ΕΛΛΑΔΑ

Τα πρώτα λόγια του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους αστυνομικούς

Τα πρώτα λόγια του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους αστυνομικούς

«Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν το πιστεύω πώς με σώσατε. Σας ευχαριστώ πολύ», ήταν τα πρώτα λόγια του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στους αστυνομικούς που πραγματοποίησαν έφοδο στη μάντρα όπου τον κρατούσαν όμηρο εδώ και έξι μήνες.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έκλαιγε με λυγμούς και δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι η δύσκολη περιπέτειά του έλαβε τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί τον εντόπισαν δεμένο με αλυσίδες στη σοφίτα της μάντρας.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν επτά Κρητικοί και ένας Θεσσαλονικιός. Ωστόσο κανείς από τους συλληφθέντες δεν δουλεύει στις επιχειρήσεις του κ. Λεμπιδάκη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος είναι μέλος της συμμορίας που απήγαγε τον επιχειρηματία. Τα πρώτα μέλη της σπείρας που απήγαγε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη είχαν εντοπιστεί από την αρχή της απαγωγής. Ωστόσο οι αρχές δεν γνώριζαν σε ποιο μέρος κρατούσαν όμηρο τον επιχειρηματία και έπειτα από παρακολούθηση των μελών της σπείρας, το κρησφύγετο εντοπίστηκε και αποφασίστηκε η επέμβαση.

Στο κρησφύγετο βρέθηκε και μία ανήλικη και η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσει ποιος ήταν ο ρόλος της στην υπόθεση της απαγωγής.

LEMPIDAKHS3 Copy

Το θρίλερ της απαγωγής Λεμπιδάκη

Πρόκειται για την απαγωγή που έχει κρατήσει περισσότερο από οποιαδήποτε στην Ελλάδα, με τους πιο σκληρούς και αποφασισμένους δράστες, που γνωρίζουν πολύ καλά πως θα «ισοπεδώσουν» την ψυχολογία μιας ολόκληρης οικογένειας. Μιας οικογένειας που από την αρχή αυτής της περιπέτειας «φώναζε» με κάθε τρόπο που μπορούσε ότι δεν υπάρχει το ιλιγγιώδες ποσό που ζητούσαν οι απαγωγείς, που άγγιζε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου, όταν άγνωστοι του επιτέθηκαν και τον απήγαγαν, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του στα Καλέσα, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες προκάλεσαν τροχαίο, χτυπώντας το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο επιχειρηματίας. Οι δράστες χρησιμοποίησαν τρία αυτοκίνητα. Αυτό με το οποίο διέφυγαν και δύο ακόμη κλεμμένα οχήματα, ένα αγροτικό και ένα επιβατικό, τα οποία οδήγησαν σε παράδρομο κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και τους έβαλαν φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι Αρχές και στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Από την αρχή οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για μια καλά στημένη επιχείρηση που σχεδιαζόταν εδώ και μήνες από... σκληρούς επαγγελματίες.

Είκοσι μέρες από την απαγωγή, η οικογένεια αρχικά έλαβε ένα sms, με κοφτές λέξεις, γεμάτες αποφασιστικότητα που σίγουρα προέρχονταν από σκληρά και αποφασισμένα άτομα, στο οποίο γίνονταν γνωστό το ποσό που ζητούσαν ως λύτρα για να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.

Στις απαντήσεις της στα sms, η οικογένεια σε όλους τους τόνους, έλεγε στους απαγωγείς ότι αν είχαν τόσα χρήματα, θα τα έδιναν για να σώσουν τον άνθρωπο τους αλλά δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση να βρουν αυτό το χρηματικό ποσό.

Αμέσως μετά οι απαγωγείς έστειλαν το μήνυμα «.. τι μπορείτε να δώσετε ;.....» και δεν πείσθηκαν από την απάντηση που πήραν καθώς, όσα ευρώ σε ρευστό βρήκαν, όσο και αν δανείστηκαν, όσο και αν ρευστοποίησαν περιουσιακά στοιχεία, τελικά απείχαν όσο η μέρα από τη νύχτα από το ποσό που απαιτούσαν οι απαγωγείς.

Σε όλο αυτό το διάστημα που κρατούνταν όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, με τους απαγωγείς να ζητούν το υπέρογκο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ ως λύτρα, η οικογένειά του αγωνιούσε καθώς δεν γνώριζε τίποτα για την τύχη του, ενώ πίεζε-όσο μπορούσε- τους απαγωγείς για ένα σημάδι ζωής του 54χρονου επιχειρηματία.

Τον Μάιο έλαβαν ένα usb με ένα βίντεο, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να ακούγεται να λέει «... είμαι καλά , δώστε τους ότι ζητούν. Είδα χθες τις ειδήσεις ότι στις γαλλικές εκλογές βγήκε ο Μακρόν...», καθώς οι δράστες για να αποδείξουν ότι ο επιχειρηματίας είναι ζωντανός, χρησιμοποίησαν ως στοιχείο της επικαιρότητας τις γαλλικές εκλογές για να μην υπάρχει η υποψία ότι το βίντεο ήταν γυρισμένο κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Ακολούθησαν μέρες σιωπής, με την οικογένεια να δημοσιοποιεί ανοιχτή επιστολή εξηγώντας ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούν. Πέντε μέρες μετά, οι απαγωγείς έστειλαν ακόμη ένα sms, δεν έστειλαν όμως καμία ένδειξη ζωής για τον επιχειρηματία που έχουν στα χέρια τους.

Η οικογένεια περίμενε ως τον Αύγουστο, οπότε και έλαβε μια επιστολή, ένα κείμενο λίγων γραμμών στο οποίο έχει αναγνωριστεί ο γραφικός χαρακτήρας του επιχειρηματία.

Η τελευταία επικοινωνία των απαγωγέων με την οικογένεια ήταν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και έριξαν το ποσό των λύτρων που ζητούν στα 18.000.000 ευρώ, από 30.000.000 εκατ. που είχαν απαιτήσει για την απελευθέρωση του στην τελευταία επικοινωνία τους με την οικογένεια.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης
Ο 54χρονος επιχειρηματίας, είναι Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD. Πρόκειται για ένα από τα δυνατότερα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής της Κρήτης.

Τα τελευταία χρόνια είναι μέτοχος εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με παραρτήματα σε έξι χώρες και εξαγωγές σε άλλες 60 και ανήκει σε οικογένεια που διατηρούσε πάντα χαμηλούς τόνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ