ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στο CNN Greece: Σε ΜΑΦ ο μαθητής με μηνιγγίτιδα - Αύριο τα αποτελέσματα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στο CNN Greece: Σε ΜΑΦ ο μαθητής με μηνιγγίτιδα - Αύριο τα αποτελέσματα
EUROKINISSI

Σε Μονάδα αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ νοσηλεύεται ο μαθητής από το σχολείο Αμπελοκήπων, ο οποίος εκδήλωσε ιογενή μηνιγγίτιδα.

Όπως τονίζει στο CNN GREECE, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ήδη τα δείγματα του μαθητή εστάλησαν στο Κέντρο Αναφοράς του ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πιθανότατα αύριο.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού εμφανίζεται ψύχραιμος, τονίζοντας ότι συνήθως η ιογενής μηνιγγίτιδα δεν έχει τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα, ενώ δεν μπορούμε στην περίπτωση αυτή να δώσουμε χημειοπροφύλαξη, καθώς τα αντιβιοτικά δεν δύναται να δράσουν στις ιώσεις.

Εάν είναι μικροβιακή η μηνιγγίτιδα, δεν κάνουμε καν απολύμανση, ενώ εάν είναι ιογενής, προχωράμε σε καλό καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, θεωρεί υπερβολικό το γεγονός ότι έκλεισαν τα πέντε σχολεία στους Αμπελόκηπους. Τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγίτιδας συνήθως σε μία εβδομάδα θα έχουν υποχωρήσει, σημειώνει.

Φυσικά είναι διαφορετική η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος και πιο βαριά, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Η επικίνδυνη διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, «Η διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια με υψηλή θνητότητα και σοβαρές επιπλοκές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά επίπτωσης είναι χαμηλά, αλλά οι θάνατοι παραμένουν πολλοί. «Η νόσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι επιπλοκές της μπορούν να καταλήξουν καταστροφικές. Η συχνότητα εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι περισσότερο από 100 φορές χαμηλότερη από τη γρίπη, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 5 φορές μεγαλύτερα. Έχει παρόμοια συχνότητα με τη χολέρα, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 5 φορές μεγαλύτερα.

Μεταξύ 5% και 20% του γενικού πληθυσμού είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου. Σύμφωνα με μελέτες, οι φορείς αυξάνονται κατά την παιδική ηλικία από 4,5% στα βρέφη σε 7,7% στα 10 χρόνια και κορυφώνεται στους 19χρονους με ποσοστά 23,7%, ενώ μειώνεται στην ενήλικη ζωή ((13,1% στους 30χρονους και 7,8% στους 50χρονους.

Η επιδημιολογία της νόσου είναι απρόβλεπτη και απαιτείται συνεχής εγρήγορση. Ο ΠΣΕΥ/ ΝΠΔΔ συστήνει εμβολιασμό, σημειώνοντας, ότι τα εμβόλια για τη νόσο είναι βασικό εργαλείο πρόληψης, ιδιαίτερα για βρέφη, εφήβους και άτομα υψηλού κινδύνου.