ΕΛΛΑΔΑ

Ιλαρά: Ο ΕΟΔΥ ξεκινά εμβολιασμούς σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ιλαρά: Ο ΕΟΔΥ ξεκινά εμβολιασμούς σε γιατρούς και νοσηλευτές

Γυναίκα εμβολιάζεται κατά της ιλαράς στην Κομητεία Rockland στη Νέα Υόρκη, στις 27 Μαρτίου 2019. 

AP Photo/Seth Wenig, File

Με το βλέμμα στραμμένο στους επαγγελματίες υγείας - γιατρούς και νοσηλευτές - και τους εμβολιασμούς τους κατά της ιλαράς, βρίσκεται πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Όσο και να ακούγεται παράδοξο, οι άνθρωποι της υγείας, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστοι, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση και τα μέλη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγειας.

Μάλιστα όπως δηλώνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου οι μονάδες του Οργανισμού, έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν τα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία γιατροί και νοσηλευτές, εμφανίζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Αυτή τη στιγμή, επιχειρείται ένας σημαντικός έλεγχος της νόσου, και με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καταγράφονται στη χώρα, 24 κρούσματα ιλαράς σε χαμηλό επίπεδο στον ελληνικό πληθυσμό και από αυτούς, ένα σημαντικό ποσοστό, αφορά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εμβολιασμοί επίσης σε παιδιά Ρομά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, έχουν αγγίξει το τελευταίο διάστημα, τους 670. Να θυμίσουμε ότι για να είναι ένας άνθρωπος καλυμμένος, πρέπει να πραγματοποιήσει δύο εμβόλια κατά της ιλαράς.

Να θυμίσουμε, ότι οι μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ξεκίνησαν τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά ης ιλαράς σε παιδιά Ρομά σε Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα, τον περασμένο Μάρτιο.

Οι εμβολιασμοί ειδικότερα, ξεκίνησαν από τις 12 Μαρτίου στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη εμφάνισης αλλά και μη διασποράς κρουσμάτων ιλαράς, από κλιμάκια του Οργανισμού, με τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ).

Αφορούν παιδικό πληθυσμό ηλικίας 1-14 χρόνων, σε οικισμούς Ρομά εντός των διοικητικών ορίων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας).

Η έναρξη των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες περιοχές βασίστηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΟΔΥ, ήδη από το Φεβρουάριο 2024 έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την ιλαρά, υπό το συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και αν. μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, Βάνας Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, στο εξωτερικό, σκόπιμο είναι να ελέγχουν και να επικαιροποιούν τον βασικό εμβολιασμό τους για όλα τα απαιτούμενα εμβόλια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Από 1/01/2023 έως 31/12/2023 δηλώθηκαν 2.361 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων παρατηρείται στη Ρουμανία (1.755), στην Αυστρία (186), στην Γαλλία (118), στην Γερμανία (82), στο Βέλγιο (69), στην Πολωνία (37), στην Ιταλία (44), στην Ισπανία (13) και στην Σουηδία (11). Οι υπόλοιπες χώρες έχουν δηλώσει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα λιγότερα από 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από 5-6/02/2024 δηλώθηκαν 1.861 νέα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία τα 1.737 στην Ρουμανία. Τα υπόλοιπα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα δηλώθηκαν από την Αυστρία (27), την Εσθονία (1), την Γερμανία (18), την Ελλάδα (3), την Ουγγαρία (6), την Ισλανδία (1), την Ιρλανδία (1), την Ιταλία (27), και την Πορτογαλία (6).

Το 2024 έχουν δηλωθεί 4 θάνατοι σχετιζόμενοι με ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

Έξαρση ιλαράς σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από 1-24/01/2024 δηλώθηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από την Ελβετία. Επιπλέον, από τα ΜΜΕ ανακοινώθηκε συρροή έξι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Από 1/01 - 31/12/ 2023 από το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώθηκαν 368 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Από 1/01- 31/12 2023 δηλώθηκαν μέσω του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης- WHO/EURO, 40.299 κρούσματα σε χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως στο Καζακστάν (13.662), τη Ρωσία (10.954), το Κιργιστάν (5.486), την Τουρκία (4.559), το Αζερμπαϊτζάν (3.316), το Ουζμπεκιστάν (1.026), και την Αρμενία (518).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ