ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2024: Οι λόγοι μηδενισμού ενός γραπτού υποψηφίου στις εξετάσεις

Πανελλήνιες 2024: Οι λόγοι μηδενισμού ενός γραπτού υποψηφίου στις εξετάσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

INTIME

Ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Χθες 30 Μάϊου 2024 ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια και σήμερα Παρασκευή 31 Μάϊου αρχίζουν στα Γενικά Λύκεια της Χώρας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί για τυχόν μηδενισμό του γραπτού τους.

Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν μόνο στυλό ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Η διαδικασία

Εφόσον οι επιτηρητές διαπιστώσουν, ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους άλλους εξεταζόμενους, αφαιρούν το γραπτό από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.

Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής και στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο. Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία, τα οποία κατέχει ο υποφήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του γραπτού τους ή να το τσαλακώνουν, τόσο κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ