ΕΛΛΑΔΑ

Νέος ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στα ανοικτά της Αμοργού

Νέος ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στα ανοικτά της Αμοργού

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) στα ανοικτά των Κυκλάδων. 

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο νέος σεισμός είχε εστιακό βάθος 17,7 χιλιομέτρων και επίκεντρο 11 χιλιόμετρα Νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Η αρχική καταγραφή του Ινστιτούτου είχε υπολογίσει το μέγεθος της δόνησης, ως 5 Ρίχτερ.

Τον σεισμό αυτό διαδέχθηκε ακόμη μια δόνηση 3,9 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων και επίκεντρο 12 χιλιόμετρα Νότια - Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.

SEISMOSGK.jpg

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ακόμη μια σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ αυτή τη φορά στα ανοικτά της Αστυπάλαιας. Το εστιακό του βάθος ήταν πέντε χιλιόμετρα και το επίκεντρό του 27 χιλιόμετρα Δυτικά - Νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας.

astypalaia-42.jpg

Οι Κυκλάδες συνεχίζουν να βρίσκονται ασταμάτητα στον «χορό» των Ρίχτερ, «δοκιμάζοντας» την υπομονή των νησιωτών.

Των σεισμών που σημειώθηκαν το μεσημέρι, προηγήθηκαν δύο ακόμη σεισμοί μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ το ίδιο κιόλας πρωί.

«Θα διαρκέσουν εβδομάδες ακόμη και μήνες»

Η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, όπως ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες και δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο «από αύριο θα αλλάξει ξαφνικά».

«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, το φαινόμενο κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι» σημειώνει ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Καθιστά σαφές πως η ακολουθία θα συνεχιστεί και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Εξηγώντας γιατί το φαινόμενο έχει διάρκεια, επισημαίνει πως «υπάρχουν επεισοδιακές γενέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομάδες».

Μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

  • Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν. Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

  • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση. Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

  • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια. Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

  • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.