ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Ανοικτά και τις δύο Κυριακές που προηγούνται των Χριστουγέννων θα είναι φέτος τα εμπορικά καταστήματα, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι καταναλωτές για να κάνουν τις εορταστικές αγορές τους, αλλά και να «ανέβει» η κίνηση και ο τζίρος των καταστημάτων.

Έτσι τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, καθώς και την Κυριακή 18 του ίδιου μήνα, καθώς Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά φέτος πέφτουν ημέρα Κυριακή.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:

α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου (σημείωση: τακτικών εκπτώσεων και ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων). Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.

β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

γ) Την Κυριακή των Βαΐων.

δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Συμπεραίνεται επομένως πως η δυνατότητα μετάθεσης μίας Κυριακής λειτουργίας των καταστημάτων -σε περίπτωση σύμπτωσής της με αργία- επιφυλάσσεται μόνο στις πρώτες Κυριακές των εκπτώσεων, τακτικών και ενδιάμεσων και σε καμία άλλη περίπτωση.

Άρα, η Κυριακή που συμπίπτει με την 25η Δεκεμβρίου (επίσημη αργία του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 ΒΔ 748/1966) δεν μετατίθεται, ούτε μεταφέρεται, ενώ κατά σύμπτωση, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί και την τελευταία Κυριακή του έτους, η οποία επίσης δεν μετατίθεται. Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές θα λειτουργήσουν μόνο κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 11 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η επόμενη Κυριακή, 1η Ιανουαρίου 2017 είναι -ούτως ή άλλως- εκτός των ρυθμίσεων του νόμου και ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα αυτή.

Επίσης, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι κλειστά.

Σε ό,τι αφορά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, εκτιμάται ότι περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε γνωστό ότι το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα διαρκέσει από τις 11 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2017.

Τα καταστήματα σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν και τις Κυριακές, 11 και 18 Δεκεμβρίου, κατά τις ώρες 11.00-18.00 και 11.00-20.00, αντίστοιχα, ενώ παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί έως και τις 18:00.

Κλειστά θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς την επόμενη μέρα αντίστοιχα. Τις υπόλοιπες ημέρες θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 21.00 ή στις 18.00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ