ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: χωρίς προσωπικό και εργαλεία τα χειρουργεία σε 46 νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: χωρίς προσωπικό και εργαλεία τα χειρουργεία σε 46 νοσοκομεία
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Δημόσια νοσοκομεία στην «εντατική», «τραυματισμένα» από την έλλειψη υλικών, αιθουσών και χειρουργείων, «σκουριασμένα» από εξοπλισμό εικοσαετίας και «ακρωτηριασμένα» από στελέχη και έλλειψη οικονομικών πόρων.

Τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάσουν 46 νοσηλευτικά ιδρύματα καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η λίστα αναμονής φθάνει ακόμη και τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να μην καταλήγουν σχεδόν ποτέ στο χειρουργείο, είτε γιατί χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, είτε, έχασαν τη μάχη για την ζωή γιατί δεν είχαν χρήματα να αναζητήσουν άλλη θεραπεία.
«Η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία: «η υποστελέχωση των χειρουργείων από νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο νοσοκομείο, σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις».

Αναφέρουν μάλιστα ως παράδειγμα το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όπου νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ, καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών, σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του νοσοκομείου.

Τα προβλήματα στα χειρουργεία

Στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρας», «Αρεταίειο», «Ιπποκράτειο», «Γεννηματάς», καταγράφονται προβλήματα όχι μόνο στην έλλειψη προσωπικού που αγγίζει το 30% αλλά και στα χειρουργεία
«ΚΑΤ»: Ένα χειρουργικό τραπέζι δεν λειτουργεί,
«Παίδων Πεντέλης» και «Σισμανόγλειο»: υπάρχουν 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις 10, λόγω έλλειψης προσωπικού,
«Φλέμιγκ»: μία χειρουργική αίθουσα από τις 2 δεν λειτουργεί,
«Έλενα Βενιζέλου»: λειτουργούν 2 χειρουργικά τραπέζια από 4 που διαθέτει το νοσοκομείο,
«Άγιος Σάββας»: δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας
«Νίκαιας»: 4 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά,
«Μεταξά»: ένα χειρουργικό τραπέζι κλειστό,
«Αττικόν»: 7 κλειστά χειρουργικά τραπέζια,
«Θριάσιο»: από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 5 και ένα κατά περίπτωση.

Η έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής έχει βάλει λουκέτο σε χειρουργικές αίθουσες και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

«Γ. Γεννηματάς»: δύο αίθουσες χειρουργείων είναι κλειστές,
«Ιπποκράτειο»: κλειστές 9 αίθουσες από τις 15,
«Παπαγεωργίου»: κλειστές 2 αίθουσες χειρουργείων,
«Άγιος Παύλος» και «ΑΧΕΠΑ»: οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός χρειάζονται συντήρηση

Ανάλογη εικόνα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ παρατηρείται και σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Λειβαδιάς, Λάρισας, Χανίων, Αγίου Νικολάου, «Βενιζέλειο», «Χατζηκώστα», Πρέβεζας, Τρικάλων, Χαλκίδας, Άμφισσας, Ικαρίας, Κέρκυρας, Ρόδου, Ρίου, Αιγίου, Σαντορίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ