ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για την Τρίτη 10/01

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για την Τρίτη 10/01
EUROKINISSI/

Συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις και για τα επόμενα 24ωρα, ενώ η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, μέχρι και την Πέμπτη.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη, τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Σποραδικές καταιγίδες στη νοτιά Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο. Παγετός κατά τόπους ισχυρός ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα βόρεια. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές και βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από -06 (μείον 6) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -11 (μείον 11) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στην Πελοπόννησο. Στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές τοπικές βροχές η χιονόνερο και τις πρωινές ώρες στη νοτιά Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νοτιά. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και νοτιά από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές. Σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και σταδιακά και στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές και σταδιακά και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Τέταρτη 11-01-2017

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια. τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμος: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νοτιά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο αιγαίο τοπικά 7 πιθανόν 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Πέμπτη 12-01-2017
Καιρός: στα δυτικά κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: στα δυτικά και βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη, όλα τα σχολεία Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν λόγω παγετού, ενώ και οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή είναι πολικές.

Πάτρα

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο σχολεία της Πάτρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Πατρέων, κλειστά θα μείνουν αύριο το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Κάτω Καστριτσίου, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Σελλών, το 65ο νηπιαγωγείο και το 59ο δημοτικό σχολείο, που βρίσκονται στην περιοχή της Βούντενης.

Επίσης, αύριο, λόγω της πρόβλεψης για δημιουργία παγετού τις πρώτες πρωινές ώρες, η προσέλευση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 π.μ. στο 1ο το 2ο και το 3ο δημοτικό σχολείο Παραλίας και στο 1ο το 2ο το 3ο και το 4ο νηπιαγωγείο Παραλίας.

Ξάνθη

Παράλληλα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη, τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017.

Τόσο η υφιστάμενη κατάσταση όσο και οι θερμοκρασίες, ανεξάρτητα από τον όγκο του χιονιού, που φτάνουν μέχρι και τους -15 βαθμούς Κελσίου σε κατοικημένες περιοχές, δείχνουν ότι δε μπορεί να υπάρξει θεαματική μεταβολή των συνθηκών, με αποτέλεσμα να κριθεί επιβεβλημένη η αναστολή έναρξης των μαθημάτων για μία ακόμη ημέρα.

Κομοτηνή

Με αλλεπάλληλες αποφάσεις των δημάρχων Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Αρριανών και Ιάσμου, ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και κατά την διάρκεια της Τρίτης, 10 Ιανουαρίου 2017.

Στην Ροδόπη επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες ολικού παγετού καθ' όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο των τεσσάρων δήμων της περιοχής.

Χανιά

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο οι σχολικές μονάδες στα Χανιά, εκτός από αυτές που βρίσκονται στο Δήμο Αποκορώνου και στο Έλος Κισσάμου.

Kλειστές με απόφαση του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, θα είναι και αύριο Τρίτη όλες οι σχολικές μονάδες (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) του Δήμου Αποκορώνου, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης αύριο το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο στο Έλος Κισσάμου, όπως ανακοίνωσε ο δήμος. Η απόφαση ελήφθη, λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης στους δρόμους της περιοχής.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Κισσάμου, Θεόδωρου Σταθάκη, οι μαθητές (Α' Βάθμιας και Β Βάθμιας) από τον πρώην Δήμο Ιναχωρίου και από το χωριό Σηρικάρι του Δήμου Κισσάμου που δεν θα προσέλθουν αύριο στα σχολεία, λόγω προβλημάτων στο οδικό δίκτυο θα θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες.

Δυτική Μακεδονία

Εξ αίτιας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της παγωνιάς που επικρατεί στο σύνολο της δυτικής Μακεδονίας, με το θερμόμετρο κατά μέσο όρο να κυμαίνεται στους -10 βαθμούς κελσίου, με αποφάσεις των δημάρχων, αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία
πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Βοϊου, Σερβίων Βελβεντού, Γρεβενών, Δεσκάτης, Καστοριάς, 'Αργους Ορεστικού, Νεστορίου, Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

Λάρισα

Τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε ολόκληρο το νομό, θα παραμείνουν κλειστά, αύριο, Τρίτη, μετά από απόφαση των δημάρχων, ενώ μόνο οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας θα λειτουργήσουν.

Στερεά Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο για δεύτερη μέρα τα περισσότερα σχολεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στη Φθιώτιδα, επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες από δήμο σε δήμο, τις σχετικές αποφάσεις τις πήραν οι δήμαρχοι. Βάσει της απόφασης, όλα τα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους δήμους.

Στην Εύβοια, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εκτός από τα σχολεία που βρίσκονται στο δήμο Χαλκιδέων και για τα οποία αναμένεται να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης ακόμη και αύριο το πρωί. Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες θα ληφθούν και οι αποφάσεις.

Στη Φωκίδα, στην περιοχή της Γραβιάς, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης. Αποφασίστηκε ακόμη να μη λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σε Δελφούς, Δεσφίνα, Πολύδροσο και Ευπάλιο. Για τα υπόλοιπα σχολεία θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί.

Στη Βοιωτία θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Τανάγρας και στο δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας . Στις 9 το πρωί θα ανοίξουν τα σχολεία στο δήμο Αλιάρτου και μισή ώρα αργότερα στο δήμο Λιβαδειάς, ενώ στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο δήμο Ορχομενού και στη Θήβα. Σε ό,τι αφορά την Θήβα, θα παραμείνουν κλειστά τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν εκεί.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ευρυτανία και στο δήμο Καρπενησίου τα σχολεία για αύριο θα ανοίξουν στις 10 το πρωί, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Στο δεύτερο δήμο της περιοχής, στο δήμο Αγράφων, έχει ήδη αποφασιστεί από χθες τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά.

Θεσσαλονίκη

Κλειστά θα παραμείνουν, αύριο, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία σε πολλούς δήμους σε Ημαθία, Χαλκιδική και Σέρρες, με αποφάσεις των δημάρχων, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στην Ημαθία, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας. Στη Νάουσα θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Στον δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Και στον δήμο Σιθωνίας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Στον δήμο Ηράκλειας Σερρών, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών.

Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σερρών, που παρέμειναν κλειστοί σήμερα, αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στο μεταξύ, δεν θα γίνουν αύριο μαθήματα στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αλλά οι διοικητικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά.

Βαρνάβας, Μαραθώνας και Γραμματικό

Κλειστά και την Τρίτη θα παραμένουν όλα τα σχολεία των δημοτικών κοινοτήτων Βαρνάβα και Μαραθώνα, της τοπικής κοινότητας Γραμματικού, και το 2° Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης.

Τα υπόλοιπα σχολεία της Νέας Μάκρης θα παραμείνουν ανοικτά, σημειώνει σε ανακοίνωση του ο δήμος Μαραθώνα, επισημαίνοντας ότι σε «περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα πραγματοποιηθεί νέα ενημέρωση».

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και του ισχυρού παγετού που έπληξαν τον Δήμο Ωρωπού με απόφαση του δημάρχου, σήμερα Δεύτερα έμειναν κλειστά όλα τα σχολεία της α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαλακάσα, Αυλώνα, Συκάμινο, Χαλκούτσι, Ωρωπό, Σκάλα Ωρωπού, Νέα παλάτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ