ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες - Πώς ψηφίζουμε δημάρχους και περιφερειάρχες

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες - Πώς ψηφίζουμε δημάρχους και περιφερειάρχες
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για την ανάδειξη ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών της χώρας. Περίπου 9,5 εκατομμύρια εκλογείς καλούνται να «σταυρώσουν» δήμαρχο, περιφερειάρχη και συμβούλους. 

Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι για το εκλογικό κέντρο, βεβαιωθείτε πως έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Σε κάθε περίπτωση - και ένα δεν έχετε μαζί σας την αστυνομικπή σας ταυτότητα - η αναγνώριση γίνεται και με άλλα 4 έγγραφα:

Συγκεκριμένα:

Αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής

  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ακόμα κι αν ανακαλύψετε σήμερα το πρωί πως χάσατε την ταυτότητά σας, προλαβαίνετε να πάτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να εκδώσετε καινούργια, καθώς το το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. ανακοίνωσε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

  • Τα γραφεία Ταυτοτήτων θα είναι ανοικτά σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, από τις 07:00 έως τις 19:00.
  • Τα γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους) θα είναι ανοικτά σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, από τις 07:00 έως τις 19:00.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένος/η.

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζουμε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου: μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Έτσι λοιπόν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις Περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • προς 1 ή 2 υποψήφιους στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • μέχρι και 3 υποψήφιους σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Οι νέες Αρχές που θα προκύψουν από τις σημερινές εκλογές θα αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ επαναληπτικές κάλπες θα στηθούν - όπου απαιτηθεί - την αμέσως επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη μέρα των εκλογών, ενώ δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Από αυτές τις εκλογές επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών. Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

INTIME-NEWS---12.jpg
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις 22.30 οι πρώτες εκτιμήσεις

Ο στόχος που έχουν θέσει τα στελέχη της Singular Logic, της εταιρείας που τα τελευταία 42 χρόνια έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να μπορέσουν να δώσουν μία εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα σε όλες τις περιφέρειες και στους 6 μεγαλύτερους δήμους της χώρας γύρω στις 22.30. Εφόσον καταστεί εφικτό, ο αριθμός των δήμων για τους οποίους θα υπάρξει εκτίμηση θα φθάσει τους 10.

Τα αποτελέσματα των σημερινών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα «ανεβαίνουν» στην ιστοσελίδα ekloges.ypes.gr. Οπως σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών, οι ιθύνοντες της Singular Logic θα ενημερώνουν συνεχώς τη σελίδα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ