ΕΛΛΑΔΑ

Ρέντη: Στον ανακριτή απολογείται ο 18χρονος - «Δένουν» τα στοιχεία για τον «καθοδηγητή»

Ρέντη: Στον ανακριτή απολογείται ο 18χρονος -  «Δένουν» τα στοιχεία για τον «καθοδηγητή»
Από την προσαγωγή του 18χρονου στον εισαγγελέα ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Την πόρτα του ανακριτή πέρασε σήμερα (14/12) ο 18χρονος ο οποίος καθ΄ομολογία του έριξε την μοιραία φωτοβολίδα στα επεισόδια στο Ρέντη που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού που δίνει μάχη για τη ζωή του.   

Ο νεαρός θα κληθεί να δώσει εκ νέου πληροφορίες για τον άνθρωπο που τον πλησίασε, του έδωσε τη φωτοβολίδα και του έδειξε πως να τη χρησιμοποιήσει.

Η απολογία του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα γίνει στον απόηχο των αποτελεσμάτων των εγκληματολογικών εργαστηρίων, καθώς εντοπίστηκαν ίχνη πυρίτιδας στα χέρια του, που επιβεβαιώνουν τη ρίψη φωτοβολίδας έπειτα από την εξέταση δείγματος που είχε ληφθεί κατά την αρχική του προσαγωγή στη Διεύθυνση Μεταγωγών, μαζί με ακόμα 423 άτομα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Ο συλληφθείς κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Ο δικηγόρος του Απόστολος Λύτρας έχει αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι ο 18χρονος δεν είναι οργανωμένος οπαδός, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ και δεν έχει κατηγορηθεί και προσαχθεί για οποιαδήποτε αιτία, ενώ δεν ανήκει σε οποιονδήποτε σύνδεσμο ομάδος.

Έχει επισημάνει επίσης ότι ο πελάτης του, του έχει αναφέρει ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει άλλη φορά τέτοιου είδους βεγγαλικό και πρόθεσή του δεν ήταν να το πετάξει εναντίον του αστυνομικού. Υποστήριξε εξάλλου ότι τη ναυτική φωτοβολίδα του την έδωσε κάποιος από τους οργανωμένους οπαδούς με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου όταν βγουν από το γήπεδο να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο κ. Λύτρας τόνισε ότι τόσο ο 18χρονος όσο και η οικογένειά του, αυτή τη στιγμή, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η υγεία του αστυνομικού.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον καθοδηγητή

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του καθοδηγητή που έδωσε την εντολή και τα μέσα για την επίθεση κατά των αστυνομικών αλλά και του πυρήνα των χούλιγκαν, που έδρασαν έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες επικεντρώνονται σε σύνδεσμο οπαδών στα δυτικά προάστια, οι οποίοι έδρασαν ως οργανωμένος στρατός.

Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν και τα κινητά, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί εντολή άρσης και σε άλλες περιπτώσεις εάν κριθεί αναγκαίο για την εξέλιξη της έρευνας, την ώρα που οι αστυνομικοί συλλέγουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα 200 ονόματα χούλιγκανς, που παραδόθηκαν στον Άρειο Πάγο υπό το πρίσμα της εγκληματικής οργάνωσης, που μπορεί να έχει βάθος δράσης ως και 15 χρόνια πίσω. Δεκάδες από αυτούς είναι σεσημασμένοι για οπαδική βία και φέρονται να έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για ναρκωτικά και εκβιασμούς.

«Πρόσωπα - «κλειδί» της υπόθεσης των επεισοδίων στου Ρέντη, φέρεται να είναι 26χρονος μάνατζερ γνωστού τράπερ, τον οποίο φέρεται να ενημέρωσε ο 18χρονος για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Η μαρτυρία του αδελφού του 18χρονου

Στο σημείο στο Ρέντη όπου έγιναν τα επεισόδια ήταν ο μικρότερος αδερφός του ο οποίος κλήθηκε δύο φορές για κατάθεση από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με τα όσα είπε στους αστυνομικούς ο 16χρονος προσπάθησε να πείσει τον αδελφό του να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους οπαδούς καθώς φοβήθηκε πως θα γίνουν επεισόδια.

«Μόλις γύρισε, μας είπε ότι είχε κάνει μ… Ότι πήγε να ρίξει μια φωτοβολίδα όμως αντί να τη ρίξει στον αέρα, την έριξε στο πόδι του αστυνομικού. Τη φωτοβολίδα του την έδωσε ένας άλλος που δεν τον ήξερε και του είπε να τη ρίξει προς τους αστυνομικούς. Αυτός του έδειξε και πως θα τραβήξει το σχοινί και θα τη ρίξει» υποστήριξε ο αδελφός του 18χρονου.

Σε αιμοκάθαρση υποβάλλεται ο αστυνομικός

Τη δική του σκληρή μάχη συνεχίζει να δίνει ο 31χρονος αστυνομικός στη Γενικό Κρατικό Νίκαιας μετά τον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού.

Οι γιατροί προχώρησαν σε εξωνεφρική αιμοκάθαρση, καθώς δεν λειτουργούν πλέον πολλά ζωτικά του όργανα.

Πλαστικός χειρουργός από το Θριάσιο Νοσοκομείο της Νίκαιας προέβη στην τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος στο σημείο της χειρουργικής τομής, προκειμένου να γίνει πιο γρήγορα η επούλωση του τραύματος.

Το επόμενο βήμα θα είναι να ελεγχθεί και η εγκεφαλική λειτουργία αφού ξυπνήσει από το τεχνητό κώμα. Ο 31χρονος παραμένει σε καταστολή και υποστηρίζεται η αναπνοή του μηχανικά, ενώ παίρνει ακόμα ενδοφλέβια φάρμακα.

Καταγγελία για απειλές από τους γονείς του 18χρονου

Την ίδια στιγμή ο πατέρας του 18χρονου υποστηρίζει τώρα πως ο γιος του ενδεχομένως να δέχθηκε πιέσεις για να πάρει πάνω του την υπόθεση, καταγγέλλοντας πως δέχεται απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του παιδιού του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία τους, τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα υποστηρίζουν ότι δέχονται απειλές μέσω των social media.

Μάλιστα, η μητέρα του 18χρονου δήλωσε μέσω του Alpha, ότι δέχθηκε «απειλητικό μήνυμα», κάτι το οποίο «έχει προσκομίσει στην Ασφάλεια».

Αντίστοιχα, ο πατέρας του καθ' ομολογίαν δράστη κατήγγειλε ότι «δεχόμαστε απειλητικά μηνύματα», ενώ τόνισε ότι «ζητάμε ταπεινά συγγνώμη εάν το έχει κάνει το παιδί μας».

Μάλιστα, κάποια από τα απειλητικά μηνύματα που κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν οι γονείς του 18χρονου φαίνεται πως έλεγαν τα εξής:

«Τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο κανείς» αλλά και «ο Θεός τιμωρεί οικογένειες σαν τη δική σας», όπως και «σύντομα δεύτερη κηδεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ