ΑΠΟΨΕΙΣ

Μία ευκαιρία για την Ελλάδα στην Ευρώπη

Μία ευκαιρία για την Ελλάδα στην Ευρώπη
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σπάνια ακούσαμε θετικές ειδήσεις για την θέση και το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό. Μάλλον το αντίθετο. Συχνά ακούγαμε άσχημα νέα για την Ελλάδα και για το status της μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαίων εταίρων μας.

Όμως, μία καλή είδηση ήρθε από την Κυπριακή Δημοκρατία την περασμένη βδομάδα: η πρώην Υπουργός Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη προτάθηκε από τους Κυπρίους ως Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κοντά σε αυτά ας σημειωθεί πως για πρώτη φορά χώρα προτείνει υποψήφιο από άλλο κράτος – μέλος καθώς και για πρώτη φορά προτείνεται ελληνική υποψηφιότητα.. Μάλιστα, η σημασία αυτής της είδησης αυξάνεται όταν κανείς σκεφτεί πως το Συμβούλιο είναι ο παλαιότερος πολιτικός οργανισμός στην Ευρώπη -ιδρυθέν το 1949- και αριθμεί σαράντα επτά (47) χώρες – μέλη.

Αν και δεν αποτελεί εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο έχει σημαντικούς στόχους και αρμοδιότητες, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, η θωράκιση του Κράτους Δικαίου και η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας[1]. Σύμφωνα με κάποιους το Συμβούλιο είναι το πιο ανεπτυγμένο περιφερειακό καθεστώς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο[2]. Η Ελλάδα έχει μία μακρά νομική και θεσμική παράδοση στα παραπάνω ζητήματα. Έτσι, η παρουσία μίας Ελληνίδας Γενικής Γραμματέα στο Συμβούλιο της Ευρώπης μόνο να αυξήσει μπορεί το κύρος της χώρας μας στην Ευρώπη. Άλλωστε, ένα πρόσωπο με το κύρος και τις γνώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί στην Γενική Συνέλευση που θα λάβει χώρα την άνοιξη.

Συμπληρωματικά, ορμώμενοι από αυτό το γεγονός έχει έρθει η ώρα να σκεφτούμε την θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μετά τις Ευρωεκλογές του 2019. Η χώρα μας έχει μπει -όπως και να το δει κανείς- σε μία νέα περίοδο. Ίσως ακόμη μεταβατική. Καλείται να διαδραματίσει έναν ρόλο σταθερότητας στην περιοχή της αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα σε μία στιγμή ανόδου του λαϊκισμού και του ακραίου λόγου. Αυτή η δυνατότητα ενισχύεται και από την παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην θέση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας με προοπτική και την ελληνική Πρωθυπουργία. Επομένως, αυτές οι Ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες που έχουν διεξαχθεί από την συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Στοίχημα αποτελεί η ανάδειξη ενός νέου οράματος για την Ευρώπη. Μακριά από τους ψυχρούς αριθμούς και την πολιτική της ακραίας οικονομικής λιτότητας με την οποία μεγάλο μέρος των λαών της ηπείρου έχουν συνδέσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Να αναδειχθεί η Ευρώπη της αλληλεγγύης, του πολιτισμού και των οικονομικών – επιχειρηματικών προοπτικών. Πως θα γίνει αυτό; Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση…πεδίον δόξης λαμπρόν.

* Ο Γρηγόρης Σταματόπουλος είναι | Partner & Head of Finance & Business Development της Koolmetrix

[1] Lobey, S. History, Role, and Activities of the Council of Europe: Facts, Figures and Information Sources. 2005.

[2] Casier, T. A Classic Dilemma: Russia’s Threat to Withdraw from the Council of Europe. Heinrich Boll Stiftung. 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ