ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Ένταση και φόβοι για νέα επεισόδια

Χίος: Ένταση και φόβοι για νέα επεισόδια
Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας (αρχείο)

Τρεις ώρες διήρκησε ο πετροπόλεμος μεταξύ Αλγερινών και Αφγανών στην ιχθυόσκαλα της Χίου. Ιδιοκτήτης καφενείου πυροβόλησε 6 φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Το απόγευμα, 8 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ένας από αυτούς, φέρει βαρύ τραύμα στο κεφάλι.

Η ένταση ξεκίνησε στο λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας που μετέφερε Αλγερνούς, Αφγανούς και Παλαιστίνιους από το κέντρο υποδοχής της ΒΙΑΛ στο κέντρο φιλοξενίας της Σούδας, το μεσημέρι της Κυριακής. Μία διαδρομή, που γίνεται συχνά προκειμένου να συναντηθούν οι μετανάστες των δύο κέντρων. Αφορμή στάθηκε ένα βιντεάκι που παρακολουθούσε ένας Αφγανός στο κινητό του τηλέφωνο. Ένα σχόλιο των Αλγερινών ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα μεταξύ Αλγερινών και Αφγανών, παρότι στο λεωφορείο επέβαιναν γυναίκες και μικρά παιδιά.

Με 6 πυροβολισμούς στον αέρα αντέδρασε ο ιδιοκτήτης καφενείου στη ιχθυόσκαλα, δίπλα στον καταυλισμό της Σούδας. Όταν είδε τους συμπλεκόμενους να τρέχουν και να πετούν πέτρες. Πήγε στο αυτοκίνητό του, πήρε την κυνηγετική καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα για εκφοβισμό. Ο ίδιος, συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα. Στο λιμεναρχείο σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και αναμένεται να παραπεμφθεί στην εισαγγελία Χίου.

Όπως λένε οι κάτοικοι του νησιού πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν είχε δώσει δικαιώματα, αντιθέτως βοηθούσε τους μετανάστες που τους τελευταίους μήνες μένουν με τις σκηνές τους στην ιχθυόσκαλα. Μετά τη σύλληψή του, ο ιδιοκτήτης του καφενείου υποστήριξε ότι ο λόγος που πυροβόλησε ήταν γιατί φοβήθηκε για τον ίδιο και τους πελάτες του.

Από τους πυροβολισμούς δεν τραυματίστηκε κανένας. Ωστόσο, 8 άτομα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι από πέτρες κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Οι 3 πήραν εξιτήριο. Από τους υπόλοιπους πέντε, ο ένας φέρει βαρύ τραύμα στο κεφάλι, χωρίς –ωστόσο- να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ζωή του.

souda

Πηγή: Eurokinissi/φώτο αρχείου

Οι εντάσεις μεταξύ μεταναστών είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας. Αφορμή μπορεί να αποτελέσει το παραμικρό. Η διαμάχη μεταξύ νεαρών Αφγανών και Αλγερινών είναι ιδιαιτέρως συχνή, αφού πρόκειται για ομάδες που νιώθουν ότι η λύση για το δικό τους πρόβλημα είναι μακριά. Χθες μάλιστα, μετά το τέλος της συμπλοκής, ομάδα Αλγερινών, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Αυτή τη στιγμή, πολλοί είναι οι μετανάστες που μένουν έξω, σε σκηνές στην ιχθυόσκαλα αφού το κέντρο της Σούδας έχει γεμίσει, ενώ, και η ΒΙΑΛ, που αρχικά προορίζονταν για κέντρο υποδοχής και καταμέτρησης, έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας. Οι συνθήκες δυσκολεύουν αφού οι μετανάστες προμηθεύτηκαν τις σκηνές τους το καλοκαίρι και είναι διαπερατές στο νερό και στο κρύο.

ΧΙΟΣ copy

Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αύξηση του ΦΠΑ αναστέλλεται, τα πλοία έλυσαν κάβους, τα προβλήματα όμως για το νησί δεν έχουν τέλος. Πριν από μερικές ημέρες το δημοτικό συμβούλιο της Χίου απέρριψε τις κυβερνητικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, είπε «όχι» στην δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον πρώην ΧΑΔΑ και στην λειτουργία του κέντρου στο Μερσινίδι, ενώ επιμένουν στην άμεση εκκένωση της Σούδας.

640x640 1

Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Επίσης κάλεσαν την κυβέρνηση να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το hot spot της ΒΙΑΛ, για το οποίο όπως σημειώθηκε η ίδια αποκλειστικά ευθύνεται, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και να ασκείται έλεγχος και αστυνόμευση στις εγκαταστάσεις του hot spot και εκτός αυτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ