ΕΛΛΑΔΑ

Αρνιακός για κακοκαιρία Avgi: Χιονοθύελλες με -5 βαθμούς - Στα λευκά από την Εύβοια ως τον Ψηλορείτη

Αρνιακός για κακοκαιρία Avgi: Χιονοθύελλες με -5 βαθμούς - Στα λευκά από την Εύβοια ως τον Ψηλορείτη
INTIME / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Στο έλεος της παγωμένης Αυγής βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας η ανατολική Ελλάδα. Η κακοκαιρία «Αvgi» πλήττει δεκάδες περιοχές της χώρας με σφοδρές χιονοπτώσεις 20 με 30 πόντους στα ορεινά και δυνατές βροχές με χιονόνερο ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος Τάσο Αρνιακόςστο CNN Greece, πολλές περιοχές της χώρας θα ξυπνήσουν ντυμένες στα λευκά, καθώς το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί το μεσημέρι της Τρίτης (30/1).

Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο τα 8-9 μποφόρ ενώ δεν αποκλείονται οι κατά τόπους ριπές των 10 μποφόρ.

Στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -5 υπό του μηδενός, ενώ στα πεδινά δεν πρόκειται να ξεπεράσει γενικά τους 10 βαθμούς Κελσίου και τους 12 σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Από το απόγευμα της Τρίτης αναμένουμε σταδιακή βελτίωση, με τις χιονοπτώσεις να υποχωρούν από τα χαμηλά υψόμετρα και να επιμένουν μόνο στα 450 με 500 μέτρα.

Από την Τετάρτη ο παγετός θα υποχωρήσει και θα κατευθυνθεί προς το νότο.
Μιλώντας στο CNN Greece o κ. Αρνιακός επισημαίνει πως οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν στις Κυκλάδες - ειδικά στα νησιά των βορείων Κυκλάδων όπως η Τήνος και η Άνδρος, αλλά και στην Κρήτη, όπου περιμένουμε μεγάλους όγκους χιονιού στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη αλλά και πολύ νερό.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Χιόνια παντού

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης θα δούμε χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, στη Θεσσαλία, κυρίως στο Πήλιο και τις Σποράδες, στην ανατολική Κρήτη, και στα ορεινά του Βορείου Αιγαίου, στην ανατολική Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική και την Βοιωτία. Δεν αποκλείονται χιονοπτώσεις και μέσα στις πόλεις όπως τον Βόλο, τη Λαμία και τη Λειβαδιά.

Χιονοθύελλες στην Αττική

Όπως τονίζει ο κ. Αρνιακός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρ’οτξης θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια και τα υπερβόρεια, ακόμα και στα 250 μέτρα υψόμετρο και πάνω (+/- 50 μέτρα) και θα συνοδεύονται από χιονοθύελλες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να στρώνουν το χιόνι ακαριαία μέσα σε ένα τέταρτο με 20 λεπτά.

Νιφάδες χιονιού θα δούμε και μέσα στο λεκανοπέδιο, κυρίως στα ορεινά γύρω από την Αθήνα στις περιοχές Παπάγου, Καρέα, Πετρούπολη, Χασιά, Άνω Λιόσια, ενώ όσο πλησιάζουμε στην Πάρνηθα, τον Υμηττό και την Πεντέλη, οι χιονοστρώσεις θα είναι σημαντικές, τουλάχιστον από τα 500 μέτρα και πάνω.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα Βίλια, στην παλιά Εθνική Αθηνών - Θηβών αλλά και στα υπερβόρεια προάστια: Διόνυσος, Αγιος Στέφανος, Γραμματικό, Βαρνάβα, Καπανδρίτι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Φυλή και Θρακομακεδόνες.

Ωστόσο δεν περιμένουμε να το στρώσει στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο εκεί θα δούμε πολύ κρύο, βροχή και χιονόνερο, χωρίς να σημειωθούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα κίνησης στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, Μαλακάσα, Μαρτίνο.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/ EYROKINISSI

Η κακοκαιρία θα υποχωρήσει από την Τετάρτη και όπως καταλήγει ο κ. Αρνιακός, η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά από Πέμπτη με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 18-20 βαθμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Ακόμα πιο ψυχρός θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω πτώση. Ο καιρός την Τρίτη (30/1) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) θα έχει ως εξής:

Στα ανατολικά ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές και χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 12 και στη νησιωτική χώρα από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και 300-400μ. στην ανατολική Πελοπόννησο), οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ.).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ.), κυρίως στη Μαγνησία. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 με 8 και στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ