ΕΛΛΑΔΑ

Εορτάστηκε η 73η επέτειος απελευθέρωσης του Καστελόριζου

Εορτάστηκε η 73η επέτειος απελευθέρωσης του Καστελόριζου
Άποψη του ακριτικού Καστελόριζου, το Σάββατο 23 Μαΐου 2015, ημέρα κατά την οποία συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με θέμα την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου EUROKINISSI/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 73ης επετείου απελευθέρωσης του Καστελόριζου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο νησί, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των τοπικών αρχών.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και την Βουλή, οι βουλευτες Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός και Ηλίας Καματερός.

Την στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησαν στις εκδηλώσεις εορτασμού, ο διοικητής ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος και ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Βασίλης Κουκουλομάτης, ενώ παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου.

Μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την κατάθεση στεφάνων, ο Τέρενς Κουίκ σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «το Καστελόριζο είναι η ναυαρχίδα του συμπλέγματος της Μεγίστης, στεφανωμένης από το νησάκι της κυράς της Ρω και της στρατηγικής και οικονομικής σημασίας, Στρογγύλη».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συναντήθηκε με κατοίκους και είχε συναντήσεις συνεργασίας με τον δήμαρχο Γιώργο Σαμψάκο, όσο και με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουίκ τόνισε τα εξής:

Το βασικό πρόβλημα που ανέδειξαν όλοι αυτοδιοικητικοί, καταστηματάρχες και κάτοικοι ήταν το θέμα της ύδρευσης. Το μονίμως χαλασμένο μηχάνημα του αφαλατωτή, αλλά και το σκισμένο πλαστικό της μεγάλης δεξαμενής δίπλα στο αεροδρόμιο, (όποιος θέλει βγάζει τα δικά του συμπεράσματα από κάποιες ενδεχόμενες συμπτώσεις), δημιουργούν την αναγκαιότητα το νησί να προμηθεύεται νερό με υδροφόρο πλοίο και –όπως μου είπαν– με κόστος 12 ευρώ ανά κυβικό! Τρελά λεφτά, όταν η αφαλάτωση δεν κοστίζει παραπάνω από 2 ευρώ το κυβικό.

Παράλληλα, ενημερώθηκε και για άλλα προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους του νησιού.

Στις δικές του δηλώσεις του ο κ. Σαντορινιός επισήμανε:

Σήμερα στο Καστελόριζο γιορτάζουμε την επέτειο απελευθέρωσης ενός τόπου μικρού, αλλά με μεγαλείο και αντιστρόφως ανάλογη, με το μέγεθός του, βαρύτητα για την ιστορία. Με την ελληνική σημαία πάντα υψωμένη στο νησί της Ρω, να θυμίζει στους κατακτητές ότι το ηθικό των Ελλήνων δεν νικιέται, το Καστελόριζο, γίνεται το πρώτο ελεύθερο κομμάτι στην Ελλάδα. Με την ιδιότητά μου, ως βουλευτής της Δωδεκανήσου, αλλά και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους δεκάδες Καστελλοριζιούς, που βρέθηκαν ανέστιοι και κυνηγημένοι από τους κατακτητές. Στους λιγοστούς αυτούς κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί και να βρεθούν πρόσφυγες, άλλοι στις τουρκικές ακτές, και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης. Η ιστορία αυτού του νησιού είναι γεμάτη πόνο και υπερηφάνια, και εμείς, καλούμαστε να κρατήσουμε την μνήμη ζωντανή και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην νιώσουν ποτέ ξανά οι Καστελοριζιοί αβοήθητοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ