ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ η διένεξη για την ανάδειξη δημάρχου στο Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας

Στο ΣτΕ η διένεξη για την ανάδειξη δημάρχου στο Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για τον δήμαρχο στον δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας

Eurokinissi

Λύση στο θέμα της διένεξης που έχει ανακύψει για την ανάδειξη δημάρχου στο Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας, καλείται να δώσει το προσεχές διάστημα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχει προσδιοριστεί η 7η Απριλίου 2024 ως ημέρα διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών, στον εν λόγω Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στο Γ' Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης του Παναγιώτη Γκυρίνη ( Ώρα Ευθύνης), ο οποίος έλαβε ποσοστό 79,73% στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και ακόμα 270 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κατά της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας που έκρινε ότι κακώς ο συνδυασμός «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ» με επικεφαλής την Δώρα Κουρκουτά, δεν είχε ανακηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από το Πρωτοδικείο υποψήφια με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές.

Αρχικά, το Πολιτικό Πρωτοδικείο αποφάνθηκε ότι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της κυρίας Κουρκουτά δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών (40% ποσόστωση), αλλά στη συνέχεια το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας έκανε δεκτή την προσφυγή της κ. Κουρκουτά κρίνοντας ότι με βάση τις αλλαγές που επήλθαν στο ψηφοδέλτιό της μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες από την εκλογική νομοθεσία, είχε δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Κατόπιν αυτού ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στον Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας ο Παναγιώτης Γκυρίνης ( Ώρα Ευθύνης) έλαβε ποσοστό 79,73% και ο αντίπαλος του Ηλίας Ιακουβίδης (“Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας”), έλαβε 20,27%.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Διομήδη Κυριλόπουλο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη) καλείται πλέον να αποφανθεί εάν κριτήριο νομιμότητας της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια είναι ο χρόνος λήξεως της προθεσμίας υποβολής των συνδυασμών στην εκλογική ηλεκτρονική πλατφόρμα ή ο μεταγενέστερος χρόνος της ανακήρυξης των συνδυασμών από το Πολιτικό Πρωτοδικείο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία από την πλευρά του κ. Γκυρίνη παραστάθηκαν οι δικηγόροι Ευάγγελος Βενιζέλος, Βασίλης Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ακριβόπουλος (Βέροιας), ενώ από την πλευρά της κυρίας Κουρκουτά, παραστάθηκαν οι συνήγοροι Ανδρέας Λοβέρδος, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Γεώργιος Παπαστεργίου (Βέροιας) και Θεοδώρα Κουρκουτά (Βέροιας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ