ΕΛΛΑΔΑ

Αγιοι Ανάργυροι: Απαντήσεις Χρυσοχοΐδη για αστυνομικές ευθύνες στο έγκλημα - Τι λέει η αντιπολίτευση

Αγιοι Ανάργυροι: Απαντήσεις Χρυσοχοΐδη για αστυνομικές ευθύνες στο έγκλημα - Τι λέει η αντιπολίτευση

Το σημείο της δολοφονίας της 28χρονης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση γύρω από τις πολιτικές τους διαφορές, τα κοινωνικά μπαίνουν και αυτά στο «ζύγι», αφού μετά την τραγωδία των Τεμπών, ήρθε και το στυγερό έγκλημα της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους. 

Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζήτησαν σαφείς απαντήσεις για τυχόν ολιγωρία της Αστυνομίας και παράλληλα, έθεσαν θέμα «ασφάλειας» προς τους πολίτες, εστιάζοντας σε αδράνεια του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ, ανεπαρκή μέτρα, αλλά και... αποτυχία του «panic button».

Από την κυβέρνηση απαντήσεις κλήθηκε να δώσει ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έκανε λόγο για έρευνα στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων: «Αυτό το περιστατικό είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά, γιατί έχει φύγει με ένα οδυνηρό τρόπο, με βίαιο τρόπο μια νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι γι' αυτό», είπε αρχικά ο υπουργός. «Όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με το ότι προβλέπεται ακόμα και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η γυναικοκτονία, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως, «προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό».

«Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά».

Λίγο αργότερα, μέσω του ΑΝΤ1, ο υπουργός εξήγησε πως, «...αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα. Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Ζαχαράκη: Η χρήση του Panic Button και το 15900

Για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, μίλησε το βράδυ στην ΕΡΤ και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας πως «...το ότι αισθάνομαι συγκλονισμένη θα ήταν μια ίσως κοινότοπη τοποθέτηση, αν δεν ήμουν και πολιτικός και μάλιστα αρμόδια υπουργός στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά προτίστως θέλω οποιαδήποτε γυναίκα μας ακούει αυτή τη στιγμή να μη χάσει την εμπιστοσύνη της στο σύστημα.

Προφανώς πρέπει να μελετήσουμε όλα τα στοιχεία. Πώς συνέβη, γιατί συνέβη, τι μπορεί να έχει προϋπάρξει. Άρα ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε το φάκελο όλης αυτής της υπόθεσης, το αν έγινε χρήση Panic Button, ή όχι. Ξέρουμε ως μια κατάληξη ότι μια γυναίκα έχασε και πάλι τη ζωή της από το χέρι συντρόφου, ακόμα χειρότερη προδοσία. Το κράτος λοιπόν εδώ είναι όχι απλά για να διαπιστώνει, να κάνει μια κοινωνική ανάλυση, αλλά κυρίως να πράττει.

Σήμερα είμαι εδώ και για να ενημερώσω, να ξέρει η γυναίκα που μας ακούει ότι υπάρχει το 15900. Πέρσι μας κάλεσαν πάνω από 8.000 γυναίκες με το 80% να είναι για ενδοοικογενειακή βία από σύντροφο ή σύζυγο. Να ξέρουν ότι υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα, δωρεάν συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία.

Να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε διαμονή σε ξενώνα με το παιδί και αμέσως μετά, όταν νιώσει πιο ισχυρή, να πληρώνουμε εμείς το ενοίκιο για να μείνει με το πρόγραμμα Στέγαση και εργασία».

Σακελλαροπούλου: «Μας συγκλονίζει και μας θυμώνει»

«Η δολοφονία της 28χρονης, μια ακόμη γυναικοκτονία, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει», ήταν το σχόλιο της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου μετά την τραγωδία στους Αγίου Αναργύρους. Και πρόσθεσε: «Δείχνοντάς μας με σκληρό και οδυνηρό τρόπο μια από τις πιο σκοτεινές και θλιβερές όψεις της κοινωνίας μας, όπως και την επείγουσα ευθύνη που έχει η Πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος, τόνισε η κας Σακελλαροπούλου και κατέληξε: «απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν χωρεί καμία ανοχή και αδράνεια».

Κασσελάκης: «Πρέπει να έχουμε αποτελεσματική Αστυνομία»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ απέστειλε συλλυπητήρια στην οικογένεια της 28χρονης, σημειώνοντας πως «...πρέπει να έχουμε αποτελεσματική Αστυνομία», ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφαλείας στη χώρα που αφορά την εγκληματικότητα, την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και την πολιτική προστασία».

Νωρίτερα, με ερώτηση στη Βουλή προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον τον αρμόδιο υπουργό: «Να ενημερώσει για τις ακριβείς ενέργειες των αστυνομικών οργάνων στο Τμήμα Αγίων Αναργύρων και να καταλογίσει τις αναλογούσες ευθύνες.

Ζητείται επίσης από τον Υπουργό να ενημερώσει αν θεωρεί ότι οι μέχρι σήμερα δράσεις του Υπουργείου του στην κατεύθυνση της επιμόρφωσης του προσωπικού της ΕΛΑΣ για τη διαχείριση της έμφυλης βίας είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ερωτάται τέλος το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν υφίσταται επιχειρησιακό πρωτόκολλο ενεργειών για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας, αλλά και πώς εξηγεί τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια καθώς και τι προτίθεται να πράξει ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, ώστε αυτά επιτέλους να μειωθούν».

Ανδρουλάκης: «Ανεπαρκής κυβέρνηση και στην ασφάλεια»

Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης, λέγοντας ότι έχει αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της ασφάλειας: «Αυτό το τραγικό γεγονός έρχεται σε μία σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν ούτε έχετε αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει ότι μια σειρά από τραγικά γεγονότα δείχνουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια, ακόμη και σε περιπτώσεις ακραίες όπως αυτή στους Αγίου Αναργύρους με τη νεαρή κοπέλα να δολοφονείται έξω από το αστυνομικό τμήμα».

ΚΚΕ: Αστυνομική αυθαιρεσία και αδιαφορία

«Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι μια 28χρονη γυναίκα δολοφονείται από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για αστυνομική «αυθαιρεσία και αδιαφορία» και ζήτησε την διερεύνηση των συνθηκών του εγκλήματος, «συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών των αστυνομικών αρχών».

«Είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Αποτελεί δε διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως “κόστος” τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία. Απαιτείται να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών των αστυνομικών αρχών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εισαγγελική παρέμβαση για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά τη διαβίβαση στην Ευελπίδων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών που ειχαν βάρδια στο αστυνομικό τμήμα με το διερευνώμενο αδίκημα να είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος. Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα θα αναμένει και το πόρισμα της ΕΔΕ.

zevgari agioi anargyroi

Ο δράστης και το θύμα της δολοφονίας στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων

INTIME NEWS

«Υπήρχε περιπολικό που δεν διέθεσαν»

Την ίδια ώρα, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA αναφέρθηκε πως στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων υπήρχε και περιπολικό, αλλά και οδηγός - αστυνομικός σε υπηρεσία που κακώς δεν χρησιμοποιήθηκε για να συνοδεύσει την 28χρονη στο σπίτι της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρούσα στο Αστυνομικό Τμήμα, πέρα από την αστυνομικό υπηρεσίας, ήταν και μία ακόμη αξιωματικός, η οποία είχε οριστεί να είναι «επόπτρια» των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής.

Η επόπτρια ήταν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και είχε περιπολικό αυτοκίνητο, καθώς και οδηγός. Κρίθηκε, όμως, πως το περιστατικό δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και θεώρησαν πως ίσως συμβεί κάποιο πιο σοβαρό στη συνέχεια της βάρδιας.

Έτσι και δόθηκε η «συμβουλή» στην 28χρονη να καλέσει το 100, αλλά δεν έγινε μήνυση και η κοπέλα αποχώρησε από το Α.Τ.

Απολογείται την Πέμπτη ο δράστης

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Πέμπτη έλαβε ο κατηγορούμενος της δολοφονίας της 28χρονης. Σε βάρος του δράστη ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και προμήθεια κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ