ΕΛΛΑΔΑ

AP: Ζημιά δισεκατομμυρίων στα τρόφιμα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

AP: Ζημιά δισεκατομμυρίων στα τρόφιμα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
Πλημμυρισμένες εκτάσεις στην περιοχή Νέα Λεύκη στη Θεσσαλία AP Photo/Vaggelis Kousioras

Σε δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται πως θα μεταφραστεί στα τρόφιμα η καταστροφή που έχει σημειωθεί στις καλλιέργειες στη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών στην περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Associated Press μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έχουν σημειωθεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα πρόκειται να πλήξουν σημαντικά το ελληνικό νοικοκυριό.

Οι αγρότες στο Πήλιο ισχυρίζονται πως «θα είναι τυχεροί εάν σωθεί το ένα τρίτο της σοδειάς τους - και αυτό θα συμβεί μόνο εάν η οδική πρόσβαση στα περιβόλια τους αποκατασταθεί εγκαίρως.

Ωστοσο, όσο σοβαρή και αν ήταν η ζημιά που υπέστησαν οι αγρότες του Πηλίου, ωχριά μπροστά σε εκείνη που υπέστη ο θεσσαλικός κάμπος.

Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ανέρχονται σε 720.000 στρέμματα καταστρέφοντας ολοσχερώς τις καλλιέργειες.

Η Θεσσαλία, που αποτελεί σημαντικό μέρος της ελληνικής αγροτικής παραγωγής αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της εθνικής παραγωγής και ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της γεωργικής παραγωγής, αν και μεγάλο μέρος αυτού είναι πλέον το βαμβάκι και ο καπνός.

Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής παραμένει άγνωστο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Αλλά... μιλάμε για δισεκατομμύρια (ευρώ)», είχε δηλώσει στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση καταρτίζει έναν συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στη ΔΕΘ το Σάββατο (16/9).

Η φυσική καταστροφή ήρθε εν μέσω της αύξησης του κόστους ζωής, με τον υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί πως τα πακέτα στήριξης των Ελλήνων πολιτών θα περιοριστούν.

«Αν στείλουμε το μήνυμα ότι στην Ελλάδα «χαλαρώνουμε» και υιοθετούμε λάθος πρακτικές του παρελθόντος, θα κάνουμε βήματα πίσω», είχε δηλώσει ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως «μετά από τόσες θυσίες τόσα χρόνια και την πρόοδο των τελευταίων ετών, (που) θα ήταν τεράστια ντροπή».

Ο υπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, με τη σειρά του έχει δηλώσει πως οι ζημιές είναι «τεράστιες», ιδιαίτερα στον σιδηρόδρομο, όπου ένα τμήμα 50 χιλιομέτρων της μοναδικής γραμμής που μεταφέρει εμπορεύματα και επιβάτες μεταξύ της νότιας και της βόρειας Ελλάδας έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό.

Ενημέρωσε, δε, πως μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για να λειτουργήσει μερικώς μόνο ένα κομμάτι του. «Αλλά η πλήρης ανοικοδόμηση του σιδηροδρομικού δικτύου θα πάρει πολύ χρόνο και θα κοστίσει πολύ» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση έχει επίσης υποσχεθεί ταχεία αποζημίωση σε χιλιάδες ανθρώπους των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν και έχασαν ζώα και αγροτικά μηχανήματα.

Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί η απώλεια σχεδόν 90.000 προβάτων, κατσικιών, χοίρων και αγελάδων, μαζί με περισσότερα από 120.000 πουλερικά.

Στο χωριό Ζαγορά του Πηλίου, ο πρόεδρος του αγροτικού σωματείου της περιοχής, Θοδωρής Γεωργαδάκης προέτρεψε τις Αρχές να αποκαταστήσουν τους δύσβατους δρόμους που οδηγούν σε τοπικούς οπωρώνες για τη συγκομιδή των μήλων.

Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ το κόστος στην παραγωγή των μήλων

«Η ζημιά των καταιγίδων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τους καλλιεργητές μήλων», είπε στο Associated Press. «Αναμένουμε ότι αυτή η συγκομιδή θα φτάσει τους 6.500 τόνους, από 22.000 που έφτανε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αυτό θα γίνει μόνο αν οι δρόμοι διορθωθούν σύντομα».

Η ζημιά στις καλλιέργειες θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις ήδη αυξημένες τιμές των τροφίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ έχει ήδη γίνει λόγος για διψήφιες αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές.Ταυτόχρονα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα χωράφια που έχουν πλημμυρίσει θα είναι άχρηστα για χρόνια.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή (15/9) προειδοποίησε ότι οι Αρχές θα πατάξουν την αισχροκέρδεια, προσθέτοντας ότι η Θεσσαλία καλλιεργεί μόνο το 7,5% των ωποροκηπευτικών.

Στο νότιο Πήλιο, ο δήμαρχος Μιχαήλ Μιτζίκος ανησυχεί για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, ειδικά σε παραθαλάσσια χωριά από τα οποία χρειάστηκε να απομακρυνθούν οι επισκέπτες δια θαλάσσης, αφού καταστράφηκε το οδικό δίκτυο.

Ο κ. Μιτζίκος επεσήμανε πως το κόστος ήταν «ανυπολόγιστο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ