ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα συμβεί με τα κουνούπια στις περιοχές της Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες

Τι θα συμβεί με τα κουνούπια στις περιοχές της Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες
REUTERS/James Gathany

Στη πεδιάδα της Θεσσαλονίκης θα σημειωθεί τις επόμενες μέρες μείωση της όχλησης από τα κουνούπια οπότε εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά το έντονο πρόβλημα που καταγράφηκε λόγω καθυστέρησης των ψεκασμών στους ορυζώνες.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Οικοανάπτυξη", που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Μουρελάτος διευκρινίζει ότι η όχληση που παρατηρείται στις περιοχές των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, αλλά και στους δήμους Πύδνας Κολινδρού Πιερίας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας είναι αποτέλεσμα καθυστέρησης των ψεκασμών κατά ένα δεκαήμερο, λόγω εμπλοκής στο θέμα της αδειοδότησης για το βασικό προνυμφοκτόνο σκεύασμα που χρησιμοποιείται στους ορυζώνες. Τονίζει, πάντως, ότι αναμένεται να αποκατασταθεί η κατάσταση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι καταγράφηκαν ελαφρές οχλήσεις και στην απέναντι περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, εκείνη της Περαίας, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της παραλιακής ζώνης της πόλης, λόγω της μετακίνησης των κουνουπιών.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση των βροχοπτώσεων του Ιουνίου στους πληθυσμούς των κουνουπιών αναφέρει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα λόγω βροχών. Ωστόσο, εφιστά την προσοχή των πολιτών στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε κατοικημένες περιοχές, καθώς όπως τονίζει "το κουνούπι - τίγρης έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας, αναπαράγεται σε μια ακτίνα 50 με 100 μέτρων γύρω από τον κήπο, την ταράτσα ή το μπαλκόνι μας και τσιμπά κατά της διάρκεια της ημέρας".

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις φέτος για τον κίνδυνο από τον ιό παραπέμπουν σε χαμηλά επίπεδα επικινδυνότητας, όπως συνέβαινε και τα δύο με τρία τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ