ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τελευταίο μίλι: Λίγο πριν κόψουμε το νήμα για την ελευθερία μας

Το τελευταίο μίλι: Λίγο πριν κόψουμε το νήμα για την ελευθερία μας
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Ήταν Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωνε ένα σκληρό απαγορευτικό για την «κατακόκκινη» Αθήνα-το τρίτο συνολικά για τη χώρα- τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία μας.

Υπό κανονικές συνθήκες το lockdown θα διαρκούσε από τις 11 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο βαθιά μέσα μας γνωρίζαμε όλοι ότι το τελευταίο αυτό μίλι, δεν θαέβγαινε με τόση ευκολία.

Γιατί καίτοι οι εμβολιασμοί σημείωναν ροή, ο χειμώνας ήταν βαρύς, οι μεταλλάξεις διαδέχονταν η μια την άλλη, η κόπωση μας είχε αγγίξει όλους και το ΕΣΥ ασφυκτιούσε επικίνδυνα.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά, η Ελλάδα συνεχίζει να περπατά τα τελευταία μέτρα από τούστατο αυτόμίλι και πολύ συνειδητά ελπίζει και η ελπίδα αυτή δεν είναι φρούδα. Είναι απτή: θα καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τον απρόβλεπτο ιό.

Η επιστήμη και η ανθρωπότητα θα αποδειχθούν ισχυρότερες από την επιμονή του SARS CoV-2.

Η εμβολιαστική βεντάλια για όλες τις ηλικίες, τα διαθέσιμα εμβόλια, αλλά και τα εμβολιαστικά κέντρα που ανοίγουν διαρκώς-έχει ανοίξει για τα καλά και το ελπιδοφόρο είναι ότι οι πολίτες εμβολιάζονται, ενώ και οι νεότεροι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ζέση και αίσθημα ευθύνης τον εμβολιασμό τους, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο τις θεωρίες συνωμοσίας. Είναι το προσωπικό τους ραντεβού με την Ελευθερία που τόσο στερήθηκαν και τόσο στερηθήκαμε.

Ο Μάιος δε, όπως δηλώνει η κυβέρνηση και όπως διαπιστώνουμε από τα κλεισμένα ραντεβού θα είναι μήνας spint για τους εμβολιασμούς. Επίσης τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο και τη διαχείριση της νόσου, αρκεί να γίνονται σωστά και να αναρτώνται με... τιμιότητα στην σχετική πλατφόρμα.

Δεν συμφέρει κανέναν μας το ψέμα. Και εάν θυσιάσαμε το Πάσχα για την ελευθερία του θέρους, αξίζει σίγουρα τον κόπο, γιατί οι ΜΕΘ είναι ακόμη γεμάτες και μάλιστα από ολόκληρες οικογένειες και νέους διασωληνωμένους ανθρώπους. Και όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των εντατικολόγων στο CNN Greece, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα είναι γεμάτες για πολύ καιρό ακόμη.

Επομένως, λίγη ακόμη υπομονή: Γιατί εάν ο ένας πυλώνας είναι η δημόσια υγεία και η κοινωνία που υποφέρουν, ο έτερος πυλώνας είναι η οικονομία, ο τουρισμός και οι επενδύσεις.

Ο ιός έχει χτυπήσει οριζόντια όλους τους τομείς και το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να ζήσουμε με ποιότητα ζωής, με δουλειές και με δημιουργικό πνεύμα στη μετά-Covid εποχή και όχι απλά να επιβιώσουμε, αναμετρώντας τις πληγές μας.

Λίγη υπομονή και πολύ προσοχή ακόμη, έστω και εάν αυτό το τελευταίο μίλι μας έχει κόψει την ανάσα. Ακόμη λίγη προσοχή, γιατί στην μετά-Covid εποχή, πρέπει να είμαστε όλοι όρθιοι και όλοι εκεί έξω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ