ΕΛΛΑΔΑ

«Αδειάζει» τον Βελόπουλο ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος - «Απαράδεκτες οι προτροπές του»

«Αδειάζει» τον Βελόπουλο ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος - «Απαράδεκτες οι προτροπές του»

O Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος 

ΙΝΤΙΜΕ

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις προτροπές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν έχουν καμία απήχηση. 

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε πως «όσοι βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να μην πάνε το Πάσχα στην Εκκλησία», προκαλώντας αντιδράσεις.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε πως «έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Βελόπουλο «πολιτικά και ποινικά υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Νομίζω είναι καθαρά προκλητικό και απαράδεκτο», είπε, συμπληρώνοντας: «επιτρέψτε μου να το πω, παρόλο που δεν συνηθίζω να μιλάω με τέτοιο τρόπο, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα ουσιαστικά παροτρύνοντας να γίνουν πράγματα, αυτό βγαίνει στο τέλος. Ξέρουμε όλοι τη γλώσσα, όπως τη χρησιμοποιούμε και τις λέξεις».

«Δεν θα κάνουμε διαχωρισμό, δεχόμαστε όλους τους ανθρώπους στην Εκκλησία»

«Νομίζω όμως ότι τελικά δεν έχει καμία απήχηση, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που θα είναι αυτές τις ημέρες στις ακολουθίες. Δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος που έρχεται στον πράο και ταπεινό τη καρδία Ιησού, στο Νυμφίο Χριστό, σε αυτόν που συγχωρεί τους σταυρωτές Του, να θελήσει ποτέ να αξιοποιήσει τον χώρο της Εκκλησίας και μάλιστα της λατρείας, για να αντιδράσει σε κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί, με έναν πολιτικό. Θεωρώ ότι τέτοιες παροτρύνσεις θα πρέπει να αποφεύγονται και λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί όταν κανείς θέλει να οδηγεί ανθρώπους ως ένας υπεύθυνος, δεν μπορεί να οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.

Στην ερώτηση αν τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δεχτεί στους κόλπους της Εκκλησίας όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα αυτούς που ψήφισαν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και αυτούς που δεν το ψήφισαν, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος επισήμανε «δεν θα κάνω κανένα διαχωρισμό. Αλίμονο. Ήδη δεχόμαστε όλους τους ανθρώπους πολλώ μάλλον τη Μεγάλη Εβδομάδα».

«Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι είμαστε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα»

«Ξέρετε, νομίζω ότι η παράδοσή μας το διασώζει και ο πολιτισμός μας. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι είμαστε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Συμβαίνουν πράγματα που θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει, αλλά τελικά πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι. Είναι πολύ πιο σπουδαία αυτά που μας περιμένουν από αυτά τα μικρά που πολλές φορές μας κατατρώγουν και μας διχάζουν. Εάν λοιπόν, κάποιος δεν δεχθεί όλο τον κόσμο, δεν θα είναι Εκκλησία. Ο Χριστός, μας θέλει όλους, για εμάς σταυρώθηκε, για εμάς όλους αναστήθηκε. Και μας περιμένει να τον ακολουθήσουμε και να χαρούμε την Ανάστασή Του όλοι μαζί».

Βελόπουλος: «Να μην πάνε οι βουλευτές που ψήφισαν για τα ομόφυλα στην εκκλησία το Πάσχα»

«Καλό θα ήταν να μην πάνε στην εκκλησία, αφού το Πάσχα είναι ιερό για τους πιστούς», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκαν πολιτικοί μέσα σε ναούς, εξαιτίας της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» ρωτήθηκε για το αν διαγκωνίζεται με τη «ΝΙΚΗ» του κ. Νατσιού για το ποιος θα ελέγχει τις εκκλησίες σχετικά με το ποιοι θα μπαίνουν σε αυτές, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις.

«Εμείς δεν είμαστε σέχτα ή ό,τι άλλο, μην με συγκρίνετε με κόμματα που δεν θέλω», απάντησε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προτροπή του ώστε να μην πάνε στις εκκλησίες όσοι ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο αναφέροντας: «Παράκληση, παραίνεση, έκκληση έκαναν στους βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ότι καλό θα ήταν να μην πάνε στην εκκλησία, αφού το Πάσχα είναι ιερό για τους πιστούς. Επιμένω στην παραίνεση να μην διχάσουμε πάλι τους Έλληνες. Από τη στιγμή που πας αντίθετα στο δόγμα, δεν έχουν λόγο να πηγαίνεις στην Εκκλησία. Αν ήμουν αντίθετος στο Ισλάμ, δε θα πήγαινα στο τζαμί στο Ραμαζάνι. Είναι εναντίον στην ουσία του δόγματος όποιος ψήφισε αυτόν τον νόμο, δεν ξέρω αν είναι άπιστος, ξέρω τι ψήφισε», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα τόνισε ότι «εγώ ως πολιτικός προσπαθώ να προστατεύσω το πολιτικό προσωπικό της χώρας από παρόμοια συμπεριφορά. Δεν θα κάνω πίσω, το πιστεύω σας λέω. Μπορείς να πας σε οποιαδήποτε εκκλησία, να προσκυνήσεις οποιαδήποτε εικόνα, όμως επειδή θα έχει πολύ κόσμο το Πάσχα και θα είναι και κάποιοι ακραίοι, να μην προκαλέσουμε περιστατικά που θα εκθέσουν την Εκκλησία και την πολιτική. Σε μια εκκλησία το άγιο Πάσχα δεν πας για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως κάποιοι άθεοι πρώην πρωθυπουργοί που πήγαν με τη λαμπάδα τους για να γυρίσουν το κουμπί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ