ΕΛΛΑΔΑ

Health IQ: Αναδιαμορφώνεται η ποιότητα και ασφάλεια της περίθαλψης στην Ελλάδα - Σύμπραξη με ΠΟΥ

Health IQ: Αναδιαμορφώνεται η ποιότητα και ασφάλεια της περίθαλψης στην Ελλάδα - Σύμπραξη με ΠΟΥ
Υπουργείο Υγείας

Η ηγεαία του υπουργείου Υγείας, καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ/ Ευρώπης Δρ. Hans Kluge, συμμετείχαν στην εναρκτήρια εκδήλωση για το πρόγραμμα "Health-IQ", στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024. 

Η σημαντική εκδήλωση, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.

Τι είναι το Health IQ:

Η πανδημία της νόσου COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και κατέστησε αναγκαία την μέτρηση και αξιολόγηση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας Υγείας και των Υπηρεσιών Υγείας της Ελλάδας. Το "Health-IQ" έχει ως στόχο τον προσδιορισμό και την ανάπτυξη μιας ισχυρής και τεκμηριωμένης προσέγγισης για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στη χώρα μας. Βελτίωση της Υγείας στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να είναι:

  • Ασφαλής
  • Βασισμένη σε επιστημονικές ενδείξεις
  • Βιώσιμη και ανθρωποκεντρική
  • Προσβάσιμη σε όλους

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης Δρ. Hans Kluge.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Δρ. Άρης Αγγελής, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας των χωρών του ΠΟΥ/Ευρώπης Natasha Azzopardi Muscat και ο Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, Dr. João Breda.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Με βαθύ αίσθημα ευθύνης αλλά και αισιοδοξίας καλωσορίζω την εναρκτήρια εκδήλωση του έργου Health-IQ, μιας πρωτοβουλίας ορόσημο ούτως ώστε να αναδιαμορφώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας. Σε μία εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων στον τομέα της υγείας που αναδεικνύει επιτακτικά το αίτημα για ισχυρά, ανθεκτικά και καινοτόμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής Κυβερνήσεως και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Ευρώπης υπό την αξιοσέβαστη ηγεσία του Dr. Hans Kluge αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας για την ευημερία των συμπολιτών μας. Το Health-IQ θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα έως και τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται, αξιολογούνται και διαμορφώνονται οι υπηρεσίες στη χώρα.

Ως Υπουργός Ανάπτυξης είχα την τύχη να εγκρίνω το πρόγραμμα, να το εγγράψω στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να χρηματοδοτήσω το τότε αίτημα του Υπουργείου Υγείας και τα έφερε έτσι η μοίρα που αυτό που δέχτηκα τότε να χρηματοδοτήσω ως υπουργός Ανάπτυξης και το θεώρησα χρήσιμο για την πρόοδο της χώρας τελικά καλούμαι να το συν υλοποιήσω ως Υπουργός Υγείας. Είναι σαν να κλείνει ένας ωραίος κύκλος.

Είμαι πολύ περήφανος που από το 2013 και μετά η συνεργασία της χώρας μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει ανέβει σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν πρέπει να χάσουμε κανένα διαθέσιμο ευρωπαϊκό πόρο, δεν πρέπει να μείνουμε πουθενά πίσω σε κανένα πρόγραμμα, θα είμαστε καταγέλαστοι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδινε πόρους και εμείς δεν καταφέρναμε να τους χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και σε αυτό θέλουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μαζί μας και βεβαίως τον ειδικό των ειδικών τον Dr. Hans Kluge».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ/Ευρώπης Δρ. Hans Kluge δήλωσε:

«Το έργο HEALTH-IQ είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία, μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του ΠΟΥ/Ευρώπης. Μέσω αυτού του έργου, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συνόλου δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Η αποστολή μας είναι σαφής: να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, Δρ. João Breda δήλωσε:

«Σήμερα, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα πρωτοπορεί. Το Πρόγραμμα HEALTH-IQ, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας υπό την αιγίδα του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη στροφή στην καινοτομία και την αριστεία. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη μέτρηση και την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση καθώς και τη διάδοση των νέων προτύπων ποιότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ