ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» για την εποχική γρίπη: «Εμβολιαστείτε για να μην δούμε αναμονές στις ΜΕΘ»

«Καμπανάκι» για την εποχική γρίπη: «Εμβολιαστείτε για να μην δούμε αναμονές στις ΜΕΘ»
ΤΑΤΙΑΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί στα ιδιωτικά φαρμακεία, οι οποίοι σε όλη τη χώρα καθημερινά, αγγίζουν περί τις 15.000.

Αυτό επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες- όπως άτομα με χρόνια και σπάνια νοσήματα, άνθρωποι άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έγκυες- να εμβολιαστούν άμεσα, ακόμη και σήμερα.

Και αυτό διότι όπως εξηγεί, το αντιγριπικό εμβόλιο θα χρειαστεί περίπου 15 ημέρες ώστε να δημιουργήσει την κατάλληλη ανοσολογική απάντηση και ο χειμώνας στην πραγματικότητα, εάν εξαιρέσουμε κάποιες ημέρες ηλιοφάνειας, είναι μπροστά μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πριν μερικές ημέρες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί 2.741.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί στα ιδιωτικά φαρμακεία και 12.270 σε ιατρεία.

Προσοχή στις ΜΕΘ - Να μην δούμε αναμονές

Έκκληση ωστόσο προς όλους τους πολίτες αλλά και τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, απευθύνει και η κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου Διευθύντρια ΕΣΥ στην Μονάδα του Ευαγγελισμού, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΘ) και ταμίας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με θέματα πληρότητας στις Μονάδες.

Αναφέρει ειδικότερα η συνομιλήτριά μας:

«Όσον αφορά στην πληρότητα των ΜΕΘ, είμαστε γεμάτοι καθημερινά, αλλά για να μην δούμε αναμονές που δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης εκεί που πρέπει. Και η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προσωπικό και κίνητρα. Διαθέτουμε σίγουρα παραπάνω κλίνες από την προ COVID εποχή αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν έχουμε φθάσει τον αριθμό εκείνο που θα καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού. Υπάρχουν κλειστά κρεβάτια πλήρως εξοπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Χρησιμοποιούνται δε γιατροί ΜΕΘ για να καλύψουν ανάγκες νοσοκομείων και αυτό θα πρέπει να είναι απαγορευτικό. Επίσης, δεν επιτρέπεται γιατροί μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας να μετακινούνται, ώστε να καλύψουν για λίγες ημέρες το μήνα, τις ανάγκες και το εφημεριακό πρόγραμμα μιας άλλης Μονάδας χιλιόμετρα μακριά. Αυτό θαμ πρέπει να γίνει ιδιαιτέρως κατανοητό από την Πολιτεία και να προσπαθήσει δίνοντας κίνητρα, να προσελκύσει γιατρούς και νοσηλευτές να στελεχώσουν τις Μονάδες. Οι Μονάδες είναι η ραχοκοκαλιά του κάθε νοσοκομείου, είναι το τμήμα εκείνο που καλύπτει τα πιο βαριά περιστατικά και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή σε οποιαδήποτε μορφή πανδημίας, ή μαζικής καταστροφής. Εάν δε στηρίξουμε τη ραχοκοκαλιά, θα καταρρεύσει το οικοδόμημα.

Να θυμίσουμε ότι η κυρία Θεοδωρακοπούλου με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου, είχαν πρωταγωνιστήσει στη διάρκεια της πανδημίας και η εμπειρία τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι τεράστια. Σε κάθε περίπτωση μία διασωλήνωση σε ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρή και δύσκολη εμπειρία.

Το αντιγριπικό εμβόλιο έχει μία εποχικότητα πράγματι, ενώ γνωρίζουμε όλοι μας, όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι, ότι οι μήνες Ιανουάριος με Μάρτιος, είναι οι πλέον επικίνδυνοι, στη διάρκεια των οποίων, καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά με γρίπη. Εφέτος ωστόσο, τα περιστατικά με εποχική γρίπη, ξεκίνησαν νωρίτερα, από τον Οκτώβριο.

17 θάνατοι από γρίπη σε μία εβδομάδα

Ας δούμε παρακάτω την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με την πορεία της γρίπης, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων με γρίπη, εμφανίζει τον υπότυπο Α Η1Ν1, ενώ συνολικά τους τελευταίους μήνες, έχουν καταλήξει 17 άνθρωποι από εποχική γρίπη.

«Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

✓ Καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκαν αναδρομικά 7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός των εβδομάδων 49/2023 έως 01/2024, καθώς και 2 θάνατοι, ένας με ημερομηνία θανάτου εντός της εβδομάδας 52/2023 και ένας με ημερομηνία θανάτου εντός της εβδομάδας 01/2024.

✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 02/2024 νοσηλεύτηκαν 64 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 02/2024 έχουν τυποποιηθεί 215 στελέχη γρίπης, προερχόμενα από νοσοκομειακά δείγματα και από δείγματα Sentinel κοινότητας, εκ των οποίων τα 212 (99%) ήταν τύπου Α και 3 (1%) τύπου Β.

✓ Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 194 στελέχη τύπου Α. Τα 16 (8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 178 (92%) στον υπότυπο Α(Η1) pdm09.

Πάντως ο δείκτης γριπώδους συνδρομής παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση καταγράφηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το report του ΕΟΔΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ