ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλαξαν χέρια τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη

Άλλαξαν χέρια τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη
EUROKINISSI

Το απόγευμα της Πέμπτης (4/1) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης  - παραλαβής στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας, όπως είχε προαναγγελθεί μετά τον μίνι ανασχηματισμό που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους νέους υπουργούς Μιχ. Χρυσοχοϊδη, Άδωνι Γεωργιάδη και Δόμνα Μιχαηλίδου, αντίστοιχα, να αναλαμβάνου καθήκοντα. 

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τον Άδωνι Γεωργιάδη στη νέα υπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Οικονόμου, παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση για πέμπτη φορά στην πολιτική του καριέρα.

Αλλαγή πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας, όπου ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, παρέδωσε στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Νωρίτερα, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στόχος του μίνι ανασχηματισμού, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, είναι να διορθωθούν δυσλειτουργίες, αλλά και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Το υπουργικό συμβούλιο υπό το νέο του σχήμα, αναμένεται να συνεδριάσει στις 10 Ιανουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, κανείς στο Μαξίμου δεν χαρακτηρίζει τις αλλαγές στα υπουργεία ως «ανασχηματισμό», αλλά ως «στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2023, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σε θετικό κλίμα η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τον Άδωνι Γεωργιάδη στη νέα υπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τον χθεσινό μίνι ανασχηματισμό - έκπληξη.

Ο απερχόμενος υπουργός έδωσε το σήμα «έναρξης» του ανασχηματισμού με την πρώτη «παράδοση - παραλαβή» της ημέρας και φρόντισε να ενημερώσει τη νέα υπουργό κα Δόμνα Μιχαηλίδου για τις εκκρεμότητες και την «ατζέντα» του Υπουργείου.

Την νέα υπουργό Εργασίας καλωσόρισε καλωσόρισε ο κ. Αδωνις Γεωργιαδης, αφού αναφέρθηκε στο έργο που επιτεύχθηκε το προηγούμενο εξάμηνο και ευχήθηκε καλή αρχή στην κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Ξαναγυρνώ εδώ με την καλύτερη ομάδα, παραλαμβάνοντας απο έναν πολύ γρήγορο και ικανό υπουργό, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η νέα υπουργός Εργασίας επισήμανε πως είναι χαρά της που επιστρέφει σε ένα υπουργείο που αγαπά πολύ, αν και τόνισε πως αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Να σημειωθεί πως φίλοι και παλιοί συνεργάτες υποδέχτηκαν την κ. Μιχαηλίδου στο γνώριμο περιβάλλον του υπουργείου Εργασίας, στο οποία είχε διατελέσει Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2019.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τον απολογισμό έργου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη, στο επίκεντρο των τελευταίων έξι μηνών βρέθηκαν το εργασιακό και το ασφαλιστικό νομοσχέδια, τα οποία πήραν το «πράσινο φως» από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει σχετικό το απερχόμενο επιτελείο του υπουργείου, με το πρώτο εργασιακό νομοσχέδιο (N. 5053/2023), δημιουργήθηκε ένα «πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», ενώ ταυτόχρονα «αντιμετωπίστηκαν χρόνιες στρεβλώσεις»στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.

Παράλληλα, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (Ν. 5078/2023) που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, δίνει «λύση» σε πολλά ζητήματα που αφορούν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.

Παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Υγείας

Αλλαγή πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας, όπου ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, παρέδωσε στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως ειπώθηκε από τις ομιλίες των δύο υπουργών μεγάλη φιλία συνδέει τόσο τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μια φιλία την οποία ο Άδωνις αποκαλεί «Κάρμα».

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοϊδης τόνισε για τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι η υγεία περνάει σε πολύ καλά χέρια και ότι είναι ένας υπουργός «με τον οποίο έχω συμπορευθεί στο παρελθόν και ένα πρόσωπο με ιστορική και συναισθηματική αξία».

Οι δύο υπουργοί, είχαν επίσης, μόνο καλά λόγια να πουν για τους γενικούς γραμματείς και τους υφυπουργούς.

Ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε στον γενικό γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού Άρη Αγγελή ως σημαντικό ακαδημαϊκό, στη Φωφώ Καλύβα ως «εργάτρια της υγείας η οποία με αριστοτεχνικό τρόπο υλοποιεί όλες τις μεταρρυθμίσεις», στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο ως «άξιο συνεργάτη και σπουδαίο Επιστήμονα και στον Μάριο Θεμιστοκλέους ως «την ψυχή του υπουργείου και πολιτικό νου».

Επίσης στην Λίλιαν Βιλδιρίδη ως «πολύτιμη και μοναδική όπου αξίζει πολλά το μυαλό της ακόμα περισσότερο το ήθος της».

Αδωνις Γεωργιάδης: Ήταν σα να ήμουν πέντε χρόνια στο υποουργείο Υγείας

Όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπορεί ο χρόνος του να ήταν σύντομος στο υπουργείο υγείας μόλις ένα χρόνο - στην πρώτη θητεία του 2013 2014 - αλλά ήταν πυκνός πολιτικός χρόνος στον οποίο είχε την αίσθηση ότι έζησε και εργάστηκε για πέντε χρόνια! «έχω πλήρη συνείδηση ότι είναι ένα δύσκολο υπουργείο έχω πλήρη συνείδηση των προβλημάτων έρχομαι με μεγάλο κέφι». Μάλιστα όταν έφυγε από το υπουργείο Υγείας την άλλη μέρα πήγε στο σουπερμάρκετ με την Ευγενία Μανωλίδου και μία ηλικιωμένη κυρία τον πλησίασε και του είπε γιατρέ έχω ένα πονοκέφαλο. Τι μπορώ να κάνω; Και ο Αδωνις της είπε κυρία μου εγώ είμαι βιβλιοπώλης δεν είμαι γιατρός…

Ο Άδωνις κατέληξε λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας είναι ένα σπουδαίο υπουργείο, με σπουδαίους ανθρώπους είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη μου και χαίρομαι γιατί τώρα μπορούν να προχωρήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις ηπιότερα. «Γιατί στην πρώτη θητεία είχαμε μεγάλες δυσκολίες λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων και μεγάλων περικοπών», σημείωσε.

Ο νέος υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στους τρεις άξονες για το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα: στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών, στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και στην εξέταση των θεμάτων του clawback και του rebate!

Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες από την παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αποκαλυπτικός ο διάλογος του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό

Αποκαλυπτικός είναι και ο διάλογος που είχαν οι δημοσιογράφοι με τον πρωθυπουργό για τον ανασχηματισμό στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών.

Αναλυτικά ο διάλογος:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανασχηματισμός θα γίνει;

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχει άλλο, αυτό ήταν το χάσατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει δεύτερο μέρος;

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: μόνο αν πάω στο βουνό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Νταβός μετράει;

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, το εξωτερικό δεν μετράει, μόνο τα εντός.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ