ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμολόγοι στο CNN Greece: Δεν εμπνέει ανησυχία ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Κύμης

Σεισμολόγοι στο CNN Greece: Δεν εμπνέει ανησυχία ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Κύμης
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/01) ανοιχτά της Κύμης, στην Εύβοια και ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, μίλησαν στο CNN Greece οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Χουλιάρας και Άκης Τσελέντης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Χουλιάρας, η περιοχή είναι σεισμογενής, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο χρειάζεται παρακολούθηση, καθώς είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

Ωστόσο, καθησύχασε λέγοντας ότι παρόλο που είναι νωρίς, δεν φαίνεται να έχουμε ιδιαίτερο θέμα, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία» αλλά ψυχραιμία.

Μάλιστα, το μέγεθος των 4,8 Ρίχτερ είναι μικρό ώστε να υποστούν ζημιές κτήρια, συνεπώς δεν υπάρχουν και τραυματισμοί, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, ωστόσο αντίστοιχα συνέστησε ψυχραιμία μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου με επίκεντρο τα 24 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Κύμης και εστιακό βάθος στα 15 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι, περίπου δέκα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός της τάξης των 2,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 20 χλμ νοτιοανατολικά της Κύμης.

Η ανάρτηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ