Η χρήση αντιφλεγμονωδών μαζί με αντισυλληπτικά, αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων
Ανανεώθηκε:
Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, παράλληλα με ορμονική αντισύλληψη, φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, γνωστό ως φλεβική θρομβοεμβολή, όπως διαπιστώνει μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Δανία και δημοσιεύεται στο περιοδικό «The BMJ».
Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συνδυασμένα αντισυλληπτικά από το στόμα που περιείχαν προγεστίνη τρίτης ή τέταρτης γενιάς, αλλά μικρότερος στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μόνο προγεστίνη σε χάπια, εμφυτεύματα και σπείρες. Επίσης, η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες που λάμβαναν δικλοφενάκη σε σύγκριση με την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης σοβαρού θρόμβου είναι χαμηλός, ακόμη και στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη υψηλού κινδύνου.
Δεδομένης όμως της ευρείας χρήσης τόσο της ορμονικής αντισύλληψης όσο και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων υπογραμμίζουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται γι' αυτή την πιθανή αλληλεπίδραση των φαρμάκων.
Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εθνικά ιατρικά αρχεία για να παρακολουθήσουν τις διαγνώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής για πρώτη φορά μεταξύ δύο εκατομμυρίων γυναικών ηλικίας 15-49 ετών που ζούσαν στη Δανία μεταξύ 1996 και 2017 και δεν είχαν ιστορικό θρόμβων αίματος, καρκίνου, υστερεκτομής ή θεραπείας γονιμότητας.
Πάντως, σημειώνουν ότι στην έρευνα υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, όπως η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το κάπνισμα και την παχυσαρκία, που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
ΔΥΠΑ - Ποιους προορισμούς καλύπτουν τα voucher του κοινωνικού τουρισμού
00:30
Σε Αιγαίο και Ιόνιο οι ισχυρότερες βροχές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων
23:59
Κάλπες για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια στο Μογκαντίσου της Σομαλίας για την ανάδειξη τοπικών αρχών
23:52
Πέντε συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Θεσσαλονίκη - Τροχαίο με παράσυρση πεζής
23:40