ΕΛΛΑΔΑ

Τήνος: Πώς χάθηκε το 3χρονο αγοράκι που πνίγηκε από σταφύλι - Τι λένε οι γιατροί

Τήνος: Πώς χάθηκε το 3χρονο αγοράκι που πνίγηκε από σταφύλι - Τι λένε οι γιατροί
EUROKINISSI/Bασίλης Παπαδόπουλος (φωτογραφία αρχείου)

Θρήνος επικρατεί στην Τήνο μετά τον αδόκητο θάνατο του 3χρονου αγοριού που άφησε τη τελευταία του πνοή μετά από πνιγμό, τρώγοντας σταφύλι.

Ειδικότερα, όλα έγιναν το πρωί της Τρίτης (29/08), όταν το παιδί πνίγηκε από ρώγες σταφυλιού μπροστά στα μάτια της οικιακής βοηθού.

Η οικογένειά του παιδιού δεν μπορεί να πιστέψει πώς έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή το μικρό αγοράκι, ενώ επιρρίπτει ευθύνες για ελλιπή στελέχωση του κέντρου Υγείας Τήνου, με τους γιατρούς να απαντάνε πως έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατόν για να σωθεί το παιδί.

Πώς έγινε η τραγωδία

Το παιδί κατέρρευσε μπροστά στην νταντά που το πρόσεχε, όταν ρώγες από σταφύλι στάθηκαν στο λαιμό του.

Η γυναίκα σε κατάσταση σοκ ειδοποίησε τον πατέρα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια για να σωθεί το αγόρι.

Ο πατέρας του παιδιού μόλις είδε το παιδί να πνίγεται το μετέφερε αμέσως στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο βρισκόταν δίπλα στο σπίτι της οικογένειας.

Από εκεί το αγόρι μεταφέρθηκε με περιπολικό της αστυνομίας στο Κέντρο Υγείας Τήνου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών ήταν πλέον πολύ αργά και το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή.

Η Αστυνομία διενεργεί προανάκριση, καθώς επίσης θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή.

Συντετριμμένοι οι γονείς

Στο μεταξύ, συγκλονίζουν οι γονείς του τρίχρονου αγοριού. «Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, εμένα το παιδί μου δεν θα γυρίσει πίσω», δήλωσε συντετριμμένη η μητέρα του.

«Δεν ήμουν σπίτι. Ήταν το παιδί με την κοπέλα που το πρόσεχε και μόλις έφυγα μετά από λίγο με παίρνει τηλέφωνο να πάω στο Κέντρο Υγείας», είπε η μητέρα.

Βλέποντας το παιδί να πνίγεται μπροστά της, η γυναίκα που το πρόσεχε ειδοποίησε αμέσως τον πατέρα του τρίχρονου, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην επιχείρηση που διατηρεί με ποδήλατα.

«Ο άντρας μου, το μαγαζί του είναι ακριβώς κάτω από το σπίτι και του το κατέβασε η κοπέλα εκεί και μετά πήγε στην αστυνομία, όλα έγιναν σωστά και γρήγορα, πήγαμε στο Κέντρο Υγείας. Δεν ξέρω τώρα τι να σας πω», σημείωσε η μητέρα.

Από την πλευρά του ο πατέρας, μιλώντας στο Mega, περιέγραψε τι συνέβη: «Έτρεξα και η Αστυνομία τα έκανε όλα τέλεια, έτρεξε πάρα πολύ, έτρεξα και εγώ. Φτάσαμε πάρα πολύ γρήγορα, αλλά αν δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας Τήνου για 20.000 κατοίκους το καλοκαίρι, μπορεί και να υπήρχε ελπίδα και το παιδί να ζούσε τώρα».

Σύμφωνα με τον πατέρα του άτυχου τρίχρονου παιδιού: «Οι γιατροί που ήρθαν ήταν όλοι ιδιώτες εξωτερικοί για να βοηθήσουν. Μέσα υπήρχαν κάτι γιατροί, δεν ξέρω στο αγροτικό τι κάνουν και κάτι νοσηλευτές παιδάκια, δεν είναι ότι κατηγορώ τα παιδάκια ή τους αγροτικούς γιατρούς αλλά η εμπειρία σώζει ζωές. Θα γυρίσω σήμερα να κάνω την κηδεία του παιδιού. Να μην υπάρξει επόμενο τουλάχιστον».

«Το κατέβασε η κοπέλα στον μπαμπά και έτρεξε στην αστυνομία που είναι στα 10 μέτρα από το σπίτι τους. Πήγε εκεί μήπως κάποιος αστυνομικός ξέρει κάτι από πρώτες βοήθειες. Ήταν μια λύση της στιγμής επειδή το τμήμα είναι δίπλα», σημείωσε ο παππούς του τρίχρονου και πρόσθεσε: «Μπήκαν σε ένα περιπολικό και έφυγαν ολοταχώς με τις σειρήνες και το πήγαν στο κέντρο υγείας όσο πιο γρήγορα γινόταν».

«Εγώ τους βρήκα στο κέντρο υγείας όταν ήρθα. Τα παιδιά δεν ήταν σε κατάσταση να μιλήσουν», συμπλήρωσε.

Γιατί δεν πέτυχε η προσπάθεια να οξυγονωθεί το τρίχρονο αγόρι

Παράλληλα, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των γιατρών να σώσουν το τρίχρονο αγόρι που έχασε τη ζωή του στην Τήνο λόγω πνιγμού από σταφύλι, περιέγραψε ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας του νησιού, Γιώργος Βασιλάκης.

Όπως είπε το παιδί έφτασε στο Κέντρο Υγείας στις 9:02 χωρίς να αναπνέει ή να αντιδρά είτε με κλάμα, είτε με βήχα.

Εκεί βρισκόταν η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας η οποία είναι παιδίατρος ενώ έφτασαν για να βοηθήσουν ένας ιδιώτης παιδίατρος και ένας καρδιοχειρουργός.

«Πέσαν όλοι πάνω στο παιδάκι επί μία ώρα προσπαθούσαμε», «κανένας δεν ασχολούταν με κάποιοι άλλο περιστατικό είχε αμεσότατη προτεραιότητα», τόνισε στο Mega ο κ. Βασιλάκης.

Ανέφερε πως έγινε προσπάθεια να διασωληνωθεί και να του χορηγηθεί οξυγόνο, ωστόσο το οξυγόνο δεν περνούσε στους πνεύμονες γιατί κάτι άλλο έφραζε από την αρτηρία και θα φανεί από την ιατροδικαστική έρευνα.

«Εκτός από τις δύο ρώγες βγάλαμε άλλη μια από το παιδάκι.. Την είχε -σχεδόν, καταπιεί και λέω σχεδόν, γιατί θα δείξει και το πόρισμα, έγιναν προσπάθειες το παιδάκι να οξυγονωθεί να διασωληνωθεί και να του περάσουν οξυγόνο, πράγμα το οποίο δεν κατέστη δυνατό».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κρίσιμα τα τέσσερα πρώτα λεπτά από το συμβάν για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Χαρακτήρισε ακόμη το σταφύλι και το μήλο ως τα «πιο ύπουλα φρούτα» για τα μικρά παιδιά.

Τι λένε οι γιατροί

Τις εντατικές προσπάθειες ανάνηψης του τρίχρονου από τους γιατρούς περιγράφουν οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου Τήνου όπου διακομίστηκε το παιδί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «ωχρός με κεντρική κυάνωση, απουσία βήχα, απουσία κλάματος, απουσία ομιλίας, ανοιχτούς οφθαλμούς», ενώ κατά τις προσπάθειες ανάνηψης αφαιρέθηκε μια ακόμα ρόγα σταφυλιού. Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

«Πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, για τη σωτηρία του παιδιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία οι γιατροί εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Κέντρου Τήνου

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Κέντρου Τήνου έχει ως εξής:

«Το Κέντρο Υγείας Τήνου είναι στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά τα οποία είναι και αυξημένα λόγω της έντονης τουριστικής περιόδου. Παρέχει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση σε εκατοντάδες πολίτες που το επισκέπτονται.

Σχετικώς με το τραγικό συμβάν της 29ης Αυγούστου 2023 αναφέρονται τα εξής:

Την 29η Αυγούστου και ώρα 09:02 προσεκομίσθη με περιπολικό και συνοδεία του πατέρα, ανήλικος (3 χρονών), λόγω αναφερόμενης πνιγμονής από ξένο σώμα (σταφύλι).

Προσεκομίσθη ωχρός με κεντρική κυάνωση, απουσία βήχα, απουσία κλάματος, απουσία ομιλίας, ανοιχτούς οφθαλμούς.

Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας (Μαργίτσα Σουράνη-Ειδικευμένη Παιδίατρος, Κιοσκλή Στεφανία, Ζέρβα Νεφέλη, Αναστασία Πολίτη, Αθηνά Παναγιωτοπούλου-Αγροτικοί Ιατροί και Νικόλαος Δημητρίου-Ειδικευόμενος Γεν.Ιατρικής) και από τους νοσηλευτές (Χρυσούλα Σαββοργινάκη, Άννα Πηλιωτοπούλου).

Έγινε αφαίρεση μίας ρόγας σταφυλιού χωρίς απόκριση του ασθενούς.

Στη συνέχεια έγινε διασωλήνωση χωρίς αύξηση του κορεσμού σε οξυγόνο.

Παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέστη αδύνατη η επαναφορά της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας του.

Πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, για τη σωτηρία του παιδιού.

Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, ο οποίος μας βύθισε σε ανείπωτη θλίψη».

Το διπλό χτύπημα της μοίρας στην οικογένεια

«Όλο το χωριό είναι συγκλονισμένο. Κλαίμε όλοι και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Πρόκειται για μια εξαιρετική οικογένεια με δύο υπέροχα παιδάκια. Το μωράκι κατάπιε πέντε ρώγες σταφύλι, ο πατέρας κατάφερε να βγάλει τις δύο. Πήγε το παιδί στο κέντρο υγείας, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε παιδίατρος και ανέλαβε το μωρό ένας έμπειρος παθολόγος του νησιού. Ήταν όμως αργά. Ο πόνος είναι αβάσταχτος. Η μητέρα έχασε πρόσφατα τον αδελφό της και ο πατέρας τη μητέρα του», ανέφερε συγχωριανή της οικογένειας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ