ΕΛΛΑΔΑ

Αγγελής (ΓΓ Υπ. Υγείας) στο CNN Greece: Πρωτοβουλίες στο «φάρμακο» και η νέα εθνική πολιτική

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Στην ανάγκη ενός συντονισμού, μιας διαχείρισης και ενός προγράμματος εμβολιασμού για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Υγείας, στη συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή του CNN Greece, κ. Δημήτρη Πεφάνη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024. 

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή εμείς σαν Υπουργείο Υγείας και πιο συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού, αυτό που δουλεύουμε είναι κάποιες διαφοροποιήσεις της υφιστάμενης διάταξης που να κάνουμε την αξιολόγηση των εμβολίων, των νέων εμβολίων.

Στην ουσία, επειδή υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιτροπές οι οποίες εμπλέκονται στην αξιολόγηση των εμβολίων. Εμείς από τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε μια καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των αρμοδιοτήτων των τριών επιτροπών.

Προσπαθούμε να φέρουμε στην επιφάνεια πιο συγκεκριμένα ξεκάθαρα κριτήρια και να καταφέρουμε να βελτιστοποιήσουμε στην ουσία την αλληλουχία της πληροφορίας και της αξιολόγησης από τη μια επιτροπή στην άλλη, η οποία στο τέλος της ημέρας θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πιο γρήγορη αξιολόγηση και άρα μια πιο γρήγορη πρόσβαση στα νέα εμβόλια από τους ασθενείς και τους πολίτες μας».

Οι πρωτοβουλίες στο «φάρμακο»

Παράλληλα, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο και στα επόμενα βήματα ως προς αυτό το μείζον ζήτημα.

«Εμείς σαν Γενική Γραμματεία έχουμε διάφορες αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένου και του φαρμάκου» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το ένα κράτος, ένα υπουργείο, ο πληρωτής των υπηρεσιών υγείας, στην ουσία θέλει να σιγουρέψει ότι οι νέες τεχνολογίες υγείας, των φαρμάκων, των εμβολίων και άλλων διαγνωστικών και άλλων τεχνολογιών είναι αρχικά κλινικά αποτελεσματικές όσον αφορά τα κλινικά δεδομένα του και το πόσο καλά δουλεύουν στους ασθενείς και στους πολίτες.

Δεύτερον, ότι είναι οικονομικά ανταποδοτικές, δηλαδή στην ουσία αν αξίζει το κόστος τους στην έξτρα βελτίωση που προσφέρουν στον πληθυσμό, όσον αφορά την υγεία τους,

Και τρίτον ότι είναι οικονομικά προσιτές και άρα το κράτος διαθέτει τους πόρους, έτσι ώστε να παρέχει στην ουσία στους πολίτες και ασθενείς αυτές τις παροχές υγείας και αυτές τις τεχνολογίες υγείας».

Μάλιστα επισήμανε πως σε αυτό το επίπεδο η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς και φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ.

«Έχουμε ξεκινήσει μια στην ουσία άσκηση εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης για να καλυτερεύσουμε τη διακυβέρνηση και το πώς δουλεύουν αυτοί οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι είναι πάρα πολύ βασικοί.

Πέρα από αυτό, είμαστε σε συνεργασία και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Φόρουμ για την παροχή τεχνικής βοήθειας όσον αφορά το υφιστάμενο πλαίσιο αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας».

Δημιουργία μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αγγελής στάθηκε στον νέο κανονισμό, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2025.

Όπως τόνισε η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην προνομιακή θέση να δεχτεί αυτού του είδους την τεχνική υποστήριξη.

Τέλος, σημείωσε πως «πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη δουλεύουμε σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, επίσης δουλεύουμε πιο μεσοπρόθεσμα πλάνα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, η οποία θα καταφέρει να φέρει εις πέρας τα διαφορετικά της διαφορετικούς σκοπούς που έχει ένα υπουργείο Υγείας.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, αλλά παράλληλα την ίδια στιγμή να καταφέρει να τονώσει αυτή η πολιτική και τις επενδύσεις και να αυξήσει στην ουσία την οικονομική αποδοτικότητα του κράτους.