ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΝΟΠ: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της πώλησης της ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της πώλησης της ΔΕΗ
ICONPRESS/ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ/Eurokinissi

Η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της πώλησης ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Παράλληλα, θα προχωρήσει και σε ενημερωτική εκστρατεία για τις συνέπειες του σχεδίου.

«Αν χρειαστεί η ΓΕΝΟΠ να απεργήσει, θα απεργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης, προσθέτοντας ότι «δεν ξεκινάμε με καταλήψεις και κλείσιμο μονάδων, δεν θα κάνουμε τυφλές συγκρούσεις με το άγνωστο».

Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι αν η αξιολόγηση είχε κλείσει μέχρι το Μάρτιο, δεν θα είχε τεθεί ζήτημα πώλησης μονάδων, αναφέροντας ότι από την πώληση της μικρής ΔΕΗ περάσαμε στη μισή ΔΕΗ.

Έκαναν λόγο για ασυνεννοησία των αρμόδιων υπουργών (Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης) με τη διοίκηση της ΔΕΗ ενώ ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αντώνης Καρράς ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Εμμ. Παναγιωτάκη.

Η ΓΕΝΟΠ εκτιμά ότι η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων δεν θα προκαλέσει ενδιαφέρον από την αγορά και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει η πώληση και των υδροηλεκτρικών «εκτός, όπως είπε ο κ. Αδαμίδης, αν πουληθούν οι καλύτερες (πιο σύγχρονες) μονάδες που είναι η Μεγαλόπολη 3, ο Αγ. Δημήτριος 5, η Μελίτη και η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5, κάτι που - κατά τον ίδιο- επισύρει ποινικές ευθύνες».

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στηρίζεται στο ασφαλιστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι τη μετατροπή της ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρεία, μέσω του οποίου ένα μέρος της περιουσίας της ΔΕΗ έχει αναγνωριστεί ότι ανήκει στους εργαζόμενους.

Επίσης προγραμματίζεται συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Δυτική Μακεδονία.

Θέση της ΓΕΝΟΠ είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί να παραμείνει ως έχει και το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με ανάθεση της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών πεδίων σε ιδιωτικές (Βεγόρα, Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη). Κατά την Ομοσπονδία, αν η ενέργεια φύγει από το δημόσιο έλεγχο θα καταρρεύσει η οικονομία. Η ΓΕΝΟΠ τονίζει ακόμη ότι η απελευθέρωση της αγοράς δεν λειτούργησε προς όφελος του καταναλωτή ούτε στην Ευρώπη αλλά γίνεται για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ