Στρατού και Πυροσβεστικής

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα έχουν ενισχυθεί.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση σήμερα Δευτέρα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα: 214 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στο έργο κατάσβεσης βοηθούν ο Ελληνικός Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus από την διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Η υπηρεσία αυτή υποβοηθά το έργο των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Δορυφορική εικόνα των καμένων εκτάσεων

Τα ενεργά μέτωπα και τις εκτάσεις που έχουν καεί μέχρι στιγμής στην Αλεξανδρούπολη αποτυπώνει σε δορυφορική εικόνα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ