ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νέο «ψυχρό» κύμα ως την Πέμπτη - Νοτιάδες, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

Καιρός: Νέο «ψυχρό» κύμα ως την Πέμπτη - Νοτιάδες, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με δυνατούς νοτιάδες, βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες μας περιμένει από σήμερα (Δευτέρα 27/11) το βράδυ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo οι καταιγίδες θα χτυπήσουν κυρίως στα δυτικά και βορειοανατολικά, ενώ αναμένεται κατά τόπους παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 28/11 στα βόρεια, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Παρ΄όλη την αναμενόμενη βροχόπτωση, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, γενικά, εκτός από τα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας όπου αναμένονται χιονοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Κρήτη, οι Κυκλάδες, η ανατολική νησιωτική χώρα, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το Meteo:

  • Για αύριο, Τρίτη (28/11) προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Τα φαινόμενα στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη Θράκη θα είναι ισχυρά και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Παράλληλα, τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 29/11 θα εκδηλωθεί κατά τόπους παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική στα νότια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 10 βαθμούς), 6 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 18 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 4 έως τους 12 βαθμούς στην Ήπειρο), 12 έως 19 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 7 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με βροχές κατά διαστήματα και πρόσκαιρη καταιγίδα περιμένουμε αύριο, Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια ισχυροί 6 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και πρόσκαιρα μέτριοι 5 μποφόρ.

Τσατραφύλλιας: Θερμή εισβολή την Πέμπτη

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως ο γνωστός μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε χαρακτηριστική ότι την Πέμπτη έρχεται ένα κύμα θερμής εισβολής:

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του μετερεωλόγου Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Η εμμονή των νοτιάδων, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η αφρικανική σκόνη και οι δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη 28-29/11 συνθέτουν το καιρικό προφίλ αυτής της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα το βράδυ και από τα δυτικά περιμένουμε νέα κακοκαιρία, η οποία αυτή τη φορά δεν θα φέρει κρύα και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά μεγάλα ύψη βροχής και θυελλώδεις νοτιάδες.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Κρήτη, οι Κυκλάδες και η ανατολική νησιωτική χώρα. Επίσης, θα επηρεαστούν και οι ευπαθείς νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων.

Αξιοσημείωτη, ακόμη, θα είναι η θερμή εισβολή που θα επηρεάσει τη χώρα μας από τη Πέμπτη 30/11 και μετά, η οποία θα εκτοξεύσει τη θερμοκρασία ακόμα και 8-9 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ