ΕΛΛΑΔΑ

Πότε παίρνουν οι γιατροί τη δύσκολη απόφαση για ακρωτηριασμό - Η επόμενη ημέρα για τον ασθενή

Πότε παίρνουν οι γιατροί τη δύσκολη απόφαση για ακρωτηριασμό - Η επόμενη ημέρα για τον ασθενή
AP Photo/Mark Humphrey, File

Αληθινή μάχη από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, δίνουν οι γιατροί και οι χειρουργοί στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας, προκειμένου να σώσουν τη ζωή του 31 ετών αστυνομικού, ο οποίος χτυπήθηκε βαρύτατα με φωτοβολίδα, στα επεισόδια του Ρέντη.

Για τον λόγο αυτό, η ιατρική ομάδα έλαβε τη σοβαρή απόφαση χθες Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, να προχωρήσει στον ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού του αστυνομικού. Οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό προκειμένου να προλάβουν μολύνσεις και συστηματικές επιπλοκές.

Η επέμβαση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 16.00. Σε αυτή, συμμετείχαν και γιατροί και από όλα νοσοκομεία, ενώ παρών ήταν και πλαστικός χειρουργός από το Θριάσιο, καθώς ο ακρωτηριασμός έγινε από ψηλά στο πόδι.

Το CNN Greece, επικοινώνησε με τον ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου στο METROPOLITAN General κ. Αναστάσιο Μαχαίρα, προκειμένου να μάθει για τα επόμενα βήματα, μετά από έναν ακρωτηριασμό.

«Για να λάβει μία επιστημονική ομάδα αυτήν την απόφαση σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος επιβίωσης του ασθενούς», τονίζει ο κ. Μαχαίρας και συνεχίζει:

«Ο αστυνομικός έχασε πολύ αίμα και ουσιαστικά έφθασε στο νοσοκομείο με αιμορραγικό σοκ, και έμεινε με χαμηλή οξυγόνωση.

Βεβαίως, ένας ακρωτηριασμός αποτελεί μεγάλη και βαριά απόφαση, αλλά αναγκαία, προκειμένου να σωθεί ο οργανισμός, καθώς ο αστυνομικός, είχε μη αναστρέψιμη ισχαιμία και όλοι σχεδόν οι ιστοί, είχαν μείνει χωρίς οξυγόνο για αρκετή ώρα. Ένας λόγος δε, που ο αστυνομικός αντέχει τόσο πολύ- βρίσκεται σημειωτέον στην 6η ημέρα διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- είναι το νεαρό της ηλικίας του.

«Πραγματικά, γνωρίζω ότι οι συνάδελφοί μου δίνουν τιτάνιο αγώνα για να σώσουν τον άνθρωπο». Για τον λόγο αυτό, και η ανακοίνωση των γιατρών ήταν τόσο λιτή και περιεκτική, προσθέτει ο καθηγητής Μαχαίρας.

Τα επόμενα βήματα μετά τη δύσκολη απόφαση

Τι μέλλει γενέσθαι όμως αφού ο αστυνομικός ξυπνήσει και εξελιχθούν θετικά τα πράγματα, καθώς αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται αιμοδυναμικά και είναι διασωληνωμένος, ρωτάμε τον συνομιλητή μας;

«Αφού σταθεροποιηθεί, ώστε να μην χρειάζεται τα φάρμακά του, θα πρέπει στη συνέχεια να αφυπνιστεί και οι γιατροί, να δουν ότι δουλεύει ο εγκέφαλος και τα νεφρά του. Όταν όλα αυτά λειτουργήσουν, πολύ αργότερα, θα μιλήσουμε για το τεχνητό μέλος». Να σημειωθεί οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, χορηγούν στον αστυνομικό σταθερές δόσεις κατασταλτικών φαρμάκων και χειρίζονται με ιδιαίτερα προσοχή τη θεραπεία του καθώς ελλοχεύει ο φόβος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ