ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργιάδης: Προσλήψεις και αύξηση των αμοιβών των γιατρών, οι μεγάλες προκλήσεις του ΕΣΥ

Γεωργιάδης: Προσλήψεις και αύξηση των αμοιβών των γιατρών, οι μεγάλες προκλήσεις του ΕΣΥ
EUROKINISSI

Εάν το πρώτο στοίχημα του νέου υπουργού Υγείας είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και της εποχικής γρίπης, το δεύτερο είναι σίγουρα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ και ειδικότερα οι προσλήψεις γιατρών, οι αυξήσεις στις αμοιβές τους, καθώς και η μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών στα νοσοκομεία.

Και για τα δύο θέματα, αναφέρθηκε ενδελεχώς σήμερα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1.

Οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ

Τόνισε ειδικότερα ο νέος υπουργός Υγείας:

«Πράγματι το θέμα της ελλείψεως του προσωπικού είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα σήμερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχει πολλούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται. Εγώ έχω σκοπό τις επόμενες μέρες να συνεργαστώ πάρα πολύ με τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να δούμε στα αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό. Θα σας εντυπωσιάσει. Φέτος έχουμε λιγότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στα νοσοκομεία από ό,τι είχαμε την εποχή των μνημονίων. Έχουμε λιγότερους ειδικευόμενους, έχουμε λιγότερο ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Προφανώς οι αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά εξαιρετικά πιο χαμηλές από ό,τι γειτονικών άλλων χωρών και αυτό παίζει το ρόλο του σε μια ενιαία αγορά. Θα δούμε πραγματικά τι μπορούμε να κάνουμε γιατί δέχομαι απολύτως ότι οι προσλήψεις και η ενίσχυση με δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση».

Θα μειώσω τις αναμονές στα νοσοκομεία

Για την κατάσταση και το χρόνο αναμονής στα νοσοκομεία:

«Εμένα μου αρέσει η πολιτική ως εφαρμοσμένη τέχνη και όχι ως θεωρία, δηλαδή ως αποτέλεσμα. Σήμερα, που είμαι πρώτη ημέρα στο Υπουργείο Υγείας, η εικόνα είναι αυτή που περιγράψατε και οι αναμονές αυτές που είπατε. Τη μέρα που θα φεύγω θα δείτε και θα πείτε μόνος σας ποιες θα είναι οι ώρες αναμονής και θα ποια θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι πολιτικοί κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Δέχομαι όμως απολύτως ως πρόκληση του Υπουργού Υγείας να μειώσει το χρόνο αναμονής των ανθρώπων στα νοσοκομεία. Να μειώσει την ταλαιπωρία τους».

Του 5ευρω του Λοβέρδου

Για το περίφημο 5ευρω στα νοσοκομεία, ονέος υπουργός Υγείας, υπογράμμισε:

«Πρώτα από όλα ένας από τους μεγαλύτερους νεοελληνικούς μύθους είναι «το 5ευρω του Άδωνι». Σίγουρα το έχετε ακούσει, το έχετε δει τυπωμένο σε χαρτάκια σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή στο διαδίκτυο. Δεν υπήρξε ποτέ «το 5ευρω του Άδωνι». Το 5ευρω ήταν νόμος του Ανδρέα Λοβέρδου, εγώ το παρέλαβα».

«Σήμερα δεν τίθεται το θέμα αυτό για τον εξής λόγο: «το 5ευρω του Άδωνι» όπως έμεινε, αντικαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με μια πολύ μεγάλη κράτηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ως αντιστάθμισμα αυτού. Για να καταλάβετε, το 5ευρω έδινε στον κρατικό προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ η κράτηση που έβαλε ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός δίνει 69 εκατομμύρια, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα χρήματα. Άρα, δεν έχει νόημα για το κράτος να καταργήσει κάτι που του δίνει 70 για να πάρει κάτι που του δίνει 20. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε το 5ευρω το αντικατέστησε με την αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα παράπονά σας στον ΣΥΡΙΖΑ που σας κορόιδεψε γιατί ήταν μια μεγάλη κοροϊδία αυτό που έγινε. Το 5ευρω το πλήρωνε μόνο όποιος είχε ανάγκη των υπηρεσιών υγείας μια ή δυο φορές το χρόνο γιατί αν πήγαινε πάνω από 3 δεν πλήρωνε και το πληρώνουν τώρα όλοι από τη σύνταξή τους».

Δέχομαι την πρόκληση - Θα δικαιώσω τον Μητσοτάκη

Στη συνέχεις, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η τοποθέτησή του στο υπουργείο Υγείας, αποτελεί σημαντική πρόκληση, κάτι που ανέφερε και χθες το βράδυ, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης, παραλαβής των καθηκόντων του από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για τους στόχους που τίθενται για το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας, ο νέος υπουργός ανέφερε:

«Στόχος μου είναι να αφήσω ένα συνολικό σύστημα υγείας το οποίο θα παρέχει υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μου την οποία θα αισθάνονται και θα αντιλαμβάνονται. Δηλαδή να μπορεί να πει ο κόσμος ότι ναι, τώρα τα πράγματα στα νοσοκομεία και γενικά στην υγεία πηγαίνουν καλύτερα. Αν ο κόσμος το λέει αυτό η πολιτική μου θα έχει αποδώσει. Αν ο κόσμος δεν το λέει, πολύ απλά θα έχω αποτύχει. Δέχομαι απολύτως την πρόκληση. Ήρθα με πολύ κέφι στο Υπουργείο αυτό. Πρώτα από όλα οι Υπουργοί κατά τη δική μου κοσμοθεωρία δεν μπορούν να λένε αν τους αρέσει ή όχι ένα Υπουργείο, είναι υποτιμητικό για τον Πρωθυπουργό. Και είναι υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό. Όλα τα υπουργεία είναι σημαντικά και ένας άνθρωπος που θέλει να δουλέψει σε όλα τα υπουργεία μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. Όμως, δεν σας κρύβω ότι το Υπουργείο Υγείας για εμένα ήταν μάλλον η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις που μπορούσε να μου θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πολλούς και διαφόρους λόγους και σκοπεύω να τον δικαιώσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ