ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός στην Αττική
EUROKINISSI

Σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/01) στην Εύβοια, ανοιχτά της Κύμης. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 24 χλμ. ΑΝΑ της Κύμης και μάλιστα έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 14,6 χλμ.

Σεισμολόγοι στο CNN Greece: Δεν εμπνέει ανησυχία ο σεισμός στα ανοιχτά της Κύμης

Για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/01) ανοιχτά της Κύμης, στην Εύβοια και ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, μίλησαν στο CNN Greece οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Χουλιάρας και Άκης Τσελέντης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Χουλιάρας, η περιοχή είναι σεισμογενής, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο χρειάζεται παρακολούθηση, καθώς είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

Ωστόσο, καθησύχασε λέγοντας ότι παρόλο που είναι νωρίς, δεν φαίνεται να έχουμε ιδιαίτερο θέμα, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία» αλλά ψυχραιμία.

Μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

  • Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν. Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

  • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση. Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

  • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια. Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

  • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ