ΕΛΛΑΔΑ

Ρήγου στο CNN Greece: Καταρρακτώδεις βροχές και πρόσκαιρες πλημμύρες - Πότε θα εξασθενήσουν

Ρήγου στο CNN Greece: Καταρρακτώδεις βροχές και πρόσκαιρες πλημμύρες - Πότε θα εξασθενήσουν
Ισχυροί άνεμοι στα Νότια προάστια της Αθήνας IN TIME / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντιμέτωπη με μια κακοκαιρία «24ώρου» βρίσκεται η χώρα σήμερα, Σάββατο (4/11), με τα έντονα φαινόμενα να έχουν επεκταθεί σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως επισημαίνει η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου στο CNN Greece. 

«Καταρρακτωδώς βρέχει το μεσημέρι του Σαββάτου (4/11) στην Ανατολική Μακεδονία, δηλαδή σε Καβάλα και Δράμα. Οι βροχές φαίνεται ότι θα συνεχιστούν τόσο στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή τόσο στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, στην Πελοπόννησο (Αρκαδία, Μεσσηνία), όσο και στα νησιά του Ιονίου» σημειώνει η ίδια.

Παράλληλα, αναφέρει πως κατά τόπους πιθανά να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, με τις μνήμες της Θεσσαλίας να είναι ακόμη νωπές.

Ωστόσο, θα είναι μια πολύ σύντομη κακοκαιρία και έτσι από το απόγευμα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η μετεωρολόγος, διευκρινίζει ότι σε περιοχές στις οποίες έβρεξε καταρρακτωδώς θα επικρατήσει αργότερα ηλιοφάνεια, καθώς οι καταιγίδες θα μετατοπιστούν στη Μυτιλήνη, τη Σαμοθράκη, τη Χίο.

Βροχές στο κέντρο της Αθήνας

Το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στο κέντρο, τα δυτικά και βόρεια του Νομού Αττικής. Παρόλα αυτά, δεν θα διαρκέσουν πολύ.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται ο υδράργυρος λόγω των πολύ ισχυρών νοτιάδων που επικρατούν στην Αττική, που φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Να σημειωθεί ότι, κατά τόπους ανά την Επικράτεια οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 8-9 μποφόρ.

Από αύριο, Κυριακή (5/11) θα εξασθενήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με εξαίρεση ορισμένες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα, μικρότερης έντασης.

Στο μεταξύ, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα παραμείνει ανεπηρέαστο, με τα Χανιά της Κρήτης χαρακτηριστικά να φτάνει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Πιθανότητα βροχής ανά την Επικράτεια

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στα Επτάνησα, καθώς και σε περιοχές της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Tο Meteo καταγράφει την πιθανότητα βροχόπτωσης ανά την Επικράτεια.

Τα εντονότερα φαινόμενα έως και τις 09:00 έχουν εκδηλωθεί στα ορεινά του νομού Τρικάλων (Περτούλι, 122 χιλιοστά ύψος βροχής) και στα ορεινά του νομού Άρτας (Θεοδώριανα, 108 χιλιοστά ύψος βροχής).

Η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων για το Σάββατο

Στο μεταξύ, σοβαρές ζημιές έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές.

Ειδικότερα, η αμαξοστοιχία IC 51 μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στεφάνου ακινητοποιήθηκε λόγω πτώσης δέντρων στη γραμμή.

Όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train διεκόπη η ηλεκτροδότηση στις ράγες καθώς και η κυκλοφορία των τρένων. Αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Τα ξημερώματα κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς και έχει τοποθετηθεί σήμανση, ώστε να αποφεύγεται το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου από τους οδηγούς.

Να σημειωθεί πως, στον ίδιο δρόμο σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων, εδώ και μήνες έχει καταρρεύσει η μία λωρίδα κυκλοφορίας, η οποία σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αποκατασταθεί.

Παράλληλα, οι θυελλώδεις άνεμοι στην Πάτρα ξερίζωσαν δένδρα στις περιοχές του Αγίου Βασιλείου και του Ρίου.

Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των κορμών, όπως και δυνάμεις της Αστυνομίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το pelop.gr δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

Στο μεταξύ, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα, στην Αιγιαλεία, από τις Αρχές το πρωί του Σαββάτου, λόγω του αυξημένου κινδύνου κατολισθήσεων.

Χωρίς ρεύμα στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα οι δημότες έχουν βρεθεί χωρίς ρεύμα σε αρκετές περιοχές τόσο στην πόλη, όσο και σε αρκετά χωριά.

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στην Πυροσβεστική, όταν σύμφωνα με το corfutvnews.gr, εκδηλώθηκε φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ στον Χαλικούνα.

Κατολισθήσεις σε Τζουμέρκα, Κόνιτσα και Πωγώνι

Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν και σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου του Νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στα Τζουμέρκα, στην Κόνιτσα και στο Πωγώνι.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έσπασαν μεγάλα κλαδιά προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε δρόμους και πλατείες, ενώ στην πλατεία του Μετσόβου προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ