ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες - Χιόνια πάλι στην Αθήνα

Νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες - Χιόνια πάλι στην Αθήνα
EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται πολλές περιοχές της Ελλάδας από το κύμα χιονιά που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Πέμπτης και συνεχίζει και σήμερα, ενώ από την κακοκαιρία έχασε τη ζωή του και ένας άνδρας στην Ροδόπη

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας 76χρονος άνδρας σκοτώθηκε, όταν μία πόρτα, που ξεκόλλησε από τον άνεμο, τον χτύπησε και τον καταπλάκωσε. Ο άτυχος άντρας διεκομίσθη εσπευσμένα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σε ότι αφορά το μέτωπο του καιρού, ολόκληρη η χώρα έχει πιάσει... πολικές θερμοκρασίες, ενώ χιόνια έχουν πέσει και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρωινές ώρες έκαναν την εμφάνισή τους νιφάδες χιονιού, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα νότια προάστια και τον Πειραιά.

Από το πρωί επικρατεί τσουχτερό κρύο, καθώς εκτός από το χιόνι, η κακοκαιρία συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους. Η σφοδρή χιονόπτωση αναμένεται να επανέλθει μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ ο κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έχουν προκληθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία έχει διακοπεί. Οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίσουν να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επιπλέον, οι πολλοί ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων.

Βοιωτία, Θεσσαλία, Κρήτη, Πήλιο, Ιωάννινα, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Κόνιτσα και ανατολική Χαλκιδική έχουν καλυφθεί από χιόνι, ενώ παρόμοιο είναι το τοπίο και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΩΣ ΕΝΑ ΤΖΙΠ "ΕΜΕΙΝΕ' ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΑΡΝΗΘΑ

Στα λευκά η Αττική

Τα social media έχουν κατακλυσθεί από εικόνες με χιονισμένα τοπία σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Νέα Ερυθραία, αλλά και Γλυφάδα, Πειραιά, Κορυδαλλό, ενώ πιο πυκνό είναι το χιόνι σε Πεντέλη και Πάρνηθα.

ΑΘΗΝΑ 1

Τα σχολεία είναι κλειστά για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και τα παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία να παίξουν με τα χιόνια. Φόρεσαν χοντρά μπουφάν, γάντια και σκούφους και άρχισαν το παιχνίδι με το πυκνό χιόνι.

ΑΘΗΝΑ 2

Πηγή: CNN Greece

Ωστόσο, προβλήματα, υπάρχουν στα βόρεια προάστια -κυρίως στην Πεντέλη, αλλά και στην Πάρνηθα, όπου ο δρόμος παραμένει κλειστός από τις ταβέρνες και πάνω. Έως αυτή την ώρα είναι ανοιχτοί όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες στην Αττική και τα προάστια, ενώ, ο φόβος για τις επόμενες ώρες είναι να προκληθεί παγετός, καθώς η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά κάτω από το μηδέν.

Μάλιστα, η αισθητή θερμοκρασία -δηλαδή αυτή που νιώθουμε- θα είναι αρκετούς βαθμούς χαμηλότερα από αυτή που θα δείχνει το θερμόμετρο.

Το χιονισμένο Ρέθυμνο

Το σκηνικό του καιρού είναι παρόμοιο και στην Κρήτη. Τα Χανιά είναι ντυμένα στα λευκά από το βράδυ της Τετάρτης ενώ τα βουνά του Ρεθύμνου είναι καλυμμένα από χιόνι.

ΡΕΘΥΜΝΟ 2 copy
ΡΕΘΥΜΝΟ 3 copy

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν από τις 5 το απόγευμα οι κάτοικοι της Άνδρου, της Τήνου, και ενός τμήματος της Μυκόνου, λόγω βλάβης στον σταθμό της ΔΕΗ στην Κάρυστο, εξαιτίας της κακοκαιρίας των τελευταίων ωρών.

Εξαιτίας της βλάβης στην ηλεκτροδότηση, πολλοί κάτοικοι των νησιών χρησιμοποιούν γεννήτριες ενώ έχουν μείνει και χωρίς θέρμανση, αυτή την κρύα νύχτα.

Είναι άγνωστο, προς το παρόν, πότε θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σταθμό της Καρύστου.

Η πρόγνωση του καιρού την Παρασκεύη

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές ώρες, σε Σποράδες, Ανατολική Στερεά (κυρίως στη Βοιωτία), Εύβοια, Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα), με χιονόνερο ή βροχές στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.

ΠΟΣΕΙΔΩΝ 1

Το σκηνικό του καιρού παραμένει ίδιο και στην Αθήνα. Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού την Παρασκευή.

ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2
ΠΟΣΕΙΔΩΝ 3

(Πηγή χαρτών poseidon.hcmr.gr)

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: ΑΠό -6 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία. την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 9 με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε επίσης:

Συμβουλές για οδηγούς και πεζούς στους παγωμένους δρόμους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ