ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορωνοϊός: Πλήρης ανατροπή στην πολιτική και την οικονομία

Κορωνοϊός: Πλήρης ανατροπή στην πολιτική και την οικονομία
Kerstin Joensson Source / AP

Επιστροφή στην κανονικότητα είπατε;

Μάλλον δεν έφτασε η ώρα. Αν η «κρίση των συνόρων» είχε δώσει ένα σημαντικό πλήγμα στην αίσθηση ότι τελείωσε η περίοδος της αστάθειας, η επιδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να της δώσει τη χαριστική βολή. Τα εκτυλισσόμενα γεγονότα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι ζούμε σε μια εποχή διαδοχικών κρίσεων, σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο διαρκούς αστάθειας και ανατροπών. Η διαρκής κρίση είναι η νέα κανονικότητα; Ο χρόνος θα δείξει.

Η έκταση της κρίσης

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προδικαστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Θα ακολουθήσουμε το (κακό) παράδειγμα της Ιταλίας και θα ζήσει η Ελλάδα δραματικές καταστάσεις; Ή τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την υπεύθυνη στάση των πολιτών θα περιορίσουν την επιδημία; Αν η επιδημία εξελιχθεί με αργούς ρυθμούς θα γλιτώσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή. Αν όχι…

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ασχέτως με την έκταση που θα πάρει τελικά η επιδημία του κορωνοϊού, η καθημερινότητα έχει διαταραχθεί. Η δραματική (και απολύτως ορθή) απόφαση να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια συνεπάγεται μια μείζονα ανατροπή στις ζωές εκατομμυρίων πολιτών. Έχουμε μπει πια σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ούτως ή άλλως πολύ σημαντικές. Η κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου είναι ίσως το μικρότερο κακό. Η μείζων απειλή είναι για την εστίαση και τον τουρισμό, δύο κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία.

Οι ειδικοί είναι προς το παρόν πολύ επιφυλακτικοί για το αν ο κορωνοϊός θα επιβραδύνει απλώς την ανάπτυξη ή θα έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες ώστε η ελληνική οικονομία να γυρίσει σε ύφεση. Το σίγουρο είναι ότι πλέον απομακρυνόμαστε πολύ από την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη. Για τα πλεονάσματα ενδέχεται να κάνουν ένα «σκόντο» οι Ευρωπαίοι. Αλλά το αναπτυξιακό «μπουμ» που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναστέλλεται. Κατά συνέπεια, καθίστανται απίθανες οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και η μεγάλη μείωση της ανεργίας – μάλιστα, αν επιστρέψει η ύφεση, θα έχουμε μείωση των θέσεων εργασίες.

Η πολιτική πρόκληση

Η κρίση που φέρνει η επιδημία του κορωνοϊού ακυρώνει οποιαδήποτε σκέψη για πρόωρες εκλογές. Ακόμα και αν η επιδημία περιοριστεί, η οικονομική δραστηριότητα και η καθημερινότητα θα αργήσουν να αποκατασταθούν. Οπότε δεν υπάρχει χώρος για κάλπες. Είναι προφανές ότι συνολικά ο πολιτικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανατραπεί. Η Ελλάδα δεν κάνει τη μεγάλη προσπάθεια της οικονομικής ανόδου, αλλά δίνει τη μάχη ενάντια σε μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο κορωνοϊός συνιστά πρόκληση τόσο για τους πολίτες όσο και για την κυβέρνηση. Για τους πολίτες το ζήτημα είναι να φερθούν με υπευθυνότητα και να περιορίσουν την κοινωνική ζωή τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών. Για την κυβέρνηση όμως η πρόκληση είναι διπλή:

Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη απόδοση του ΕΣΥ στις πλέον ακραίες συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σύστημα Υγείας.

Δεύτερον, πρέπει να σταθεί στο πλάι αυτών που ήδη πλήττονται και θα πληγούν από την επιδημία. Το πρώτο ερώτημα έχει τεθεί: Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς με τα παιδιά τους που δεν θα είναι στο σχολείο;

Κυβέρνηση και πολίτες θα κριθούμε από το κατά πόσο αυτήν την κρίσιμη ώρα διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και θα αποτρέψουμε φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ