ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχρή εισβολή σε δύο φάσεις: Δευτέρα και Τρίτη χιόνια και στην Αττική - «Βουτιά» κάνει ο υδράργυρος

Ψυχρή εισβολή σε δύο φάσεις: Δευτέρα και Τρίτη χιόνια και στην Αττική - «Βουτιά» κάνει ο υδράργυρος
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα ψυχρή εισβολή με χιόνια από την Κυριακή και στην Αττική, που θα διαρκέσει επί τρεις μέρες, αναμένεται στη χώρα μας σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. 

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, η πρώτη φάση ξεκινά την Κυριακή με χιόνια από τη Μαγνήσια και νοτιότερα σε ορεινά και ημιορεινά.

Η δεύτερη και δυσκολότερη φάση θα λάβει χώρα Δευτέρα και Τρίτη με τα χιόνια πια και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας συνοδεία θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο περιμένουμε λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανές βροχές στο ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Οι άνεμοι βόρειοι 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 13 με 15 βαθμούς με πρωινό παγετό σε βόρειες και ορεινές περιοχές.

Στην Αττική περιμένουμε πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε παροδικές νεφώσεις το πρωί. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί σταδιακά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

Την Κυριακή από την ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα περιμένουμε βροχές και λίγα χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά με αρκετό ήλιο στην υπόλοιπη χώρα. Οι βοριάδες έως 7 μποφόρ, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Καλλιάνος: Χιόνι τη Δευτέρα στην Αττική

Η ψυχρή εισβολή σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, αναμένεται από την Κυριακή.

Το προσεχές τριήμερο Κυριακή Δευτέρα και Τρίτη θα δώσει αρκετά χιόνια στα ανατολικά και νότια της χώρας και χαμηλές θερμοκρασίες κατά 7 βαθμούς και βοριάδες 8 μποφόρ.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Καλλιάνος μέσα στη μέρα της Δευτέρας θα δούμε χιόνι στα βόρεια προάστια στης Αττικής, με τοπικές χιονοπτώσεις από την περιοχή της Κηφισιάς και πάνω. Δευτέρα και Τρίτη όπως είπε θα είναι οι πιο παγωμένες ημέρες.

«Θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη στο κέντρο της Αθήνας να πέσουν χιόνια» σημείωσε.

Κολυδάς: Η κίνηση του χιονιά

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναφέρθηκε με ανάρτησή του στην επιδείνωση του καιρού σημειώνοντας ότι «η ένταση του χιονιά για την ερχόμενη Τρίτη δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει».

Ο κ. Κολυδάς επισημαίνει ότι από αύριο Σάββατο θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της κακοκαιρίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

«Το ανώτερο χαμηλό και η ψυχρή μάζα που το συνοδεύει. Πολύ μακρινό ταξίδι θα κάνει το ανώτερο χαμηλό στη στάθμη των 500hPa και η ψυχρή μάζα που το συνοδεύει, καθώς από τη Μαύρη Θάλασσα γίνεται οπισθοδρομούν και κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, μια κίνηση που δεν είναι τόσο συνηθισμένη , αλλά συμβαίνει, ειδικά όταν έχουμε αυτή τη διάταξη του αντικυκλώνα στα δυτικά.

Η αβεβαιότητα του προσδιορισμού της ακριβούς θέσης του είναι μεγάλη και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και η ένταση του χιονιά για την ερχόμενη Τρίτη δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει. Το Σάββατο θα έχουμε σαφώς μια καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού.

Στη γενική πρόγνωση δίνουμε μια σαφή εικόνα για την καιρική εξέλιξη (http://emy.gr/emy/el/forecast/deltia_kairou/geniki_prognosi)

Δείτε την κίνηση του ανώτερου χαμηλού μαζί με την ψυχρή μάζα που το συνοδεύει».

«Τριήμερος «παν-τουρκικός» χιονιάς

Για «παν-τουρκικό» χιονιά που θα «χτυπήσει» τις επόμενες μέρες έκανε λόγο με ανάρτησή του στο Facebook και ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«Παν-Τουρκικός χιονιάς θα επηρεάσει και τα ανατολικά της χώρας μας το τριήμερο Κυριακή-Τρίτη ( 28/1-30/2 ) με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς, τους θυελλώδεις βοριάδες 9 μποφόρ (στο Αιγαίο) και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και ενδεχομένως σε χαμηλότερα υψόμετρα σε Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία-Λάρισα), Εύβοια, Σποράδες, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αττική, βορειοανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη.

Όπως είπε συγκεκριμένες περιοχές και υψόμετρα ΔΕΝ μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα. Δεν χρειάζεται να είναι στην «τσίτα» ο κόσμος από πληροφορίες που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κύριος Τσατραφύλλιας.

Η ανάρτηση Τσατραφύλλια

ΕΜΥ: Πτώση της Θερμοκρασίας από την Κυριακή

Πτώση της θερμοκρασίας κατά 5-6 βαθμούς αναμένεται σύμφωνα με την ΕΜΥ από την Κυριακή.

Αναλυτικά η πρόγωνση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες:

Ο καιρός του Σαββάτου 27/1

Σχεδόν αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και από το απόγευμα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα στα πελάγη τοπικά 7 και στο βορειοδυτικό Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 16 και στη νησιωτική χώρα από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός της Κυριακής 28/1

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξης των 5 - 6 βαθμών Κελσίου, κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 15 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 29/1

Στην ανατολική χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης και πιθανώς σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -05 (μείον 5) έως 09 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Η πρόγνωση για την Τρίτη 30/1

Στην ανατολική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, της Κρήτης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στις Κυκλάδες καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων στα βόρεια από το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -06 (μείον 6) έως 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη 31/1

Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης και το πρωί στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ