ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Επέλαση του χιονιά ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας-Οδηγίες προς τους πολίτες

Καιρός: Επέλαση του χιονιά ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας-Οδηγίες προς τους πολίτες
CNN Greece

Με άγριες διαθέσεις έφτασε το κύμα κακοκαιρίας την Ελλάδα, με την χιονόπτωση να είναι πυκνή, όχι μόνο στα βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια και τον Πειραιά. Εκτός από το χιόνι, η κακοκαιρία συνοδεύεται και από θυελλώδεις ανέμους, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και τσουχτερό κρύο. Στα λευκά έχουν ντυθεί Κρήτη, νησιά βορείου Αιγαίου, Ήπειρος, Θεσσαλία.

Η πυκνή χιονόπτωση στην Αττική ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας και γρήγορα το «έστρωσε» στα βόρεια προάστια (Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Παπάγου), ενώ αντίστοιχα λευκό έγινε το τοπίο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα νότια και τα δυτικά προάστια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, με τους οδηγούς να πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί για την αποφυγή ατυχημάτων, ωστόσο κάποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της χιονόπτωσης

IMG 0787
IMG 0791

Λόγω της χιονόπτωσης δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη έως το ύψος του κόμβου Σχηματαρίου, καθώς επίσης δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θήβας στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικων αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.

Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος της ταβέρνας Ζυγός, στο ρεύμα προς το καζίνο, αλλά και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στη λεωφόρο Διονύσου από το ύψος της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Θησέως στην Εκάλη.

IMG 0798
IMG 0809

Οι θυελλώδεις άνεμοι δημιουργούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς σύμφωνα ,κε το Λιμενικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Πυκνή ήταν η χιονόπτωση στα Βίλια και τα Δερβενοχώρια, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί και περιοχές της Ηπείρου, με Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κόνιτσα να έχουν καλυφθεί από χιόνι. Οι πρώτες χιονοπτώσεις ξεκίνησαν και στην Κρήτη.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Τρίτη, ενώ η ΕΛΑΣ και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να μετακινούμαστε και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

3978408

Πηγή: EUROKINISSI

Οδηγίες προς τους πολίτες

Σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επιδείνωση του καιρού, μετά το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, έχει θέσει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ενώ ταυτόχρονα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ προβλέπει μέχρι το Σάββατο, πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, θυελλώδεις βοριάδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οπότε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι, οι πολίτες καλούνται:

-να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούςνα βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

α αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένωννα προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης, να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

3978409

Πηγή: EUROKINISSI

-να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

-να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες καλούνται αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο

-να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και σε κεντρικούς δρόμους

-να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των φαινομένων

-να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

Αν μετακινούνται πεζή:

3978405

Πηγή: EUROKINISSI

-να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

-να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, συστήνει στους πεζούς:

- Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

- Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

- Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Κακοκαιρία: Σε λευκό κλοιό Κρήτη, βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ήπειρος

Παράλληλα, συστήνει στους οδηγούς:

- Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

- Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).

3978403

Πηγή: EUROKINISSI

- Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

- Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.

- Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

- Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

- Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

- Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

- Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

- Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

- Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

- Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

- Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

3978407

Πηγή: EUROKINISSI

- Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

- Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.

- Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

- Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.

Η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση οι πεζοί και οι οδηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ