ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη: Το εργασιακό νομοσχέδιο «νεκρώνει» τη χώρα - Ποιοι συμμετέχουν

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη: Το εργασιακό νομοσχέδιο «νεκρώνει» τη χώρα - Ποιοι συμμετέχουν
Στιγμιότυπο από απεργιακή κινητοποίηση ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ένα μεγάλο μέρος της χώρας... παραλύει την Πέμπτη (21/9), ενώ το επιβατικό κοινό θα ταλαιπωρηθεί, λόγω της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας θα συμμετέχουν, εκπαιδευτικοί δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί γιατροί, ναυτεργάτες, αλλά και ορισμένα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, δημιουργείται από την κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι κινητοποιήσεις των οποίων κρίθηκαν παράνομες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα δεδομένα, τα ΜΜΜ στην Αθήνα θα κινηθούν ως εξής:

- Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ωστόσο, όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετάσχει στην απεργία του ΕΚΑ, η οποία είναι νόμιμη.

- Το Μετρό και συγκεκριμένα οι γραμμές 2 και 3, ενώ αρχικά ήταν να λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας, έως τις 13:30, σε νεώτερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ έγινε γνωστό ότι δεν λειτουργήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- Το Τραμ θα λειτουργήσει επίσης από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30

- Ο Ηλεκτρικός, δηλαδή η γραμμή 1 του Μετρό, δεν θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας

- Όσον αφορά στα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ. Κοινώς, ισχύει η στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η στάση στα τρόλεϊ εκδικάζεται το πρωί της Πέμπτης και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα κυκλοφορούν τρόλεϊ στην Αθήνα.

- Στον Προαστιακό θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

- Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη συμπρωτεύουσα, τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

ΜΕΤΡΟ: ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ: ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: Κινούνται κανονικά. (Το Σωματείο καλεί σε 24ωρη απεργία)

ΤΡΟΛΕΪ: Κινούνται από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ - Στάση εργασίας από έναρξη βάρδιας μέχρι 9 το πρωί και από 9 το βράδυ έως λήξη βάρδιας.

ΤΡΑΜ: Λειτουργεί από έναρξη έως 13:30 - Στάση εργασίας από 13:30 έως λήξη της βάρδιας

ΟΣΕ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Στάση εργασίας από 21:00 - 00:00

ΚΤΕΛ: Κινούνται κανονικά

ΠΛΟΙΑ: Δεν θα εκτελεστούν ορισμένα δρομολόγια
(Επικοινωνία με την αρμόδια εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες)

Παράνομη κρίθηκε η απεργία στις αερομεταφορές - Κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Αναλυτικά συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής:

Απεργία στα σχολεία

Στην απεργία της Πέμπτης θα συμμετέχουν και οι ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ με τους δασκάλους και καθηγητές να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε προσφύγει κατά της απεργίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ως εκ τούτου, αύριο Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά.

Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 21ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ