ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Νύχτα τρόμου για Βόλο, Λάρισα - Συνεχείς εκκενώσεις και απεγκλωβισμοί

Κακοκαιρία Elias: Νύχτα τρόμου για Βόλο, Λάρισα - Συνεχείς εκκενώσεις και απεγκλωβισμοί
Eurokinissi

Σε μια ακόμη τεράστια δοκιμασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποβάλλεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες η Μαγνησία και κυρίως ο Βόλος με το κέντρο της πόλης να μοιάζει με απέραντη λίμνη λάσπης.

Πολίτες βρίσκονται παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς, σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους και όλα αυτά σε μια πόλη που ακόμα μετράει τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία Daniel.

Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς μεγάλο τμήμα του Βόλου παραμένει για ώρες χωρίς ρεύμα, αφού σημειώνονται εκρήξεις σε υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ που έχουν πλημμυρίσει από τα ορμητικά νερά. Το «σκοτάδι» σε συνδυασμό με την προβληματική υδροδότηση, καθώς και οι διακοπές λειτουργίας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, συνθέτουν σκηνικό τρόμου για τους κατοίκους του Βόλου και των γύρω περιοχών.

Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

Τα μεγάλα ύψη νερού που έχει δεχτεί η πόλη τις τελευταίες ώρες, έφεραν την αναγκαστική γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ υπάρχουν αναφορές για αρκετούς εγκλωβισμούς. Ήδη έχουν πλημμυρίσει οι Λεωφόροι Αθηνών, Λαμπράκη και Λαρίσης με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση των αυτοκινήτων όπως και στους οδικούς κόμβους της περιοχής. Στην Αγριά του Βόλου έχει διακοπεί η κίνηση στην παραλιακή λεωφόρο και το νερό έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά παρά το γεγονός ότι εργάζονταν συνεχώς συνεργεία εκσκαφής για να κρατήσουν χωρίς προβλήματα το ρέμα στην περιοχή.

Οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών είναι συνεχείς και γι'αυτό στο έργο της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, συνδράμει και ο στρατός, αλλά και δύτες. Σύμφωνα με τον Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγο, Θανάση Μπαλάφα κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή αναμένεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η κατά τόπους βροχόπτωση να είναι έντονη θα συνεχιστεί η κλιμάκωση και η ενίσχυση των πυροσβεστικών έτσι ώστε να μειώσουν στο μέτρο του δυνατού τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιφέρεια Θεσσαλίας και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν κλιμακωθεί δυνάμεις και από την 1η, την 2η, την 7η και την 8η ΕΜΑΚ με βάρκες και με εκπαιδευμένο προσωπικό στα ορμητικά νερά καθώς και αυτοδύτες.

«Πνίγηκε» ξανά το Πήλιο

Σαρωτικό είναι το πέρασμα και της κακοκαιρίας Elias και στο Πήλιο. Συγκεκριμένα, οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι κυριολεκτικά χαοτικές, καθώς το χωριό Μηλίνα έχει «πνιγεί» στα λασπόνερα, όπως φαίνεται και σε βίντεο από την περιοχή.

Ήδη έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας - Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα 'Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία και οχημάτων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου.

Εξαιρούνται:

  • (α) τα οχήματα οδικής βοήθειας.
  • (β) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Μπέος: «Πού πάτε, μείνετε σπίτια σας»

Ο τεράστιος όγκος νερού που πέφτει από το πρωί έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια. Με μήνυμά της μέσω του 112 η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε για την απόφαση της Αστυνομίας να απαγορεύσει την κυκλοφορία στον Βόλο.

Ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος βρίσκεται από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα σε διάφορα σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα συντονίζοντας τα συνεργεία.

Σε βίντεο που κατέγραψε το TheNewspaper.gr εμφανίζεται ο Αχιλλέας Μπέος να διώχνει πολίτη που κινούταν με το αυτοκίνητό του μέσα στην κακοκαιρία και να τον προτρέπει να γυρίσει σπίτι του.

Φόβος για υπερχείλιση του Κραυσίδωνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με το MEGA, οι κάτοικοι στη Μαγνησία με σακιά από άμμο και τσιμεντόλιθους οχυρώνουν τα σπίτια τους. H έντονη βροχόπτωση έχει αρχίσει στον Βόλο από το πρωί της Τετάρτης (27/09). Στο ρέμα του Κραυσίδωνα που διαπερνά το κέντρο της πόλης και είχε υπερχειλίσει πριν από 3 εβδομάδες, τόνοι φερτών υλικών μπάζα και πέτρες δεν έχουν μαζευτεί και εμποδίζουν τη ροή του νερού.

Στο όριο ο Σπερχειός - Ενισχύουν αναχώματα

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού από την κακοκαιρία Elias, με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Όλοι τους βρίσκονται στο κοινοτικό γραφείο, ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε όταν φτάσουν σε οριακό επίπεδο, να δώσουν την εντολή εκκένωσης.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Λάρισα: Έσπασε φράγμα και απειλεί χωριά

Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας και στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν 9 χωριά. Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Νωρίτερα, σοβαρά προβλήματα υπήρξαν στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο Λάρισας, ενώ κίνδυνος υπήρξε και για το χωριό Σωτήριο το οποίο έχει για μια ακόμη φορά εκκενωθεί και από τους 200 περίπου κατοίκους.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι και Νίκη Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αρμένι και Νίκη απομακρυνθείτε προς #Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας - Βόλου λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Με διαφορά λίγων λεπτών το μήνυμα για εκκένωση ήχησε και στους κατοίκους του οικισμού Κάμπου με την οδηγία για ασφαλή απομάκρυνση προς Λάρισα.

Παράλληλα, από το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη. Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας στον δήμο Κιλελέρ και η Δήμητρα του δήμου Αγιάς.

Αρκετοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι σε όλο το νομό Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας. Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

(α) στην Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο & προς Λάρισα).

(β) στην Ε.Ο. Βόλου - Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες & προς Βόλο).

Την ίδια στιγμή, τα παρακάρλια χωριά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν εκ νέου. Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους στο Σωτήριο όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όπως και στο Αρμένιο.

Κλειστός ο δρόμος Λάρισας - Φαρσάλων

Την ίδια στιγμή, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω δυσμενών καιρικών φαινόμενων, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

(α) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας - Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

β) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων -Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

(γ) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Εξαιρούνται:

α. Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας.

β. Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

«Σάρωσε» και τη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία

Όλο και σκληρότερο γίνεται το «πρόσωπο» της κακοκαιρίας Elias για πολλές περιοχές της χώρας, καθώς από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) όταν και χτύπησε τη Βόρεια Εύβοια, συνεχίζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις νέες πλημμύρες να εξαναγκάζουν τους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία για να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους.

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και κάτοικοι να εγκλωβιστούν. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στις Ροβιές, ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι κάτοικοι στις Ροβιές μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evima.gr κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και σε άλλα χωριά του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Ιδιαίτερα στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, η κατάσταση είναι δραματική καθώς μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα. «Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες», είπε κάτοικος του χωριού Κυμάσι μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα evima.gr .

Η πυροσβεστική δέχθηκε συνεχείς κλήσεις για βοήθεια. Έχουν, επίσης, σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

Και ο Β. Κικίλιας στην Εύβοια

Σε περιοχές τις βόρειας Εύβοιας- και συγκεκριμένα στο Πευκί- επιχείρησαν οι πυροσβέστες της 1ης ΕΜΟΔΕ. Εκει ήταν και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου μετέβη στο νησί μαζί με ειδικές ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ).

Στο Πευκί ο Υπουργός συναντήθηκε με φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια αναχώρησε για τις Ροβιές όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα. Ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε αυτοψία στους χειμάρρους της περιοχής, συνομίλησε με κατοίκους και συναντήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αργότερα μετέβη στο Μαντούδι.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την Πέμπτη (28/9)

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 , σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Αττική
Καιρός: Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις πρωινές ώρες. Εκ νέου τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως κεντρική και βόρεια). Βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ