ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Ευτράπελα και παραλειπόμενα από την δημοπρασία

Τηλεοπτικές άδειες: Ευτράπελα και παραλειπόμενα από την δημοπρασία
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο φως έρχονται σιγά-σιγά όλα όσα διαδραματίστηκαν πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά το τριήμερο που παρέμειναν έγκλειστοι όσοι διεκδικούσαν μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Και μπορεί να είχε γίνει γνωστό ότι οι αντιπρόσωποι των διεκδικητών θα περνούσαν τουλάχιστον μία νύχτα σε στρατιωτικά ράντζα, όμως ουδείς μπορούσε να φανταστεί το πόσο επίπονη, δύσκολη, αυστηρή, αλλά και περιπετειώδης θα ήταν η όλη διαδικασία της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Στο πενταόροφο κτίριο της οδού Φραγκούδη φιλοξενήθηκαν για 68 ώρες οι πολυμελείς αντιπροσωπείες των οκτώ υποψηφίων καναλαρχών, με τα προβλήματα της «συγκατοίκησης» να κάνουν την εμφάνισή τους λίγες μόνον ώρες από τη στιγμή που κλείδωσαν οι πόρτες.

Κάθε όροφος του κτιρίου φιλοξενούσε δύο αντιπροσωπείες, με εξαίρεση αυτήν του Alpha, που είχε ολόκληρο τον πρώτο όροφο δικό της μετά την πρόωρη αποχώρηση του Epsilon TV, αλλά και το επιτελείο του Ιβάν Σαββίδη, που «κατέλαβε» τον τρίτο όροφο χωρίς συγκάτοικο, έπειτα από κλήρωση.

2582179

Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στον δεύτερο όροφο μετακόμισαν οι αντιπρόσωποι των εταιρειών Καλογρίτσας Α.Ε. και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος, ενώ τον τέταρτο όροφο μοιράστηκαν οι αντιπροσωπίες του ΣΚΑΪ και του STAR και τον πέμπτο ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τους επιτελείς του και η αντιπροσωπία του ΑΝΤ1.

Ύπνος σε στρατιωτικά ράντζα

Τη στρατιωτική τους θητεία θυμήθηκαν τα αρσενικά μέλη των αντιπροσωπειών των καναλαρχών που βρέθηκαν αποκλεισμένοι στη ΓΓΕΕ, καθώς κοιμήθηκαν για τρεις νύχτες σε στρατιωτικά ράντζα που είχαν μεταφερθεί στο κτίριο για την φιλοξενία τους. Βεβαίως δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες, κυρίως από τις κυρίες μέλη των αντιπροσωπειών, οι οποίες έλαβαν τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπαλλήλου ότι επρόκειτο για ράντζα αξιωματικών και όχι φαντάρων. Ο ίδιος υπάλληλος εξήγησε στις κυρίες ότι τα ράντζα ήταν κατασκευασμένα από κράμα ελαφρού αλουμινίου, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στη μεταφορά και ιδιαιτέρως αναπαυτικά.

Στρατιωτικού στιλ ήταν και τα υπόλοιπα αξεσουάρ του ύπνου, όπως τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες, η ποιότητα των οποίων σχολιάστηκε επίσης αρνητικά από εκείνους που τα χρησιμοποίησαν.

Τουαλέτα με... αριθμό προτεραιότητας

Αν οι συνθήκες του ύπνου δυσκόλεψαν τα μέλη των αντιπροσωπειών μία φορά, αυτές που επικρατούσαν στην τουαλέτα ήταν ακόμη πιο σκληρές. Οι δύο τουαλέτες που βρίσκονται σε κάθε όροφο κλήθηκαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες 12 ατόμων, ανδρών και γυναικών που βρίσκονταν έγκλειστοι στο κτίριο για σχεδόν 70 ώρες. Και δεν ήταν μόνο το κάλεσμα της φύσης, καθώς οι τουαλέτες χρησιμοποιούνταν και για την ατομική υγιεινή των μελών των αντιπροσωπειών που διανυκτέρευσαν για τρεις νύχτες στο κτίριο.

Ο συνωστισμός και η αναμονή, που σε κάποιες περιπτώσεις έφθασε ακόμη και τη μισή ώρα, ανάγκασε πολλούς από τους αντιπροσώπους των υποψήφιων καναλιών να αλλάξουν τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους κι έτσι ήδη από τη δεύτερη μέρα οι άνδρες εγκατέλειψαν το ξύρισμα, ενώ περιορίστηκε από πολλούς και η κατανάλωση πολλών καφέδων και αναψυκτικών.

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που κάποιοι επιστράτευσαν τα άδεια κύπελλα του καφέ, όταν η... κίνηση προς την τουαλέτα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, κυρίως τις πρωινές ώρες ή μετά τα γεύματα.

2582342

Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Όμως δεν ήταν ο μικρός αριθμός των τουαλετών το μόνο πρόβλημα, αφού κάθε φορά που κάποιος από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία έπρεπε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της φύσης, αυτό ανακοινωνόταν από τα μεγάφωνα σε ολόκληρο το κτίριο, για λόγους... διαφάνειας, ενώ ήταν απαραίτητο αφενός να εξασφαλίσει ειδική άδεια και αφετέρου να συνοδεύεται από αστυφύλακα.

Όμως και αυτό γινόταν υπό την προϋπόθεση ότι τη στιγμή που κάποιος είχε κάνει αίτημα για «προσωρινή έξοδο», δεν κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του κτιρίου κάλπη με τα πρακτικά των προσφορών, αλλά και να έχει ολοκληρωθεί το αίτημα προσωρινής εξόδου άλλου προσώπου από τον ίδιο όροφο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έλειψαν και τα πιο σοβαρά προβλήματα στις τουαλέτες, κάποιες εκ των οποίων βούλωσαν και χρειάστηκε να επιστρατευθεί υδραυλικός για να... αποσυμφορήσει την κατάσταση.

Βουνό τα σκουπίδια στο κτίριο

Ο φόβος των διαρροών κράτησε εκτός του κτιρίου για τρεις ημέρες και τα συνεργεία καθαρισμού, με αποτέλεσμα με το πέρας της διαδικασίας της δημοπρασίας οι χώροι της ΓΓΕΕ να θυμίζουν... χωματερή.

Άδεια κύπελλα καφέ, πλαστικά πιάτα με αποφάγια, αποτσίγαρα και κάθε λογής σκουπίδια συνέθεταν ένα αποκρουστικό σκηνικό, ενώ σε συνδυασμό και με την δυσοσμία που αναδύονταν από τους σάκους απορριμμάτων, η ατμόσφαιρα γίνονταν αποπνικτική.

2582214

Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν να βγουν τα σκουπίδια έξω από το κτίριο, καθώς μύριζαν, όμως ο αρμόδιος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους, λέγοντας πως υπήρχε ο κίνδυνος οι δημοσιογράφοι που είχαν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο, να αναζητούσαν έγγραφα με πληροφορίες για τη διαδικασία μέσα στους σάκους απορριμμάτων.

Ευτράπελα η αφύπνιση και η... αμφίεση των νεαρών της τεχνικής υποστήριξης

Το... χειλάκι των φιλοξενούμενων στο κτίριο της ΓΓΕΕ έσκασε πάντως, όταν το πρώτο πρωί, ένας αστυνομικός επιχείρησε να τους ξυπνήσει, δεδομένου ότι κανείς δεν είχε στη διάθεσή του κινητό, ώστε να ενεργοποιήσει την αφύπνιση για να είναι στην ώρα του στην έναρξη της διαδικασίας.

Ο αστυνομικός που ανέλαβε τον ρόλο του... ξυπνητηριού, είχε μεν οδηγίες να είναι πιο προσεκτικός όταν θα επιχειρούσε να ξυπνήσει τις κυρίες που κοιμούνταν στον θάλαμο των γυναικών, που είχε διαμορφωθεί στην αίθουσα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, όμως κατά κοινή παραδοχή ήταν λίγο... άγαρμπος. Έτσι κυκλοφορούσε στους διαδρόμους και χτυπούσε τις πόρτες φωνάζοντας «αφύπνιση, παρακαλώ, αφύπνιση!», θυμίζοντας τους καμαρότους των πλοίων που κάνουν κάτι αντίστοιχο για να ενημερώσουν τους επιβάτες που κοιμούνται στις καμπίνες ότι έφθασαν στον προορισμό τους. Σε μια αυθόρμητη αντίδραση μία εκ των δικηγόρων που συμμετείχαν στη διαδικασία ρώτησε τον αστυνομικό «τι έγινε; Πιάσαμε Σίφνο;», ατάκα που γρήγορα έγινε viral εντός του κτιρίου.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η... νυχτερινή αμφίεση μελών της τεχνικής υποστήριξης της διαδικασίας, που παρασυρόμενοι από το νεαρό της ηλικίας τους και ξεχνώντας ότι συγκατοικούν και με άλλους ανθρώπους, κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους φορώντας τα... απολύτως απαραίτητα.

2582144

Πηγή: EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έτσι οι διάδρομοι κοντά στον κοιτώνα των ανδρών, που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα σε αυτόν των γυναικών, γέμισαν με πολύχρωμα μποξεράκια, σαγιονάρες και φανελάκια, με τις κυρίες να τους ζητούν ευγενικά να είναι πιο προσεκτικοί με την πρωινή τους αμφίεση.

Οι υποψήφιοι με τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά

Η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη για όλους, γεγονός που αρχικά δημιούργησε διαμαρτυρίες από την πλευρά των υποψηφίων, σχετικά με την μικρή εξοικείωσή τους με το ηλεκτρονικό σύστημα, όμως στη συνέχεια κάποιοι αποδείχθηκαν «γρήγορα πιστόλια». Τα πρωτεία κατέκτησαν οι ιδιοκτήτες ΠΑΕ, και συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης, οι οποίοι έχουν πια στο... βιογραφικό τους αστραπιαία χτυπήματα στη διάρκεια της διαδικασίας.

Κάθε διαγωνιζόμενος είχε χρονικό όριο να αποδεχτεί ή να απορρίψει την προσφορά εντός τριών λεπτών. Μόλις πατούσε το σχετικό πλήκτρο, εκτυπωνόταν η εντολή του, αναγράφοντας και τον χρόνο αντίδρασής του μετά το ξεκίνημα του χρονομέτρου. Μαρινάκης και Σαββίδης αποδέχθηκαν προσφορές μέσα σε τρία ή τέσσερα δευτερόλεπτα, όμως κανείς τους δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ του γενικού διευθυντή του ΣΚΑΙ, Κώστα Κιμπουρόπουλου, ο οποίος αποδέχθηκε προσφορά του διαχειριστή σε χρόνο 0.00 δευτερόλεπτα!

2582650

Πηγή: EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στη δημοπρασία, μπορεί να ήταν αυτό για το οποίο αρχικά ανησυχούσαν οι υποψήφιοι, όμως αποδείχθηκε ότι ήταν και το μόνο που λειτούργησε σχεδόν άψογα σε όλη τη διαδικασία, η οποία ανέδειξε τους τέσσερις νέους καναλάρχες.

Πάντως μέχρι να στηθούν τα νέα κανάλια φαίνεται πως υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη, καθώς σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού θα πρέπει να ανακηρυχθούν με ειδική πράξη «οριστικοί υπερθεματιστές» αφού πρώτα ελεγχθούν τα πόθεν έσχες τους. Επίσης ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν το 30% του τελικού τιμήματος που προσέφεραν για να κατοχυρώσουν τηλεοπτική άδεια.

Οι νέοι καναλάρχες πάντως τόνισαν στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο με τον οποίο συναντήθηκαν τη Δευτέρα πως η κυρωτική πράξη για τους οριστικούς υπερθεματιστές, δεν μπορεί να εκδοθεί πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές που έχουν καταθέσει υποψήφιοι έναντι συνυποψηφίων τους στον διαγωνισμό (έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου).

Τη Δευτέρα οι τέσσερις νέοι καναλάρχες είχαν κατ ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στον οποίο έθεσαν τους προβληματισμούς τους μετά τη διαδικασία της δημοπρασίας, ζητώντας διασφαλίσεις και εγγυήσεις από πλευράς του δημοσίου. Ο Νίκος Παππάς επιφυλάχθηκε να απαντήσει, τονίζοντας ότι θα έχουν νέες συναντήσεις τις επόμενες μέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ